Ο Βαλμπουενά τους «εκπαιδεύει» σε άλλο τρόπο παιχνιδιού!

Ο Βαλμπουενά τους «εκπαιδεύει» σε άλλο τρόπο παιχνιδιού!

Ο Φορτούνης είναι παίκτης που παίρνει την μπάλα και πάει να τελειώσει μια φάση, πέντε στις δέκα φορές. Ο Γάλλος παίρνει την μπάλα και εννιά στις δέκα φορές ψάχνει συμπαίκτη του για να την δώσει…

Για την κλάση του Βαλμπουενά ούτε να γίνεται συζήτηση. Είναι παίκτης από το πάνω-πάνω ευρωπαϊκό ράφι. Για τις παραστάσεις και τις εμπειρίες του ούτε κουβέντα. Έκανε την σπουδαία καριέρα του παίζοντας όλα τα χρόνια ως εξτρέμ. Αν και κλασσικός δεξιοπόδαρος βολεύεται να παίζει από τα αριστερά και να συγκλίνει. Τα τελευταία χρόνια παίζει και ως χαφ πίσω από τον επιθετικό. Δεν είναι η θέση του κι ούτε πρόκειται να γίνει.

Όταν περνούν τα χρόνια είναι πολλοί οι ακραίοι που βολεύονται να συγκλίνουν ώστε να παίζουν στην μέση και να αναγκάζονται σε λιγότερα σπριντ που απαιτούν μεγάλη καταπόνηση.  Ο Βαλμπουενά ήρθε στον Oλυμπιακό ξέροντας πως θα παίξει στην θέση του. Εξτρέμ δηλαδή που με την μεγάλη εμπειρία του θα βοηθάει και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού. Ήρθαν όμως έτσι τα πράγματα που θα βγάλει το ψωμί του στον Ολυμπιακό παίζοντας ως οργανωτής του παιχνιδιού. Καλείται δηλαδή να κάνει την δουλειά που έκανε ο Φορτούνης.

Να κάνει ακριβώς την δουλειά που έκανε ο διεθνής χαφ δεν γίνεται. Εξηγούμαι: Ο Μαρτίνς στα περισσότερα παιχνίδια χρησιμοποιούσε τον Φορτούνη ως δεύτερο επιθετικό. Κάτι ανάμεσα σε δεκάρι και εννιάρι. Κάτι που το βαφτίσαμε… εννιάμισι! Ο Φορτούνης, υπήρχαν στιγμές στο παιχνίδι που έπαιζε πιο μπροστά και από τον Γκερέρο. Ήταν ο παίκτης που έκανε υποδοχή της μπάλας μέσα στην περιοχή και εκτελούσε. Αυτό δεν θα το κάνει ο Βαλμπουενά. Ίσως έτσι εξηγείται ότι ο Ολυμπιακό κινείται να πάρει και άλλον ποδοσφαιριστή στη θέση αυτή, που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά παίζοντας ανάμεσα στο εννιά και στο δέκα.

Ο Βαλμπουενά μπορεί να παίξει και να συμπεριφερθεί σαν κλασσικό δεκάρι.  Ο Φορτούνης είναι παίκτης που παίρνει την μπάλα και πάει να τελειώσει μια φάση πέντε στις δέκα φορές. Ο Βαλμπουενά παίρνει την μπάλα και εννιά στις δέκα φορές ψάχνει συμπαίκτη του για να την δώσει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικός ο τρόπος που χειρονομεί στους συμπαίκτες του για να πάρουν την κατάλληλη θέση. Με τον Φορτούνη μπορεί οι συμπαίκτες του να παρακολουθούσαν  πως θα τελειώσει την φάση.

Με τον Βαλμπουενά δεν υπάρχει εφησυχασμός. Πρέπει να κινηθούν για να ξεμαρκαριστούν. Ο Γάλλος θα σπεύσει να τους βοηθήσει να πασάρουν, θα τους ζητήσει να κινηθούν στον χώρο, να ξεμαρκαριστούν, να συμμετάσχουν. Θα τους βγάλει από μια κατάσταση στιγμιαίας οκνηρίας διότι έτσι μπορεί να παίξει την θέση. Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους δυο παίκτες και στον τρόπο που θα αναπτύσσεται ο Ολυμπιακός με τον Βαλμπουενά στη θέση του Φορτούνη.

Για να το διατυπώσω πιο ελεύθερα. Ο Βαλμπουενά εκπαιδεύει τους συμπαίκτες του, ο Φορτούνης τους απάλλασσε από ένα φορτίο ευθυνών. Ο μικρόσωμος σταρ του Ολυμπιακού μπορεί να φτάσει τις ασίστ του τραυματισμένου αρχηγού. Τα γκολ είναι πολύ δύσκολο. Θα γίνει όμως, η αιτία να προσπαθήσουν περισσότερο αλλά και να αναδειχτούν όλοι οι άλλοι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ