Χάλια Δικεφάλων με διαφορετικά προβλήματα και μέλλον

Χάλια Δικεφάλων με διαφορετικά προβλήματα και μέλλον

Μετά την παράσταση του Ολυμπιακού με την Κράσνονταρ και την σχεδόν βέβαιη πρόκριση του στους ομίλους του Champions League, χθες είδαμε την άλλη όψη. Μηδέν εις το πηλίκον για τις ελληνικές ομάδες στο Europa League και πλέον απαιτείται ένα θαύμα για να δούμε και τους δύο Δικέφαλους στους ομίλους.

Από το Δόξα τω Θεώ στο Βοήθα Παναγιά. Μικρός ο δρόμος που διένυσε τελικά το ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες. Από την παράσταση του Ολυμπιακού στο Γ. Καραϊσκάκης κόντρα στην Κράσνονταρ σε μια άθλια εμφάνιση της ΑΕΚ στο άδειο Ο.Α.Κ.Α και μια μπλαζέ και αδιάφορη του ΠΑΟΚ στην Μπρατισλάβα. Από την βέβαιη πρόκριση των ερυθρόλευκων στους ομίλους του Champions League, στον βέβαιο αποκλεισμό της Ένωσης και στο δύσκολο έργο της ανατροπής για τον Δικέφαλο του Βορρά στο Europa League.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω που το πάνε οι ελληνικές ομάδες. Καλά ο Ατρόμητος και ο Άρης δεν έχουν το μέγεθος, την απαιτούμενη εμπειρία ως οργανισμοί και παίκτες για να τους ζητήσεις να φθάσουν μέχρι το τέλος και να προκριθούν στη φάση των ομίλων. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ όμως; Δεν είναι το ίδιο σε καμία περίπτωση. Οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες. Οι δύο Δικέφαλοι θα έπρεπε να φθάνουν στους ομίλους χωρίς δεύτερη κουβέντα και με όσες περισσότερες νίκες μπορούν. Σήμερα όμως φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τελικά και τόσο εύκολο. Χάλια μαύρα αμφότεροι, με διαφορετικά προβλήματα και παθογένειες και πιθανότατα μέλλον. Ας τους δούμε ξεχωριστά.

Κάνουμε αρχή με την ΑΕΚ. Με μια λέξη απογοήτευση. Πόνεσαν τα μάτια μας χθες. Το άδειο και ψυχρό Ο.Α.Κ.Α ήταν ασορτί με την εικόνα της Ένωσης στο χορτάρι. Τι και αν ξεκίνησε ιδανικά για τους παίκτες του Καρντόσο το ματς με γκολ του Λιβάγια από τα αποδυτήρια; Τι και η φιλοξενούμενη ομάδα έριξε μετά το αρχικό σοκ προειδοποιητικές βολές; Τι και αν η απώλεια του πέναλτι από την Τράμπζονσπορ αντί να αφυπνίσει μάλλον κοίμισε περαιτέρω τους γηπεδούχους; Όλα πήγαν στραβά. Η ΑΕΚ κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να πάει στην ανάπαυλα πίσω στο σκορ τρώγοντας δύο γκολ από κόρνερ. Μεγάλο το πρόβλημα στα στημένα και λόγω ύψους. Αδούλευτη η ομάδα στον τομέα αυτόν με αποτέλεσμα να χάνει τα αυγά και τα πασχάλια δεχόμενη γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο η κατάσταση ήταν ίδια και χειρότερη από το πρώτο, οπότε το τρίτο τέρμα των Τούρκων έμοιαζε λογική εξέλιξη.

Το τελικό 1-3 ουσιαστικά αφήνει τον Δικέφαλο εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο και τον βυθίζει στην εσωστρέφεια. Το βασικότερο πρόβλημα για τον κόσμο της ομάδας είναι η εικόνα. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει το φύλλο με τον συγκεκριμένο προπονητή στη θέση του. Πολλοί θα ήθελαν να έχει ήδη αλλάξει τεχνική ηγεσία η διοίκηση. Εάν το ματς με την Κραϊόβα χτύπησε το πρώτο καμπανάκι, χθες με την Τράμπζονσπορ ακούστηκαν καμπάνες. Πάμε τώρα στα μελλοντικά. Αποκλεισμένη από τον Αύγουστο, της μένει πλέον μόνο το πρωτάθλημα. Με τους άμεσους ανταγωνιστές της να βρίσκονται τουλάχιστον ένα επίπεδο πιο πάνω, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί στις τάξεις των φιλάθλων της ΑΕΚ που να θεωρούν ικανή την ομάδα τους να διεκδικήσει τον τιτλο. Τι κάνεις λοιπόν; Διώχνεις τον Καρντόσο και πας σε αλλαγή με την ελπίδα να αφυπνιστεί το σύστημα ή τον κρατάς και οπλίζεσαι με υπομονή για τα επόμενα;

Πάμε και στον έτερο Δικεφαλο, τον ΠΑΟΚ. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Θεσσαλονικείς έχασαν μεν στην Μπρατισλάβα, αλλά ακόμα κρατούν την τύχη στα δικά τους χέρια. Σε μια εβδομάδα από τώρα στην κατάμεστη Τούμπα η ανατροπή είναι πιθανό να γίνει αρκεί η ομάδα να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα. Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας το σύνολο του Άμπελ Φερέιρα πλήρωσε το μπλαζέ ύφος και την αλαζονεία του. Οι παίκτες του Πορτογάλου τεχνικού αντί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να τελειώσουν το θέμα πρόκριση από χθες, έδωσαν την ευκαιρία στους αντιπάλους τους να μείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση της νίκης και τελικά να την πάρουν χάρη σε ένα τραγικό αμυντικό λάθος.

Τώρα καλούνται στη ρεβάνς να είναι aggressive από το πρώτο λεπτό και να πάρουν μια πρόκριση απαραίτητη τόσο για τους ίδιους όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Μετά τον αποκλεισμό από τον Αγιαξ πολλοί μίλησαν για αδικία από την διαιτησία και κυνηγητό της UEFA στο Σύλλογο. Αστειότητες λέω εγώ. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε μέσω της κλήρωσης την περυσινή του επιλογή να αδιαφορήσει για την Ευρώπη. Τώρα καλά θα κάνουν στο Δικέφαλο του Βορρά να σκύψουν το κεφάλι και να πάρουν την πρόκριση αν δεν θέλουν στο άμεσο μέλλον να παίζουν προκριματικά από τον Ιούνιο. Δεν σηκώνει δεύτερη σερί χρονιά να εμφανίσει άθλια εικόνα ο ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά του ταξίδια. Όχι μόνο για την ίδια την ομάδα και το πρεστίζ της, αλλά και την Ελλάδα. Μια μόνο ομάδα δεν φθάνει για να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό ποδόσφαιρο ως άθλημα και προϊόν. Μετά μου θέλετε και μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια τρομάρα σας….

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ