Φιλικά για ν’ αξιολογηθούν και να… ξεδώσουν οι «πράσινοι»

Φιλικά για ν’ αξιολογηθούν και να… ξεδώσουν οι «πράσινοι»

Οι ανεπίσημοι αγώνες που έρχονται είναι για να τσεκάρει πρόσωπα και συστήματα ο Δώνης, για να ζοριστούν, αλλά και ν’ απολαύσουν το ποδόσφαιρο οι παίκτες του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος Δώνης ήθελε και αυτό το καλοκαίρι πολύ δυνατούς αντιπάλους στα φιλικά της προετοιμασίας.

Δεν τον νοιάζει το αποτέλεσμα. Λογικό είναι κι έτσι σκέφτεται ο κάθε προπονητής. Σαφώς και όλοι θα ήθελαν νίκες ακόμα και στα ανεπίσημα παιχνίδια. Χτίζουν και οι παίκτες μία αυτοπεποίθηση.

Στον Παναθηναϊκό, όμως, κινούνται ρεαλιστικά. Γνωρίζουν ποιοι είναι και που μπορεί να φτάσει το ταβάνι τους. Ακόμα και με τις προσθήκες. Όσες μεταγραφές και να κάνει το «τριφύλλι», όσο θετικά αποτελέσματα κι αν φέρει στα φιλικά, κανείς δεν θα βγει να βροντοφωνάξει «πρώτος στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος». Φυσικά και όπως είπε ο 50χρονος τεχνικός, στο περιθώριο της παρουσίασης των νέων εμφανίσεων, σκοπός όλων είναι να μπει η ομάδα σε διαδικασία πρωταθλητισμού. Αυτό, όμως, θα το δούμε στην πορεία της περιόδου.

Μέχρι ν’ αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός θα δώσει οκτώ φιλικά. Έχουν ήδη κλειστεί τα έξι. Κατά σειρά με Φέγενορντ (17/7), Μπέρσχοτ (20/7), Άγιαξ (22/7), Φένλο (27/7), Μπρέντα (29/7) και Μπεσίκτας (10/8). Θα γίνουν ακόμα δύο παιχνίδια. Ένα στις 4-5 Αυγούστου κι ένα ακόμα στις 17-18 του επόμενου μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει βρεθεί ισχυρός αντίπαλος από την Ιταλία, που μάλλον θα είναι για τη πρόβα τζενεράλε.

Ας πάμε στα δεδομένα, όμως. Σε λίγες μέρες ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ. Σε ένα θρυλικό γήπεδο, κόντρα σε ένα μεγαθήριο της Ολλανδίας. Την περασμένη σεζόν η Φέγενορντ τερμάτισε στη τρίτη θέση. Να θυμίσω ότι έναν μήνα πριν πάει ο Άγιαξ στη Μαδρίτη για να θριαμβεύσει επί της Ρεάλ, η αιώνια αντίπαλός του, τον συνέτριψε με 6-2! Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στην Ολλανδία με μοναδικό νέο πρόσωπο τον 20χρονο φορ Κόναν, ο οποίος προορίζεται ωστόσο για δανεικός. Εκτός κι αν στην προετοιμασία κάνει τρομερά πράγματα.

Η Φέγενορντ είναι και πιο μπροστά σε ετοιμότητα, αφού στις 4 Αυγούστου αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ηττηθεί (είναι φυσιολογικό), μπορεί να γράψει αρκετά τα κοντέρ. Υπάρχει και το ενδεχόμενο, λόγω των δοκιμών από τις δύο ομάδες να βγάλει ένα καλό πρόσωπο το «τριφύλλι» και να πάρει αποτέλεσμα. Τι σημαίνει; Ό,τι θα πρέπει ν’ αρχίσει το κλάμα ή ο ενθουσιασμός; Τίποτα από τα δύο. Ο Δώνης θα τσεκάρει τα πρόσωπα που θα έχει στη διάθεσή του (κανέναν νέο ακόμα κι αν τη Δευτέρα υπογράψει παίκτης), θα εφαρμόσει τα συστήματα που θεωρεί ότι ταιριάζουν στον νέο Παναθηναϊκό που έχει στο μυαλό του κι αυτό είναι. Χωρίς ενίσχυση τι συμπεράσματα να βγάλει ο οποιοσδήποτε;

Το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες του θα πρέπει ν’ απολαύσουν τον αγώνα. Κι όχι μόνο αυτόν. Αλλά και με τον νταμπλούχο Ολλανδίας Άγιαξ, ο οποίος έχασε την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για λίγα δευτερόλεπτα. Το ματς, μάλιστα, θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ. Όπως στο Ολυμπιακό Στάδιο της Κωνσταντινούπολης θα γίνει και αυτό με τη Μπεσίκτας (τρίτη στο τουρκικό πρωτάθλημα). Όλα τα φιλικά θα γίνουν στις έδρες των αντιπάλων. Όσο αδύναμη κι αν είναι η Μπέρσχοτ ή η Μπρέντα (υποβιβάστηκε) ή η Φένλο, είναι διαφορετικό να παίζεις στα γήπεδά τους. Ακόμα και για τον τηλεθεατή θα είναι ξεχωριστό να βλέπει την ομάδα του στην έδρα αντιπάλων κι όχι σε ένα γήπεδο προπονητικού κέντρου με την ομορφιά της ολλανδικής φύσης για φόντο.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει Ευρώπη μπροστά του και λογικά δεν θα έχει και το επόμενο καλοκαίρι (εκτός κι αν καταφέρει να πείσει την ΟΥΕΦΑ να μετατρέψει τη ποινή), ακόμα κι αν εξασφαλίσει εισιτήριο. Ο κόσμος του διψάει για να γυρίσει η ομάδα στη φυσική της θέση. Πιο πολύ να είστε σίγουροι ότι διψούν οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού». Γι’ αυτό τα συγκεκριμένα φιλικά θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τον Μπουζούκη, τον Χατζηγιοβάνη, ακόμα και τους πιο έμπειρους Κουρμπέλη, Μακέντα, Ινσούα να δείξουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και μέρος της ποιότητάς τους. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα παιχνίδια είναι για να ζοριστούν, αλλά και για να τα απολαύσουν πρώτα τα παιδιά. Να δουν το πραγματικό ποδόσφαιρο. Ούτε αφορισμοί αν πέσει πεντάρα από τον Άγιαξ (τέσσερα άρπαξε η Ρεάλ στο σπίτι της), ο οποίος έχει ματς πρωταθλήματος στις 3/8, ούτε ενθουσιασμός αν ο Παναθηναϊκός φέρει έστω και ισοπαλία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ