Το διαφορετικό καλοκαίρι των αιωνίων

Το διαφορετικό καλοκαίρι των αιωνίων

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν τον σχεδιασμό τους ενόψει της νέας περιόδου. Οι έως τώρα κινήσεις τους δείχνουν πολλά, αλλά πάντα ο καθρέπτης είναι το παρκέ.

Οι δύο αιώνιοι μετά την επεισοδιακή περυσινή χρόνια, η οποία σημαδεύτηκε από την ερυθρόλευκη «επανάσταση» εναντίον του συστήματος και τον πράσινο » ανένδοτο» για την εφαρμογή των κανόνων και των νόμων, έχουν αρχίσει να χτίζουν τα ρόστερ τους ενόψει της επόμενης σεζόν.

Από τη μία ο Ολυμπιακός που λογικά θα τον βρει η νέα χρονιά με μόνο την Euroleague, αφού όπως έχουν δηλώσει όλοι δεν θα αγωνίζεται η κανονική ομάδα στην Α2,  ψάχνει παίκτες για ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι την εβδομάδα και από την άλλη ο Παναθηναϊκός που μετά το σοκ που προκάλεσε η αποχώρηση του Ρικ Πιτίνο κινήθηκε γρήγορα και μοιάζει να βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της ολοκλήρωσης των μεταγραφών του. Πάμε να τους κοιτάξουμε ξεχωριστά.

Αρχή με τον πιο δύσκολο στην ανάλυση από τους δύο, τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά ήταν δεδομένο, μετά και την κάκιστη αγωνιστικά σεζόν που έφυγε, ότι θα πήγαινε σε εκ βάθρων αλλαγές στο δυναμικό της. Οι ξένοι που αποκτήθηκαν πέρυσι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, άλλωστε μόνο ο Γκος φαίνεται να την γλιτώνει, οπότε η σκούπα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Ο Μιλουτίνοφ αποτελεί την σταθερή αξία στη γραμμή ψηλών, οι δύο βετεράνοι, Σπανούλης και Πρίντεζης, θα συνεχίσουν για έναν ακόμη χρόνο και ο Μπλατ βγήκε στην αγορά για να βρει εκείνες τις λύσεις που θα τον βοηθήσουν να φτιάξει την ομάδα της νέας εποχής. Αναζήτησε τον ηγέτη κάνοντας κρούσεις σε παίκτες πρώτης γραμμής, Σλούκας και Τεόντοσιτς έφαγε πόρτα και όπως ήταν λογικό στράφηκε σε πιο «δεύτερες» επιλογές.

Η απόκτηση του Πάντερ και του Πολ δίνει βάθος στην περιφέρεια και είναι δεδομένο πως θα αυξήσει και την επιθετική παραγωγή, αφού και οι δύο είναι εξίσου ικανοί σκόρερ. Με τους δύο νεοαποκτηθέντες Αμερικανούς, τον επίσης νεοφερμένο Κόνιαρη, τους ήδη υπάρχοντες Σπανούλη, Μάντζαρη και Γκος η περιφερειακή γραμμή είναι πια γεμάτη. Ίσως μάλιστα να υπάρξει και αποχώρηση. Στους ψηλούς στη θέση τέσσερα θεωρητικά με την απόκτηση του Ρούμπιτ από την Μπάμπεργκ το παζλ συμπληρώθηκε. Πρίντεζης, Βεζένκοφ και ο Αμερικανός καλύπτουν άνετα τη θέση. Στο πέντε υπάρχει θέμα. Πίσω από τον Μιλουτίνοφ το απόλυτο κενό.

Λογικά εκεί θα πέσει και το βάρος από εδώ και εξής. Ο Μπλατ θα κοιτάξει να βρει ένα αθλητικό πεντάρι για να πλαισιώσει ιδανικά τον Σέρβο. Ζήτημα υφίσταται και στο τρία εκεί όπου συναντά κανείς ουσιαστικά  τον Παπανικολάου. Η συμμετοχή μόνο στην Euroleague λύνει τα χέρια του Ολυμπιακού με την έννοια ότι μπορεί να έχει στο ρόστερ πάνω από έξι ξένους χωρίς να επηρεάζεται η χημεία του συνόλου.

Στον έτερο αιώνιο Παναθηναϊκό τα πράγματα μοιάζουν περισσότερο ξεκάθαρα. Ο ελληνικός κορμός, με μοναδική αποχώρηση αυτή του Θανάση, υπάρχει από πέρυσι. Οι ξένοι ήταν δεδομένο ότι θα άλλαζαν, αφού οι πιο πολλοί βρίσκονταν σε προχωρημένη μπασκετικά ηλικία. Μοναδικό πρόβλημα, το οποίο και λύθηκε αμέσως, η ξαφνική αποχώρηση του Ρικ Πίτινο. Ο Αμερικανός κόουτς είχε αφήσει να διαφανεί η πρόθεση του να συνεχίσει, όμως τελικά δεν τα κατάφερε. Η διοίκηση της Κ.Α.Ε κινήθηκε γρήγορα και έφερε τον Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Έλληνας προπονητής ξέρει πρόσωπα και πράγματα στο Σύλλογο άρα δεν τίθεται θέμα προσαρμογής. Πάμε να δούμε τώρα τι έκανε με παίκτες. Ανανέωσε τον Τόμας, δηλαδή τον καλύτερο ξένο της προηγούμενης σεζόν.

Απέκτησε τον Ταϊρίς Ράις, έναν εξαιρετικά έμπειρο Αμερικανό γκαρντ για να πλαισιώσει τον Καλάθη. Είναι ένα βήμα, μένουν λογικά μόνο οι ανακοινώσεις, για να προσθέσει στο ρόστερ του τον Μπεντίλ για την γραμμή ψηλών και τον Φριντέτ για την περιφέρεια. Ο πρώτος είναι μεν ένα στοίχημα και οικονομική λύση, όμως, από τη στιγμή που τον ξέρει ο προπονητής είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει. Άλλωστε οι ελληνικές ομάδες είναι αναγκασμένες να κυνηγούν τα λαχεία.

Ο δεύτερος είναι εγνωσμένης αξίας και σεσημασμένος σκόρερ. Μπορεί να επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μια καριέρα στο μαγικό κόσμο του NBA, αλλά για την Ευρώπη και την Ελλάδα θα κάνει την διαφορά. Να μην ξεχνάμε και την πρώτη ουσιαστικά προσθήκη του καλοκαιριού, τον Ουάιλι. Ο Αμερικανός φόργουορντ θα φέρει αθλητικότητα και δύναμη κοντά στο καλάθι παίζοντας ιδανικά το παιχνίδι των συνεργασιών με τον Νικ Καλάθη και όχι μόνο. Θεωρητικά απομένει μόνο η κίνηση για ένα τριάρι και τέλος.

Συμπέρασμα; Δύο ομάδες αρκετά αλλαγμένες από πέρυσι με στόχο την είσοδο στην οκτάδα. Είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν κάτι παραπάνω. Από τον Ολυμπιακό λείπουν ακόμα δύο παίκτες και ίσως υπάρξει μια ακόμη αποχώρηση έκπληξη. Από τον Παναθηναϊκό λείπει σίγουρα ένα τριάρι και ίσως μια ακόμα προσθήκη στον άσο. ίδωμεν…..

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ