Υπάρχει ζωή χωρίς τον Κώστα Φορτούνη;

Υπάρχει ζωή χωρίς τον Κώστα Φορτούνη;

Να ζητάς από τον Βαλμπουενά να κάνει όσα έκανε πέρσι ο Φορτούνης είναι σαν να παραδέχεσαι ότι οι υπόλοιποι μπορούν να μείνουν στα περσινά. Ο Ολυμπιακός δεν προχώρησε σε τόσες μεταγραφές για να αθροίσει «μια από τα ίδια»…

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Σχετίζεται απολύτως με το αποτύπωμα που αφήνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ο άτυχος παίκτης.

Σε παλιότερο κείμενό μου έχω ισχυριστεί ότι από την εποχή του Γιώργου Δεληκάρη είχε να εμφανιστεί παίκτης που να έχει τόσο καθοριστική επίδραση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Παίκτες μεγάλης κλάσης και ποιότητας έχουν περάσει κι άλλοι από τον Ολυμπιακό. Παίκτες με μεγάλη διάρκεια προσφοράς επίσης. Για παράδειγμα ο Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ήταν για πολλά χρόνια σήμα κατατεθέν στο  παιχνίδι των ερυθρόλευκων. Κανένας όμως από όλους αυτούς τους παιχταράδες δεν επιδρούσε και δεν διαμόρφωνε καθοριστικά στο παιχνίδι.

Και μην θεωρήσει κανείς πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον Ολυμπιακό. Είναι θέμα που αφορά τον Φορτούνη. Τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει στο παιχνίδι, τις κινήσεις του στο γήπεδο τις πολλές φορές που έρχεται σε επαφή με την μπάλα. Ασφαλώς είναι και θέμα ατομικής κλάσης, αξεπέραστης ποιότητας. Να το πώς διαφορετικά. Η Εθνική Ομάδα χάνει από την Αρμενία στο ΟΑΚΑ και ο κόουτς Αναστασιάδης είναι στην γραμμή του πλαγίου άουτ και εκλιπαρεί τους παίκτες του φωνάζοντας: «την μπάλα στον Φορτούνη»!

Το στιγμιότυπο είναι χαρακτηριστικό. Οσες πιο πολλές επαφές κάνει με την μπάλα ο διεθνής άσσος τόσο περισσότερες είναι οι φορές που θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις να απειληθεί η αντίπαλη εστία. Κάπου εδώ φαίνεται καθαρά η επίδραση  του συγκεκριμένου παίκτη στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας του. Των ομάδων του αν βάλουμε στον λογαριασμό και την Εθνική Ομάδα. Κατά συνέπεια δεν είναι ότι ο Μαρτίνς «έτρωγε από τα έτοιμα» αφήνοντας τον Φορτούνη να κάνει  τόσο πολλά.

Όταν έχεις τέτοιο παίκτη στην διάθεσή σου, τότες δημιουργείς και ο ίδιος τις προϋποθέσεις να έρχεται πολλές φορές η μπάλα στα πόδια του. Πρόκειται για οργανωτή και εκτελεστή ταυτόχρονα. Τέτοιο χαφ έχουμε να δούμε στην Ελλάδα από την εποχή του Λάγιος Ντέταρι. Από τότε ψάχνουμε τον χαφ που θα οργανώνει και θα εκτελεί ταυτόχρονα έτσι που να μην ξέρεις να θα πρέπει να τον αντιμετωπίσεις με τον αμυντικό χαφ ή τον σέντερ μπακ. Το μεγάλο στοίχημα για τον Πέδρο Μαρτίνς είναι μπροστά.

Φέτος, με τις μεταγραφές που έγιναν έχει περισσότερες επιλογές για να απαλείψει τις συνέπειες της τρανταχτής απουσίας. Τώρα, όλοι λένε πως ο πολύπειρος Βαλμπουενά με τις σπουδαίες εμπειρίες θα καλύψει τοπ κενό. Ο Γάλος θα παίξει στην θέση του Φορτούνη. Η κάλυψη του κενού είναι ένα ζήτημα που τον ξεπερνά.

Αφορά όλους τους παίκτες, τουλάχιστον εκείνους που θα κινούνται μεσοεπιθετικά. Ολοι πρέπει να βελτιώσουν τα νούμερά τους σε γκολ και ασίστ ώστε να καλύψουν τα νούμερα του αρχηγού τους. Να ζητάς από τον Βαλμπουενά να κάνει όσα έκανε πέρσι ο Φορτούνης είναι σαν να παραδέχεσαι ότι οι υπόλοιποι μπορούν να μείνουν στα περσινά. Ο Ολυμπιακός δεν προχώρησε σε τόσες μεταγραφές για να αθροίσει «μια από τα ίδια». Τώρα, η απαιτητικότητα προς όλους θα ανέβει. Ο Φορτούνης άθελά του, θα βγάλει στη σέντρα  όλους τους άλλους…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ