Οι σεισμολόγοι αφήνουν τις καφετζούδες χωρίς μεροκάματο

Οι σεισμολόγοι αφήνουν τις καφετζούδες χωρίς μεροκάματο

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το Βικτόρια-Ολυμπιακός, την άτιμη τη κληρωτίδα που έφερε τον Άγιαξ στο δρόμο του ΠΑΟΚ και τους σεισμολόγους που ζηλέψανε τη δόξα του Χορταρέα.

ΚΑΘΕ φορά που είναι ν’ αρχίσει κάτι, συνοδεύεται με ευχές. Κι οι ευχές από μόνες τους δεν αρκούν. Χρειάζεται και η άνωθεν βοήθεια. Και δεν είναι μόνο ο Αγγελάρας ο Αναστασιάδης που αφήνει τις ομάδες στα χέρια της Παναγιάς. Όλες οι ομάδες ενόψει της νέας σεζόν κάνουν αγιασμό. Πώς θα ζήσουν δηλαδή οι παπάδες; Μόνο με τα βαφτίσια, τους γάμους, τις κηδείες και τα μνημόσυνα; Και τα εξτραδάκια με τίποτα αγιασμούς κι ευχέλαια, καλοδεχούμενα είναι. Φοράνε τα ρούχα της δουλειάς, παίρνουνε μαζί τους τα σύνεργα και βουρ για το μεροκάματο. Μαγαζί ανοίγεις; Αγιασμό θα κάνεις. Καινούργιο αυτοκίνητο αγοράζεις; Θα το πας στον παπά να το ραντίσει με την αγιαστούρα. Ξεκινάει η σεζόν; Θα παραταχθούν όλοι στη σειρά, πρόεδρος, τεχνικό τιμ, ποδοσφαιριστές να τους ευλογήσει ο παππάς.

ΝΑ αποφύγουν τους τραυματισμούς. Όταν σουτάρουμε εμείς, η μπάλα να πηγαίνει δοκάρι και μέσα. Όταν σουτάρουνε οι άλλοι, να πηγαίνει δοκάρι κι έξω. Τα λέμε όλα αυτά, λόγω του ότι, χθες Τρίτη άρχισε η σεζόν. Ο Ολυμπιακός έκανε σεφτέ στο Πλζεν. Ένας Ολυμπιακός που θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον Φορτούνη. Αυτό είναι το πλέον δύσκολο. Όλα τα άλλα θα βρεθούνε. Την Πέμπτη είναι η σειρά για Ατρόμητο και Άρη. Η σεζόν για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε με την κλήρωση. Και τον Αίαντα του Άμστερνταμ που του ήρθε κατακούτελα. Δεν ξέρω αν κάνανε αγιασμό, αλλά για να βρεθεί ο ΠΑΟΚ στους ανίσχυρους κοιμήθηκε ο Θεός. Η Μπάτε Μπορίσοφ έκανε την ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο μέσα στην Πολωνία. Εκεί που έχανε 0-1 το γύρισε 2-1 κι έστειλε τα μωρά του Άγιαξ στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η οικογένεια Σαββίδη εκτελεί και με το παραπάνω τα θρησκευτικά της καθήκοντα, τον ΠΑΟΚ η Παναγιάς τον πήγε κόντρα. Ίσως επειδή απολύθηκε ο δικός της ο άνθρωπος, ο Αναστασιάδης, από την εθνική ομάδα.

Ο ΡΟΛΟΣ του αουτσάιντερ στο ποδόσφαιρο ωστόσο, είναι κατά κανόνα ευχάριστος. Δεν υπάρχει η υποχρέωση της επιτυχίας. Όπως υπάρχει στην περίπτωση του Ολυμπιακού με τη Βικτόρια. Δεν υπάρχει η μεγάλη γκρίνια-φθορά στη, λίγο ή πολύ αναμενόμενη, αποτυχία. Εκτός αν όχι μόνο αποκλειστείς, αλλά σου πάρουνε και τα σώβρακα. ΤΙ μέλλει γενέσθαι; Όπως έχει πει ο ποιητής Σακεσπήρος, «κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο». Ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει μια ποδοσφαιρική σεζόν. Είναι σαν να σαλπάρει ο Χριστόφορος Κολόμβος. Που ξεκίνησε για τις Ινδίες και βρέθηκε στην Αμερική. Η σεζόν στο ποδόσφαιρο δεν είναι δέκα μήνες. Από Ιούλιο μέχρι Μάιο . Είναι μια ζωή. Καλά-καλά δεν ξέρεις αν ο προπονητής σου θα προλάβει να κάνει παρέλαση.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ντάλα καλοκαίρι μπορούν να κάνουν μόνο οι σεισμολόγοι. Να προβλέψουν το μέλλον και ν’ αφήσουνε τις καφετζούδες χωρίς μεροκάματο. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου ποτέ. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου είναι σοβαροί. Μετράνε τα λόγια τους. Δεν μπουρδολογούν. Εκτιμάς ότι ο Ολυμπιακός υπερέχει σε ποιότητα της Βικτόρια, αλλά μέχρι εκεί. Παρατηρείς ότι ο ΠΑΟΚ έχει αργήσει στις μεταγραφές και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη θέση του. Οι σεισμολόγοι αντιθέτως έχουνε ξεσαλώσει. Δεν κρατιούνται με τίποτα. Πήρανε σβάρνα τα κανάλια ποιος θα αμολήσει τη μεγαλύτερη αρλούμπα. Με τον Άκη Τσελέντη να διαβάζει το μέλλον σαν δεύτερος Νίκος Χορταρέας.

«Έχουμε ένα… θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας». Μίλησε για ένα σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο, της τάξεως των 6 ρίχτερ, προειδοποιώντας, ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι» και τονίζοντας, ότι «κάποια στιγμή, θα συμβεί». Όποιος έχει την εντύπωση ότι θηρία υπάρχουν μόνο στα βάθη της Αφρικής, που εξερεύνησε ο Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, πλανάται πλάνην οικτράν. Θηρία και μάλιστα άγρια, υπάρχουν και στα έγκατα της γης. Που με ένα βρυχηθμό μπορούν να δώσουν 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό. Πότε θα γίνει αυτό; «Κάποια στιγμή». Σε τρία τέρμινα, σε τρία χρόνια, σε τρεις αιώνες, κάποια στιγμή θα γίνει.

ΑΥΤΟ είναι το μόνο σίγουρο. Εγγυάται ο Άκης Τσελέντης. Και κάτσε εσύ κι υπολόγισε τι έχει να γίνει με 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό. Τι θα μείνει όρθιο στην Αθήνα. Θα μπορούσε βέβαια ο εν λόγω Τσελέντης να πει ότι «κάποια στιγμή ο ήλιος θα σβήσει». Κι ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Όπως θα μπορούσε να προβλέψει, αν θα ευδοκιμήσει, αν θα στεριώσει ο γάμος Κικίλια-Μπαλατσινού. Επειδή όμως είναι σοβαρός άνθρωπος, θέλει να μιλάει για πράγματα που ξέρει. Που είναι 100% σίγουρος. Όπως για το σεισμό των 6 ρίχτερ στην Αθήνα που ο κόσμος να χαλάσει κάποια στιγμή θα γίνει. Δε θέλει ν’ αφήσει τις καφετζούδες χωρίς μεροκάματο.

Στη μουσική επιλογή, Dave Brubeck Quartet-St Louis Blues.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ