Ο «αετός» Νούνιες και η νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ο «αετός» Νούνιες και η νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Παιδί της Ακαδημίας της Μπενφίκα ο 24χρονος Πορτογάλος έρχεται να καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό. Η νίκη επί του Ολυμπιακού στον Πειραιά.

Ο Ζοάο Νούνιες θα ντυθεί στα πράσινα. Για την ακρίβεια θα συνεχίσει στα πράσινα, αλλά σε έναν μεγαλύτερο σύλλογο από τη Λέχια Γκντανσκ, όπου είχε τρεις γεμάτες σεζόν.

Ο Νούνιες γεννήθηκε στη Σετούμπαλ στα 19/11/95. Θα κλείσει σε τέσσερις μήνες θα τα 24 του χρόνια και έχει ύψος 1.88. Παίζει, λοιπόν, δεξί στόπερ, αλλά στο πολωνικό πρωτάθλημα σε αρκετά ματς αγωνίστηκε δεξί μπακ. Λόγω ύψους φυσικά καταλαβαίνει κανείς ότι όταν παίζει στο δεξί άκρο της άμυνας, δεν θα δει κάποιος ένα λατινοαμερικάνικο μπακ να κάνει κούρσες να δίνει ασίστ και να βγάζει σέντρες-ξυράφι.

Στη μέχρι τώρα καριέρα του, άλλωστε, έχει όλες κι όλες δύο ασίστ. Είναι ένας πειθαρχημένος μπακ με καλή σχετική τεχνική για να προωθήσει το παιχνίδι από το μετόπισθεν. Αλλά έως εκεί. Θα έλεγε κανείς παρατηρώντας το βιογραφικό του, ότι είναι ένας ιδανικός δεξιός στόπερ σε σχήμα με τρεις στην άμυνα. Να απελευθερώσει, στο μέτρο του δυνατού, από τα αμυντικά καθήκοντα τον μπακ χαφ.

Ελπίδα

Ο Πορτογάλος αμυντικός είναι παιδί της Ακαδημίας της Μπενφίκα. Τη σεζόν 2012-13 πήρε δύο συμμετοχές στην ομάδα Νέων. Ήταν από τις ελπίδες του πορτογαλικού ποδοσφαίρου σε ό,τι αφορά τις θέσεις της άμυνας. Είναι ενδεικτικό από πέρασε από όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας. Από τη Κ16 έως και τη Κ20. Μέτρησε 53 ματς και τέσσερα γκολ.

Κόντρα με «αιώνιο αντίπαλο»

Στους «αετούς» της Λισσαβόνας τον πίστευαν πολύ και είναι γεγονός ότι την περίοδο 2013-14 είχε οκτώ αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ Νέων. Όλους βασικός και μάλιστα στους έξι εξ αυτών φορούσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Και όλοι 90λεπτες συμμετοχές.

Τότε η Μπενφίκα έφτασε στον τελικό του θεσμού, όπου ηττήθηκε 3-0 από τη Μπαρτσελόνα. Για να πάει στον τελικό, όμως, είχε συντρίψει την Κ19 της Ρεάλ Μαδρίτης με 4-0, με τον Νούνιες να είναι και αρχηγός της ομάδας του. Δεν το λες μικρό πράγμα.

Στη διοργάνωση και μέχρι η Μπενφίκα να φτάσει στα νοκ άουτ ματς, είχε στον όμιλο Άντερλεχτ, Παρί Σ.Ζ. και τον Ολυμπιακό. Ο Νούνιες πέτυχε ένα γκολ. Στην εκτός έδρας νίκη με 1-4 επί των Γάλλων.

Κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν δεξί στόπερ στο εντός έδρας 0-0 (23/10/13). Στον Πειραιά στις 6/11/13, έπαιξε πάλι βασικός και 90 λεπτά κι αυτή φορά πανηγύρισε τη νίκη της ομάδας του επί του συγκροτήματος του Στορκ με 1-0.

Μουντιάλ Νέων

Ο Νούνιες ήταν μέλος και της Κ20 της εθνικής Πορτογαλίας, η οποία πήρε μέρος στο Μουντιάλ Νέων που έγινε το 2015. Δεν ήταν απλά μέλος, αλλά και πάλι αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια και μάλιστα βασικός, χωρίς ν’ αντικατασταθεί.

Είχε τρία 90λεπτα στον όμιλο στις νίκες με Κολομβία, Σενεγάλη, Κατάρ κι ακόμα 90 λεπτά στη νίκη στη φάση των «16» επί της Νέας Ζηλανδίας. Στα προημιτελικά, ωστόσο, έπαιξε σε όλο το ματς και στην παράταση, αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι, από τη νικήτρια μετέπειτα του θεσμού Βραζιλία.

Πολωνία

Ο Νούνιες συνολικά είχε 60 αγώνες με την ομάδα Νέων της Μπενφίκα, όμως, δεν έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα. Αποφάσισε έτσι να ξενιτευτεί. Το καλοκαίρι του 2016 πήγε στη Πολωνία. Σε ένα πρωτάθλημα που σταδιακά γίνεται και πιο ανταγωνιστικό με δυνατές έδρες.

Εκεί την πρώτη του χρονιά είχε 23 ματς στο πρωτάθλημα. Πότε στόπερ, πότε δεξί μπακ. Την επόμενη περίοδο μέτρησε 30 αγώνες στο πρωτάθλημα κι έναν στο κύπελλο.

Τη σεζόν που πέρασε είχε 23 αγώνες στο πρωτάθλημα και πέντε στο κύπελλο. Η Λέχια τερμάτισε πρώτη στη κανονική περίοδο, αλλά στα play offs δεν άντεξε κι έχασε τον τίτλο. Από τα 37 ματς για το πρωτάθλημα ο Πορτογάλος έπαιξε στα 23 (βασικός στα 17), διότι είχε κάποιους μυϊκούς τραυματισμούς.

Στο κύπελλο αντίθετα, είχε ακόμα πέντε αγώνες και μάλιστα ήταν βασικός (90λεπτο) στον τελικό με τη Γιαγκελόνια, όπου η Λέχια νίκησε 1-0.

Αυτός είναι έως τώρα και ο μοναδικός του ομαδικός τίτλος σε επαγγελματικό επίπεδο. Μειονέκτημα είναι ότι μέχρι τώρα στην καριέρα του έχει δύο γκολ κι αυτά με τους Νέους της Μπενφίκα. Σε 82 συμμετοχές στην Πολωνία δεν σκόραρε και θα περίμενε κανείς ότι με το ύψος του θα ήταν πολύ δυνατός στις στημένες φάσεις, ώστε να προωθείται και να απειλεί.

Ο ΝΟΥΝΙΕΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΣΕΖΟΝ         ΟΜΑΔΑ       ΑΓ. ΓΚ. ΑΣ.

2016-17 Λέχια Γκντανσκ 23    –       –

2017-18 Λέχια Γκντανσκ 31    –       1

2018-19 Λέχια Γκντανσκ 28   –       –

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ