Ένα πρωτάθλημα, πέντε παρατηρήσεις…

Ένα πρωτάθλημα, πέντε παρατηρήσεις…

Ο Γιώργος Χελάκης αντί να κάνει τις συνηθισμένες ευχές για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, κάνει πέντε παρατηρήσεις που έχουν και την μορφή προβλέψεων…

Πρεμιέρα στο πρωτάθλημα σήμερα και αντί να γράψω τα τετριμμένα περί καλού θεάματος, αγώνων που πρέπει να κερδίζονται στα γήπεδα και εξάλειψη της βίας, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν πάνω-κάτω την δυναμικότητα των ομάδων σε σχέση με τους στόχους που έχουν.

Οι παρατηρήσεις γίνονται με βάση επίσημα και φιλικά παιχνίδια και φυσικά είναι σαν τις αποδόσεις των ομολόγων. Καμιά τέτοιου είδους παρατήρηση δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθεί απαραίτητα να ισχύει ένα και δυο μήνες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος.

-Παρατήρηση πρώτη: Στο κλαμπ των διεκδικητών του τίτλου προβλέπεται μια νέα είσοδος. Αυτή του Παναθηναϊκού. Οι λόγοι είναι δυο. Ο πρώτος αφορά την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και ο δεύτερος τον τρόπο διεξαγωγής των πλέι οφ από τα οποία θα αναδεικνύεται φέτος και ο πρωταθλητής.

Αφήνοντας κατά μέρος τη σχετική δήλωση του Γιώργου Δώνη, η αγωνιστική εικόνα της ομάδας είναι θεαματικά βελτιωμένη σε όλους του τομείς. Θα μιλούσα με περισσότερη σιγουριά αν -ενώ παρατηρείται μια πληθώρα λύσεων επιθετικά- στους ανασταλτικούς χαφ και τους στόπερ δεν διαπιστωνόταν λειψανδρία. Σε κάθε περίπτωση οι πράσινοι έχουν ανακάμψει και θα το παλέψουν.

-Παρατήρηση δεύτερη: Ο Αρης, παρά την πραγματοποίηση αρκετών μεταγραφών, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει αγωνιστικό status. Εντοπίζω το πρόβλημα στην παραγωγή παιχνιδιού από την μεσαία γραμμή. Λείπει ο παίκτης που θα οργανώσει το παιχνίδι και θα πάρει προσωπικές πρωτοβουλίες για να την βγάλει από την δύσκολη θέση όταν χρειαστεί. Πρόβλημα και το ότι ο Μπράουν Ιντέγιε δεν έχει πάρει ακόμα μπρος αν και ο χρόνος της προετοιμασίας του το επέτρεπε. Η πρόσφατη απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου δημιουργεί ανησυχίες ως προς την διοικητική και οικονομική σταθερότητα.

-Παρατήρηση τρίτη: Δεν προβλέπεται να ξεπεταχτεί κάποιος νέος πρωταγωνιστής για να διεκδικήσει συμμετοχή στην εξάδα των πλέι οφ. Τουναντίον δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες ότι ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη, η Λαμία, ο Πανιώνιος ενδεχομένως και ο Παναιτωλικός δεν θα είναι αγωνιστικά όσο ισχυρές ήταν πέρσι.

Ο ΟΦΗ έκανε μετρημένες μεταγραφές που δεν του αλλάζουν αυτόματα επίπεδο και ο Βόλος είναι μια άγνωστη ομάδα με πολλές μεταγραφές και δανεικούς από τον ΠΑΟΚ. Πολύ πιθανό να ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στους «πάνω» και τους «κάτω». Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά ο Πανιώνιος που ξεκινά με ποινή μείον έξι βαθμών, η αποδυναμωμένη Λαμία, η Ξάνθη και ο Βόλος θα ταλαιπωρηθούν για να αποφύγουν την τελευταία θέση της βαθμολογίας.

-Παρατήρηση τέταρτη: Παρά την ορθή επιλογή ενός γνώστη της εγχώριας ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, όπως ο Γιάννης Αναστασίου, θεωρώ πολύ δύσκολο να κρατήσει ο Ατρόμητος το επίπεδο που είχε επί Κάναντι. Εφυγαν βασικοί παίκτες που ήταν πρωταγωνιστές. Αυτοί που ήρθαν δεν πείθουν ότι μπορούν να προσφέρουν τα ίδια . Κι εδώ η οικονομική πολιτική ήταν περιοριστική.

Ο Ατρόμητος έχει την εμπειρία αλλά αυτή τη φορά έχει υποστεί απώλειες σε όλες του τις γραμμές. Η ΑΕΚ δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί στα ίσα απέναντι σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Με βάση την εικόνα που δείχνει το πιο πιθανό είναι να μπει με μεγάλο βαθμολογικό μειονέκτημα στα πλέι οφ. Αυτή την στιγμή το πιο πιθανό είναι να βρεθεί πιο πίσω από τον Παναθηναϊκό στην βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της κανονική διάρκειας

-Παρατήρηση πέμπτη: Την μέρα που χτύπησε ο Φορτούνης τα προγνωστικά έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ ως πρωταθλητής της περασμένης περιόδου θα είχε ένα τυπικό προβάδισμα. Από τότε κύλησε νερό στο αυλάκι και ο Μαρτίνς βρήκε –όπως φαίνεται- τον τρόπο να θεραπεύσει αυτή την αγωνιστική πληγή. Ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ομάδα με αμυντική αξιοπιστία που δεν την είχε και επιθετική αποτελεσματικότητα που δεν την είχε. Ο ΠΑΟΚ που είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Αγιαξ στάθηκε καλά αγωνιστικά παρά το γεγονός ότι παρουσίασε κάποιες αρρυθμίες στην μεσαία γραμμή. Με εξαίρεση τον Εσίτι κανένας από τους νέους παίκτες που πήρε δεν έχει ακόμα κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή.

Ο ΠΑΟΚ παίζει με τους περσινούς μείον τον Βιεϊρίνια, τον Μαουρίσιο και τον Πρίγιοβιτς που είχε αποχωρήσει τον χειμώνα ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Αν και είναι ακόμα νωρίς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι εμφανίζεται βελτιωμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά. Επειδή τα πλέι οφ είναι μια νέα διαδικασία για την ανάδειξη πρωταθλητή και επειδή ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν την ευχέρεια να κινηθούν μεταγραφικά και τον χειμώνα, ας μην βιαστούμε για κάτι περισσότερο από τις πιο πάνω συγκεκριμένες παρατηρήσεις…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ