H Α1 των προβλημάτων και ο νέος Ολυμπιακός

H Α1 των προβλημάτων και ο νέος Ολυμπιακός

Ένα πρωτάθλημα εξαθλιωμένο, με ομάδες χωρίς ρόστερ στο τέλος του Ιούλη, ο Τσέρι και οι επιλογές του Μπλατ.

Έχει μεγάλη πλάκα αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Εντάξει να μην είμαι εριστικός. Κατάντια είναι η κατάλληλη λέξη για αυτό που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ. Το καράβι βουλιάζει, ο ένας πηδάει μετά τον άλλον στην θάλασσα και απορούμε πως κάποιες ομάδες παραμένουν στην κατηγορία, όταν καλά καλά, διαθέτουν μόνο προπονητές, άντε έναν ή δύο παίκτες και μερικούς έφηβους.

Κοιτάξτε καλά τι γίνεται στην Α1. Αφήνω τον Ολυμπιακό στην άκρη για να μην μου γκρινιάξετε. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το ρόστερ του, ο Προμηθέας τα πάει περίφημα, κινήσεις με ουσία γίνονται στον Ηρακλή, σε καλό δρόμο προχωράει ο Ήφαιστος αλλά και το Περιστέρι και η ΑΕΚ δειλά δειλά προσπαθεί να χτίσει το ρόστερ της με παίκτες από το πρωτάθλημα και τον Ρέι που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Να βάλουμε και το Ρέθυμνο που έχει κλείσει τους ξένους του; Ας το βάλουμε. Μετά; Το χάος. Ακόμα δεν έχουμε δει ούτε ΜΙΑ κίνηση από τον Αρη και τον ΠΑΟΚ, το ίδιο από τον Πανιώνιο, το ίδιο από τον Κολοσσό ή το Λαύριο. Ο Ιωνικός ψάχνεται για το γήπεδο, αν και έχει παίκτες και όρεξη για επένδυση. Και έχουμε και ομάδα Α, με τον ΕΣΑΚΕ πλέον να ψάχνει wild card για να δέσει το γλυκό.

Και έχουμε 28 Ιούλη! Σκεφτείτε ότι παραδοσιακά ξεκινούν οι σύλλογοι την προετοιμασία τους λίγο αργότερα από τον 15αυγουστο.

Μη γελιόμαστε. Δεν είναι το #mexritelous μόνο που έχει φτάσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο. Είναι η τρέλα του Έλληνα να κάνει την αρπαχτή. Την προχειροδουλειά. Χωρίς βλέψεις για να μπορεί να κρατηθεί μία επιχείρηση (τέτοιες είναι οι ομάδες) ζωντανή. Δίχως πλάνο για το μέλλον. Βρείτε μου μία από τις ομάδες της Α1 που έχουν ως σκεπτικό στην 12άδα τους να υπάρχει παιδί από τις ακαδημίες του; Για να βοηθήσουν και το άθλημα το ίδιο; Πείτε μου εάν η ίδια η λίγκα σκέφτεται το πώς μπορεί να είναι βιώσιμος κάθε σύλλογος που συμμετέχει σε αυτήν; Χορηγίες; Πλάνο; Η φυγή του Ολυμπιακού εννοείται πως δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η κατάσταση, αλλα νωρίτερα τι έκαναν όλοι αυτοί; Οι ευθύνες βαραίνουν όλους του συλλόγους που επέμεναν ακόμα και στην αύξηση των ξένων. Τα έχω γράψει τόσες φορές, προσωπικά δεν θα αλλάξω γνώμη πως οι 4 σε κάθε 12άδα θα πρέπει να είναι το ταβάνι.

ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΛΑΤ

Ας πάμε και στο αγωνιστικό κομμάτι του Ολυμπιακού. Ζώντας καθημερινά το ρεπορτάζ στην ομάδα, είχα καταλάβει ότι δύσκολα η τελευταία κίνηση θα έχει… κρότο. Δεν πιστεύω να είδατε από εδώ μέσα να αναλωνόμαστε σε ονοματολογία. Ούτε γράψαμε πως θα ξοδευτούν τεράστια ποσά για όνομα από το πάνω ράφι. Σίγουρα προκάλεσε έκπληξη η παραμονή του Τσέρι, αν και όσο περνούσε ο καιρός, ο Μπλατ αισθανόταν πιο ασφαλής με τον παλιό του παίκτη, παρά με την οποιαδήποτε κίνηση που θα εμπεριείχε ρίσκο.

Ο κόσμος πάντα ζητάει τα πολλά. Τα άγνωστα τον ιντριγκάρουν και οι αριθμοί τον αρρωσταίνουν ακόμα περισσότερο. Δεν λογαριάζουν επιθυμίες προπονητών, οι οποίες μπορεί να έχουν ρίσκο ακόμα και με τα δεδομένα της προσαρμογής τους. Ας το πάρουμε λίγο διαφορετικά. Αρχικά τον Τσέρι ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ για να τον κρίνουμε τόσο σκληρά. Ξαφνικά τον βγάλαμε άχρηστο, λίγο, τίποτα, παίκτη από το 3-4 ράφι. Ασχετο το ότι τον επέλεξε ο Μπλατ. Που ρε διάολε, είναι ο Μπλατ και εγώ και σεις δεν ξέρουμε ούτε το 2% του μπάσκετ του.

Συνεχίζω. Δεν λογαριάζουμε λοιπόν το γεγονός πως προτίμησε ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός έναν παίκτη που γνωρίζει (έστω και λίγο) τα αποδυτήρια, από έναν παίκτη που δεν ξέρει τι του ξημερώνει εδώ. Που έχει αγωνιστεί με κάποια από τα παιδιά που είναι στο ΣΕΦ (ναι αυτοί οι λίγοι), που ξέρει τι θέλει ο κόουτς από αυτόν, που δεν έχει ανάγκη να εγκλιματιστεί στην χώρα μας. Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση ο τρόπος που μιλούσε ο Μπλατ πέρσι για τον Τσέρι;  Προτίμησε να μην χρησιμοποιήσει όλο το ποσό που είχε διαθέσιμο και να στραφεί σε αυτόν.

Τουλάχιστον έδωσε το σόου του και ο Τσέρι στο τουίτερ και κάποιοι αναθεώρησαν. Όπως και να έχει στο παρκέ θα κριθεί και αυτός. Εκεί και μόνο.

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ

Είπαμε κατά πολλούς είναι αναμενόμενη η ανησυχία για την παραμονή του Τσέρι. Όμως δεν γίνεται ξαφνικά ΟΛΟΙ να έγιναν άχρηστοι. Τι έχω διαβάσει τις τελευταίες ημέρες. Από διεκδικητές της 12ης θέσης, έως και 15οι οι Ερυθρόλευκοι στην Ευρωλίγκα που έρχεται. Από πού και ως που; Θεωρώ ότι σε σχέση με το περσινό ρόστερ, ο Ολυμπιακός έχει ακόμα πιο ποιοτικές λύσεις, αθλητικότητα στη περιφέρεια, παίκτες που έχουν προσωπικό παιχνίδι και σκοράρουν και ένα γεμάτο ρόστερ για την Ευρωλίγκα. Μιλάω πάντα σε σχέση με την περσινή σεζόν έτσι; Το μπάτζετ φαίνεται πως είναι στα ίδια επίπεδα και λίγο παρακάτω (έχω υποσχεθεί κείμενο που θα ετοιμαστεί τις επόμενες ημέρες).

Δεν γίνεται κοιτώντας το ρόστερ να μην καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για αναβάθμιση. Συμφωνώ ότι είναι η πιο απαιτητική Ευρωλίγκα των τελευταίων χρόνων, όμως πρέπει να καταλάβουμε και σε ποια παπούτσια μπορούμε να μπούμε.

Είναι ένα πλάνο 100% Μπλατ. Εκείνος έχει επιλέξει ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα έρθουν. Είμαι αρνητικός σε κάποιες κινήσεις όπως η αποδυνάμωση του ελληνικού κορμού, με την λογική ότι Ελλάδα είμαστε και χρειάζονται παιδιά που ξέρουν τι σημαίνει να φοράς την συγκεκριμένη φανέλα.

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός λένε. Μακάρι λοιπόν το εγχείρημα του Αμερικανού Μπλατ να είναι ωφέλιμο για τους Ερυθρόλευκους. Ας δουλέψουν όλοι μαζί. Ταλέντο υπάρχει και δεν ακούω κουβέντα επ’ αυτού.

ΥΓ Σε πιάνει θλίψη βλέποντας τις μικρές εθνικές ομάδες. Όχι γιατί δεν παίζουν καλά τα παιδιά ή δεν έχουν ταλέντο. Αλλά γιατί στην Ελλάδα οι υποδομές είναι για να μαζεύουμε χαρτζιλίκι και όχι για να αναπτύξουμε το άθλημα. Οι γονείς βλέπουν τα παιδιά ως μετέπειτα μηχανές είσπραξης ευρώ και δεν υπάρχουν ούτε γήπεδα για να μπορούν να αθληθεί ο καθένας. Με ένα τάμπλετ ανά χείρας, σε ένα σπίτι, με ένα PS4. Μην τα βλέπουμε όλα αγγελικά πλασμένα. Είμαστε τόσο πίσω σε αυτό το κομμάτι.

Τι σας τσαμπουνάω τόση ώρα. Όσοι έχουμε την τύχη και ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες του εξωτερικού βλέπουμε με πόση ευλάβεια και θέρμη περιβάλλει η  εκάστοτε χώρα τα παιδιά που αθλούνται. Τις εγκαταστάσεις και την θέρμη να σώσουν ένα παιδί από τον βούρκο και να τον φέρουν στον αθλητισμό. Θλίψη και πάλι…

ΥΓ2 Κάποια στιγμή πρέπει να σταθούμε και σε αυτά εκτός από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ. Κύριε Υφυπουργέ, εσύ ή ο προηγούμενος, δεν είναι μόνο το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο που πρέπει να φτιάξετε. Είναι η νοοτροπία μας και η παιδεία που πρέπει να δημιουργήσετε και πάλι για να υπάρχει αποτέλεσμα. Ξέρω ψιλά γράμματα, όμως από εκεί ξεκινούν τα πάντα..

ΥΓ3 Και στην Α1 να βρεθεί ο Ολυμπιακός, δεν αλλάζει ότι πρεσβεύει τόσο καιρό. Υπό τις ίδιες συνθήκες, και πάλι δεν θα κατέβει να αγωνιστεί στα ματς του πρωταθλήματος και στον ίδιο φαύλο κύκλο θα βρεθούμε.

ΥΓ4 Για μένα Α2 και άπλετο χρόνο συμμετοχής στον Ποκουσέφσκι. Για να τον έχει από κοντά και εάν χρειαστεί ακόμα και να παίξει στην Ευρωλίγκα. Αλλιώς δανεικό, ακόμα και στον Κολοσσό ή το Λαύριο. Να αγωνίζεται, να τρώει ξύλο, να γεμίζει παραστάσεις. Αυτό που έγραψα και νωρίτερα. Πόσους ξένους σαν τον Πόκου μπορούν να έχουν αυτές οι ομάδες; Σιγά μην τους χαλούσε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ