Η ζωή που δεν έζησαν

Η ζωή που δεν έζησαν

Αν η Ομοσπονδία έκανε τα αυτονόητα, το ελληνικό μπάσκετ θα είχε περισσότερη ώθηση, περισσότερα χρήματα, περισσότερη αίγλη, αλλά με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία.

Είμαστε εξ αυτών (ενδεχομένως ο μόνος) που εδώ και χρόνια φωνάζουμε για τη γερασμένη ΕΟΚ. Οι συσχετισμοί με τους προέδρους των άλλων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών φέρνουν θλίψη, αλλά πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι τι γράφει η ταυτότητα; Η Ελληνική Ομοσπονδία έχει γεράσει σε όλα τα επίπεδα, τα αντανακλαστικά δεν λειτουργούν, οι αντιδράσεις είναι σπασμωδικές και προδίδουν ανθρώπους με γερασμένα μυαλά. Ας τα δούμε αυτά στην πράξη.

Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στο ρόστερ της Εθνικής τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τον πολυτιμότερο παίκτη του ΝΒΑ και ταυτόχρονα τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς σε όλα τα σπορ στις ΗΠΑ. Και; Αφήστε κατά μέρους τι θα κάνει και πώς θα τον αξιοποιήσει αγωνιστικά ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Κατά τα άλλα, όλα καλά;

Οι απανταχού διαφημιστές θα έχαναν τον ύπνο τους από την υπερδιέγερση. Έχετε δει να κυκλοφορεί μια φωτογραφία, ένα σποτάκι, μια φανέλα, έχετε δει να προβάλλεται με γιγαντοαφίσες στην Αθήνα το γεγονός, έστω για την αύξηση της τηλεθέασης των αγώνων; Είδατε να γίνεται μια κίνηση ώστε να εκμεταλλευτεί εμπορικά το ελληνικό μπάσκετ το… διαμάντι που έχει στα χέρια του;

Αν δεν αξιοποιήσεις την παρουσία του Greek Freak στο Παγκόσμιο, αλήθεια τι θα αξιοποιήσεις; Έπρεπε να έχουν πάρει φωτιά τα social της ΕΟΚ, να υπάρχει καλεντάρι, να έχουν σχεδιαστεί κινήσεις. Αν δεν το γνωρίζουν σε ένα μήνα ξεκινά το τουρνουά στην Κίνα, μετά ο Γιάννης φεύγει και φιλιά στην πατρίδα.

Βεβαίως, για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται προϋποθέσεις. Επιτελείο, παράγοντες που να αντιλαμβάνονται την αξία του «προϊόντος» και να μπορούν να τη μετατρέψουν σε κέρδος, όχι μόνο οικονομικό. Να έχουν σύγχρονες ιδέες, να χρησιμοποιούν εργαλεία, να καινοτομούν. Ακόμα και app για τα κινητά, και παιχνίδια, και ό,τι βάλει ο νους σας μπορούσαν να γίνουν, από μια Ομοσπονδία που δεν θα είχε χαλάσει το ρολόι και δεν θα είχε μείνει στις ένδοξες μέρες του ΠΑΣΟΚ και του Άκη.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι εμπορευματοποιούμε τον αθλητή (δεν είναι κακό, αν μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές), ας είχαν δουλέψει -με αιχμή τον Γιάννη- σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, ας τον είχαν κάνει κεντρικό πρόσωπο μιας διεθνούς πολιτικής. Αλλά η όποια αναφορά σε διεθνές επίπεδο αρχίζει και τελειώνει στην τιμωρία του Γκόντα και του Φούφη, ώστε να δείξει ο Βασιλακόπουλος ότι είναι ο τελευταίος αντάρτης πόλης της ΦΙΜΠΑ, όταν η διεθνής ομοσπονδία έχει καταθέσει προ πολλού τα όπλα.

Ο Αντετοκούνμπο είναι signature παίκτης (ας το εξηγήσει κάποιος στον πρόεδρο, όταν του το διαβάσει) κι η ΝΙΚΕ χτίζει μεγάλο μέρος της πολιτικής της πάνω του. Στην ΕΟΚ απολαμβάνουν τα μπάνια του λαού και προσπαθούν να χωρέσουν τους… λατρεμένους στο τσάρτερ της χαράς, αντί να έχουν γεμίσει τις παραλίες με πετσέτες με τη μορφή του Γιάννη, τα πιτσιρίκια να φορούν τη φανέλα του, οι μπασκέτες δωματίου για τους πιτσιρικάδες να έχουν τη μορφή του. Κι όλα αυτά με τη φανέλα της Εθνικής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ