Ο Σαββίδης ήρθε για να μείνει

Ο Σαββίδης ήρθε για να μείνει

Μέσα σε επτά χρόνια έχει βάλει 120 εκ. ευρώ και έχει αλλάξει άρδην την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου καθιστώντας τον ΠΑΟΚ ξανά πρώτη δύναμη στην Ελλάδα.

Η 10η Αυγούστου θα πρέπει να μπει στο επίσημο εορτολόγιο του Λαού του ΠΑΟΚ. Είναι ίσως πιο σημαντική ημερομηνία της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας. Στις 10 Αυγούστου του 2012 ο Ιβάν Σαββίδης (μετά από επαφές και διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων) έβαλε το ποσό των 9.951.000 ευρώ στον λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την απόκτηση του 51% των μετοχών. Εκείνη την ημέρα έγινε μεγαλομέτοχος και ξεκίνησε επίσημα η δική του εποχή.

Μέσα σε επτά χρόνια έχει βάλει 120 εκ. ευρώ στην ποδοσφαιρική ομάδα (έχει βοηθήσει παράλληλα όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη αλλά και το μπάσκετ και το βόλεϊ…) και έχει αλλάξει άρδην την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου καταστώντας τον ΠΑΟΚ ξανά πρώτη δύναμη στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε από που ξεκίνησε ο (καταχρεωμένος τότε) ΠΑΟΚ όταν τον πήρε ο Ιβάν Σαββίδης το 2012 και που βρίσκεται σήμερα, επτά χρόνια αργότερα.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο κόσμος του ΠΑΟΚ μάζευε χρήματα (και από επιφανείς ΠΑΟΚτσήδες) για να πληρωθούν οι παίκτες της ομάδας ένα κομμάτι των χρημάτων που είχαν να παίρνουν.

Μιλάμε για χρόνια στα οποία ο ποδοσφαιρικός Δικέφαλος φυτοζωούσε οικονομικά.

Μιλάμε για χρονιές που οι μεγαλύτεροι (και πιο εύποροι) παίκτες έβαζαν και χρήματα από την τσέπη τους για να δίνουν στους μικρότερους.

Επίσης δεν έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από τότε που ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός Ευρώπης λόγω χρεών (ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που γνώρισε τέτοιον αποκλεισμό) μετά από καταγγελία του Ατρόμητου στην UEFA (το καλοκαίρι του 2006).

Ακόμη πιο πρόσφατα, ο ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε να πουλήσει τον Ιανουάριο του 2011 τον Βιεϊρίνια και να αφήσει ελεύθερο τον Κοντρέρας, γιατί έπρεπε να μειώσει τα χρέη του ώστε να αποφύγει νέα τιμωρία από την UEFA.

Ο ΠΑΟΚ που για σχεδόν μια δεκαετία (2002-2012) ταλαιπωρήθηκε όσο ποτέ στην ιστορία του με χρέη (προς το Δημόσιο, προς παίκτες, προπονητές κτλ), έχει γυρίσει σελίδα στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη και διανύει τις πιο εύφορες οικονομικά ημέρες της ιστορίας του.

Το έχω ρωτήσει και παλαιότερα, το ρωτάω και τώρα ξανά: Υπάρχει κάποιος άλλος που να έχει βάλει 120 εκ. ευρώ (πιστοποιημένα μέσα από τους ισολογισμούς που ελέγχονται και από ορκωτούς λογιστές) σε κάποια ομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα μέσα σε διάστημα μόλις επτά ετών;

Μην το ψάχνετε άδικα… Η απάντηση είναι όχι.

Μόνο ο Ιβάν Σαββίδης έχει βάλει τόσα χρήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα μέσα στην κρίση.

Τα νούμερα προκαλούν ζαλάδα.

Η επένδυσή του στον ΠΑΟΚ ξεπερνά τα 120.000.000 ευρώ και παράλληλα ετοιμάζεται να κτίσει και νέο γήπεδο.

Ο καταχρεωμένος ΠΑΟΚ του 2012 (την προ Σαββίδη εποχή) έχει μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια στην πιο εύρωστη οικονομικά ομάδα της Ελλάδας, χωρίς να χρωστάει πουθενά και σε κανέναν και έχοντας το μεγαλύτερο μπάτζετ στη χώρα.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει φέρει στον Δικέφαλο πρωτοφανείς οικονομικές δυνατότητες, που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία του.

Το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια, το περσινό νταμπλ και τα τρία σερί Κύπελλα είναι η αρχή αυτού που οραματίζεται ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας και οι γιοι του (ο Γιώργος και ο Νίκος) για τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ θέλει να εδραιώσει την κυριαρχία του στην Ελλάδα και να μπορέσει να φέρει και ευρωπαϊκές επιτυχίες. Και παράλληλα να μπορέσει να φτάσει σε ένα επίπεδο να είναι αυτάρκης και να μη χρειάζεται τις οικονομικές ενέσεις του Σαββίδη κάθε χρόνο. Αυτό είναι κάτι που το είχε θέσει ως στόχο και ο ίδιος ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας όταν είχε έρθει στον Δικέφαλο.

Αυτό έχει σημειώσει πρόσφατα πολύ σωστά και εύστοχα ο συνάδελφος, ο Γιώργος Κουβεντίδης. Συγκεκριμένα είχε γράψει: «Η μεγάλη συμβολή του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, είναι ότι τον οδηγεί κοντά σε επίπεδα αυτάρκειας πολύ ψηλά, κι όχι στα χαμηλά.

Αυτάρκης θα μπορούσε να είναι ένας ΠΑΟΚ με κύκλο εργασιών 5 εκατομμύρια ευρώ. Η μεγάλη μαγκιά είναι να μπορεί να είναι αυτάρκης με κύκλο εργασιών 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι λεφτάδες έρχονται και παρέρχονται, όταν βαρεθούν ή στερέψουν, χάνονται οι ομάδες.

Η ευτυχία του ΠΑΟΚ, είναι ότι ο άνθρωπος που ήρθε στον δρόμο του, κάνει ότι μπορεί, για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στο σημείο να είναι για πάντα γίγαντας, ακόμη και χωρίς αυτόν! Έστω κι αν αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα…».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ