Πατριώτη τους πρώτους δύο τους χάσαμε…

Πατριώτη τους πρώτους δύο τους χάσαμε…

Δεν τα πήγαμε και πολύ καλά αυτή την εβδομάδα. Είχαμε δύο αποκλεισμούς, (Ατρόμητος, Άρης), η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να συνεισφέρει βαθμούς κόντρα στην Κραϊόβα και τελικά μείναμε να περιμένουμε πλέον από τους δύο Δικεφάλους να ακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στους ομίλους των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Σίγουρα δεν περίμενε κανείς Έλληνας φίλαθλος ότι θα μπορούσαν και οι πέντε εκπρόσωποι μας να προκριθούν στην επόμενη φάση. Σίγουρα μετά τους πρώτους αγώνες οι πιθανότητες ορισμένων μειώθηκαν ακόμα περισσότερο. Ποιο είναι το θέμα τότε θα μου πείτε; Μα η βαθμολογική συγκομιδή για την χώρα και ο αγώνας που κάνει για να βρεθεί στην 15η θέση.

Θυμίζω ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει και τερματίσει κάτω από την θέση αυτή, τότε θα χάσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, από το Champions League, μένοντας στα τέσσερα συνολικά, ενώ θα υπάρξει ταυτόχρονα και «υποβιβασμός» των εκπροσώπων μας από το Europa League στη νέα διοργάνωση που θα λανσάρει η UEFA, το Europa League 2. Το εν λόγω σενάριο, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα είναι το λιγότερο καταστροφικό για το ποδόσφαιρο μας. Λιγότερα εσοδα για τις ομάδες μας, λιγότεροι σπουδαίοι αντίπαλοι θα έρθουν από τα μέρη μας και το πρεστίζ των ελληνικών Συλλόγων στα τάρταρα. Πάμε να δούμε τι είδαμε το προηγούμενο τριήμερο.

Ξεκινάμε από τα του Champions League. Ο Ολυμπιακός, όπως λέγαμε και στο κείμενο της Τρίτης, ολοκλήρωσε τη δουλειά. Μπορεί να μην τρέλανε με την απόδοση του, μπορεί να είχε κορυφαίο τον τερματοφύλακα του, μπορεί να χρειάστηκε πάλι μια στημένη φάση για να ξεκλειδώσει την άμυνα των Τούρκων, όμως, κράτησε για ένα ακόμα ματς ανέπαφη την εστία του και πήρε την πρόκριση κόντρα σε μια ομάδα που πέρυσι πάλεψε μέχρι τέλους να κατακτήσει το πρωτάθλημα Τουρκίας κόντρα σε μεγαθήρια. Ο Μαρτίνς ξέρει καλύτερα από τον καθένα τα μειονεκτήματα της ομάδας του και προσπαθεί να τα κρύψει μακιγιάροντας την εικόνα της. Τώρα έχει μπροστά του την Κράσνονταρ, που σαφέστατα είναι καλύτερη ως σύνολο από την Μπασάκσεχιρ και θέλει μεγάλη προσοχή. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη δεν τα κατάφερε. Τεράστιο μέγεθος ο Αίαντας και τελικά ανυπέρβλητο εμπόδιο για τα δόντια του πρωταθλητή Ελλάδας.

Τι κρατάει ο Δικέφαλος του Βορρά από τις δύο μάχες με τους Ολλανδούς; Την καλή του εικόνα σε μεγάλα διαστήματα των δύο παιχνιδιών, την επιθετική του παραγωγή απέναντι σε ένα θηρίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει βρει αντικαταστάτες για τις απώλειες του Μαουρίτσιο και του Σάκχοφ. Ο Καντουρί δεν έχει βγάλει αυτά που ακούγαμε στην προετοιμασία, ενώ η απώλεια του Ουκρανού δεν έχει καλυφθεί από κανέναν. Τα γκολ και ο τρόπος που ο Σάκχοφ αγωνιζόταν ήταν κομβικός, ειδικά στα δύσκολα, μοναδικός και νομίζω ότι δεν το μέτρησαν πολύ καλά οι ιθύνοντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Τώρα με την Σλόβαν θα πρέπει πάντως να αυτοκτονήσει για να μην μπει στους ομίλους του Europa League.

Πάμε τώρα και στα του Europa. Κάνουμε αρχή με τον Ατρόμητο. Οι Περιστεριώτες ήταν κατώτεροι και στα δύο παιχνίδια με την πολωνική Λέγκια δείχνοντας ότι ακόμα ψάχνονται στο γήπεδο. Λογικό αφού, πέρα από τον νέο προπονητή, έχουν και βασικές απώλειες στον άξονα από το περυσινό σύνολο. Μέχρι οι νέοι παίκτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα πάρει χρόνο. Το κακό για τον Ατρόμητο και κατ’ επέκταση τη χώρα είναι πως θα περίμενε κανείς να κάνουν οι ομάδες αυτού του επιπέδου, μετά από συνεχόμενες συμμετοχές στα προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μια υπέρβαση . Κάποια στιγμή διάολε επιβάλλεται να κάνουν και το κάτι παραπάνω. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα γέννησε προσδοκίες, όμως όπως φάνηκε δεν ήταν έτοιμοι στο Περιστέρι για το άλμα.

Κεφάλαιο Άρης. Αξίζουν πολλά μπράβο στον Παντελίδη και στους ποδοσφαιριστές του για την χθεσινή υπερπροσπάθεια, αλλά μέχρι εκεί. Η τραγική εμφάνιση στην Νορβηγία και ο τρόπος που αγωνίστηκε εκεί τον καταδίκασαν. Η Μόλντε ήταν και παραμένει μια μέτρια ομάδα που πέρασε στην επόμενη φάση μόνο και μόνο γιατί βρήκε απέναντι της έναν Άρη άπειρο και σαφέστατα πιο ανέτοιμο από αυτήν.

Κλείνουμε με την ΑΕΚ που αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της. Η Ένωση κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να μην κερδίσει εντός έδρας μια κατώτερη ομάδα και να μπει σε διαδικασία εσωστρέφειας από τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν. Προπονητής σε αμφισβήτηση με το καλημέρα, κλίμα νοσηρό στα αποδυτήρια και μια Τραμπζοσπορ να περιμένει στη γωνία. Με εμφανίσεις σαν τη χθεσινή πρόκριση στα play- off δεν έρχεται ποτέ.

Είναι απολύτως αναγκαίο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να μπουν στους ομίλους. Η Κύπρος συνεχίζει να προηγείται σταθερά στην κούρσα για την 15η θέση και έχει και αυτή ομάδα σε ομίλους, τον ΑΠΟΕΛ. Εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για το ποδόσφαιρο μας θα πρέπει οι δύο Δικέφαλοι να κάνουν το καθήκον τους. Άλλωστε σε αυτούς δεν ζητείται κάποια υπέρβαση ή θαύμα, αλλά τα αυτονόητα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ