Ντάνιελ Ποντένσε: «Παράγοντας» πρόκρισης

Ντάνιελ Ποντένσε: «Παράγοντας» πρόκρισης

Ο Πέδρο Μαρτίνς περιμένει από τον Ντανιέλ Ποντένσε να πάρει την κατάσταση στα πόδια του και να γίνει ο… δέκτης αυτού του παράξενου ποδοσφαιρικού ρυθμού που επιβάλλει το γήπεδο Καραϊσκάκης, σε νύχτες σαν αυτή και να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην πρόκριση.

Πέρσι τέτοια εποχή ήρθε από την… εξωτερική. Όχι φυσικά διότι δεν υπολόγιζε κάποιος το μεγάλο ταλέντο του, αλλά γιατί δεν ήξερε τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που συνοδεύουν πάντα μια μεταγραφική ιστορία. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί στην προσαρμογή του, πως θα ταιριάξει πλάι στον Κώστα Φορτούνη, πως σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του ο προπονητής κλπ. Και όσο για φέτος; Η επόμενη ερώτηση ήταν μια και μοναδική. Εκείνη που σχετίζονταν με τη βελτίωση του. «Πόσο καλύτερος μπορεί να είναι ο Ντανιέλ Ποντένσε στη δεύτερη σεζόν του» αν θα έπρεπε να τη διατυπώσουμε εμείς. Πόσο καλύτερος: Τώρα που ο ρόλος του είναι ξεκάθαρος. Τώρα που πλέον νοιώθει και εκείνος έτοιμος για το παραπάνω.

Και ενώ η καλοκαιρινή κουβέντα εξελίσσονταν φυσιολογικά, με τον 23άχρονο Πορτογάλο winger να είναι δεδομένα ο «δεύτερος πόλος» δημιουργίας για τον Ολυμπιακό; Ήρθε ο τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη που άλλαξε για τα καλά την ίδια την ατζέντα. Κάπως έτσι ο νέος κάτοχος της φανέλας με το «10» στο μεγάλο λιμάνι δεν πρέπει απλώς να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για τον εαυτό του. Πρέπει να δείξει και να αποδείξει πως είναι έτοιμος για να αναλάβει την ευθύνη. Για την ομάδα. Πως είναι έτοιμος να οδηγήσει τους Ερυθρόλευκους εκ του ασφαλούς στο ταξίδι που μόλις ξεκίνησε, και που το βράδυ «σημαδεύεται» από το σημαντικότερο φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι. Από εκείνο της πρόκρισης επί της Βικτόρια Πλζεν. Της πρόκρισης στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που αυτομάτως εξασφαλίζει την παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Είναι λοιπόν ο Ντανιέλ Ποντένσε έτοιμος να πάρει την κατάσταση στα πόδια του και να γίνει ο… δέκτης αυτού του παράξενου ποδοσφαιρικού ρυθμού που επιβάλλει το γήπεδο Καραϊσκάκης, σε νύχτες σαν αυτή; Θα φανεί στη σκηνή. Εκεί μόνο προκύπτουν τέτοιες απαντήσεις. Το σίγουρο είναι πως ο Πέδρο Μαρτίνς περιμένει πολλά από τον συμπατριώτη του. Ου μην και τα περισσότερα σε αυτή την ενότητα. Στην δημιουργία που προφανώς και θα αποτελέσει το κλειδί της ίδιας της πρόκρισης. Είναι σωστή η ανάγνωση που προσέφερε το πρώτο ματς.

Οι Τσέχοι (που το Σάββατο έκαναν το «3 στα 3» στο πρωτάθλημα της χώρας τους, επικρατώντας της Καρβίνα 3-2) θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν προσφέρονται για ρίσκα, και κυρίως δεν πρέπει να βρουν προϋποθέσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Το πολεμικό σχέδιο του Ολυμπιακού όμως για την μάχη, προφανώς ξεκινά από όσα προσφέρει η έδρα του. Την ένταση και την ενέργεια.  Όπλα στα πόδια του Ντανιέλ Ποντένσε, ο οποίος είναι αλήθεια πως στην αναμέτρηση του Πλζεν για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινα στα ρηχά.

Ένας από τους ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής που δεν έφτασαν στο επιθυμητό –ου μην στο συνηθισμένο- επίπεδο απόδοσης. Μαζί με τον Γκιγιέρμε, τον συνοδοιπόρο του στο δεξί φτερό Ομάρ Ελαμπντελαουί. Ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Βεβαίως από το 56΄και έπειτα, από την προσθήκη του Μαντί Καμαρά στον άξονα (αντί του Ματιέ Βαλμπουενά) και την αλλαγή του σχηματισμού από 4-2-3-1 σε 4-3-3 ο Πορτογάλος «ανέβηκε». Άλλαξε διάδρομο (μετατοπίστηκε αριστερά) και έδειξε να γίνεται πιο απειλητικός. Όχι σε επίπεδο… Ποντένσε, αλλά όσο χρειάζονταν ώστε και η Βικτόρια να «μαζέψει» τον σχηματισμό της στο μισό γήπεδο παίρνοντας λιγότερα ρίσκα στο παιχνίδι της.

Είναι «παράγοντας» της πρόκρισης ο Πορτογάλος winger. Και όσο και αν τα μεταγραφικά σενάρια καλά κρατούν, είναι δεδομένα και η πιο ισχυρή υποψηφιότητα «διαδοχής» του Κώστα Φορτούνη στην δημιουργία του Ολυμπιακού όσο ο «αρχηγός» θα βλέπει από την κερκίδα. Ο καλός Ποντένσε που ειδικά στο Καραϊσκάκη πέρσι έκανε κάποια πραγματικά σπουδαία ματς. Και ο μοναδικός που «άγγιξε» εκείνο το ιδιαίτερο double-double σε αριθμούς που είναι σήμα κατατεθέν του «Φόρτου». Πέρσι τελείωσε με 8 γκολ και 9 ασίστ. Φέτος δεδομένα θα πρέπει να σκαρφαλώσει ψηλότερα. Αν συμβεί αυτό; Οι Ερυθρόλευκοι μπορούν να νιώθουν πως έχουν τον… άνθρωπο τους, για αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία που τους προέκυψε από τις 11 Ιούλη. Από την επιβεβαίωση της σοβαρότητας του τραυματισμού του αρχηγού τους.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ