Το στοίχημα είναι με τους μικρομεσαίους

Το στοίχημα είναι με τους μικρομεσαίους

Το επίπεδο του Παναθηναϊκού θα ανέβει ξανά όταν θα είναι κυρίαρχος στα παιχνίδια που είναι του χεριού του.

Στον Παναθηναϊκό η περσινή σεζόν τους έκανε ν’ αντιληφθούν πολλά πράγματα, τα οποία επιχειρούν να διορθώσουν αυτό το καλοκαίρι. Όχι μόνο με μεταγραφές, αλλά με συνεχή δουλειά στη τακτική, στη πειθαρχία και στη νοοτροπία.

Στα δύο φιλικά με τη Φέγενορντ και τον Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός άφησε καλές εντυπώσεις. Ειδικά με τον νταμπλούχο Ολλανδίας κι ας νίκησε 2-1. Φαινομενικά το 3-0 με τη Φέγενορντ μοιάζει με περίπατο, αλλά στο Ντε Κάιπ ο Παναθηναϊκός δέχθηκε πιο πολλές καθαρές φάσεις από τον αντίπαλο, σε σχέση με το ματς στο Άμστερνταμ. Μετά απ’ αυτές τις νίκες κάθε φίλος του «τριφυλλιού» έχει λόγους να αισιοδοξεί και να χαμογελάει. Αλλά και να αναθεματίζει που η ομάδα του δεν παίζει σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Εκεί που είχε συνηθίσει να δίνει το παρόν.

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Για να επανέλθει στα στάνταρ του θέλει υπομονή, επιμονή και συνεχή προσπάθεια. Και φυσικά χρήμα. Όχι πακτωλό εκατομμυρίων, αλλά σίγουρα ένα μεγαλύτερο μπάτζετ. Μέχρι να έρθει αυτό, διότι δεδομένα κάποια στιγμή ο Παναθηναϊκός θα δυναμώσει ξανά και οικονομικά, πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Ο Γιώργος Δώνης μετά το ματς με τον Άγιαξ δήλωσε ευχαριστημένος από τη πειθαρχία και τη νοοτροπία των παικτών του.

Γνωρίζει και ο ίδιος, όμως, ότι όταν έχεις απέναντί σου αντιπάλους όπως ο Άγιαξ και η Φέγενορντ ή η Μπεσίκτας στις 10/8 στη Πόλη, θα δώσεις το κάτι παραπάνω. Με τους μικρούς είναι το θέμα τι γίνεται. Ορισμένοι από τους βασικούς για παράδειγμα, μπήκαν στο 60’ στο γήπεδο με τη Μπέρσχοτ με το σκορ στο 1-1 και ηττήθηκαν χωρίς να αποδώσουν καλά. Δέχθηκαν αμέσως το 2-1 (68’), έπεσε ο ρυθμός και με τις αλλαγές που ακολούθησαν και με τον αντίπαλο και ήρθε σβηστά η ήττα.

Η νοοτροπία σαφώς και δεν θα κριθεί στα φιλικά με τη Φένλο ή τη Μπρέντα (β’ Ολλανδίας παίζει πλέον η τελευταία). Διότι πολύ απλά είναι φιλικά. Θα κριθεί, όμως, με Λαμία στη πρεμιέρα. Και όχι μόνο. Ο Φεντερίκο Μακέντα μετά το ματς με τον Άγιαξ μιλώντας στη Nova είπε ότι η ομάδα πρέπει την ερχόμενη σεζόν να βγάζει αυτοπεποίθηση και την κατάλληλη νοοτροπία, να δίνει το 100% και με τους «μικρομεσαίους». Διότι δεν το έκανε πέρσι. Το έχουν αντιληφθεί και οι παίκτες, λοιπόν, αλλά θα πρέπει να το αποδείξουν και στο γήπεδο όχι μόνο στα λόγια. Πέρσι ο Παναθηναϊκός νίκησε Ξάνθη, ΑΕΛ στα δύο πρώτα εκτός έδρας ματς της σεζόν και νίκησε ξανά στις αρχές του 2019 τον Παναιτωλικό. Έκλεισε συνολικά τη χρονιά με τέσσερις εκτός έδρας νίκες, αφού πήρε και τον καταδικασμένο Απόλλωνα.

Οι τέσσερις εκτός έδρας νίκες ή οι δύο της σεζόν 2017-18 είναι ένα… τίποτα για τον Παναθηναϊκό. Το επίπεδο θα ανέβει όταν αποδειχθεί ότι έχει αλλάξει όντως η νοοτροπία. Όταν ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στην επαρχία (Τρίπολη, Λαμία, Ξάνθη, Λάρισα, ΟΦΗ, Βόλο, Αγρίνιο) ή σε αθηναϊκές έδρες, όπως στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι και δείχνει ότι «εγώ είμαι ο κυρίαρχος, ήρθα να νικήσω και να φύγω». Τόσο απλά. Μία μεγάλη ομάδα, άλλωστε, όπως είναι το «τριφύλλι» δεν τη φοβάσαι στα ντέρμπι. Εκεί ξέρεις ότι όλοι θα δώσουν το 100%. Θα παλέψουν κι ας μην έρθουν τα αποτελέσματα. Το ζητούμενο, όμως, είναι να περνάς «αέρα» ή δύσκολα, αρκεί να περνάς, από τις έδρες που σε οδηγούν στον στόχο σου. Για το ΟΑΚΑ δεν το συζητάμε. Εκεί οι νίκες με μικρομεσαίους πρέπει να είναι αυτονόητες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ