Παναθηναϊκός : Κερδίζει και χωρίς Καλάθη

Παναθηναϊκός : Κερδίζει και χωρίς Καλάθη

Στο τελευταίο ματς εντός για τον πρώτο γύρο οι πράσινοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Νικ Καλάθη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν και χωρίς αυτόν.

Σήμερα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, στο πρώτο ματς χωρίς τον ηγέτη του Νικ Καλάθη, υποδέχεται την Μακάμπι σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ντέρμπι. Ένα ζευγάρι με τεράστια προϊστορία αφού έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε τρεις τελικούς, στην Θεσσαλονίκη το 2000, στο Παρίσι την επόμενη χρονιά στην αλήστου μνήμης διοργάνωση της Σούπρολιγκα και στην τελευταία κατάκτηση των πρασίνων το 2011 στη Βαρκελώνη. Έχουν παίξει και ημιτελικούς, το 2002 στη Μπολόνια και το 2005 στη Μόσχα.

Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει και την απίστευτη σειρά των play-off του 2012 όπου οι Ισραηλινοί έκαναν το μπρέικ στην έδρα του τριφυλλιού για να απαντήσει η ομάδα του Ζοτς στο τέταρτο παιχνίδι, να γυρίσει την σειρά στην Αθήνα και να πάρει την πρόκριση στο final- four της Κωνσταντινούπολης στο θρίλερ του πέμπτου ματς νικώντας την ομάδα του λαού με 86-85; Αμέτρητες είναι και οι φορές που έπαιξαν και σε άλλες φάσεις της Ευρωλίγκα, αφού μιλάμε για δύο από τις πιο συνεπείς παρουσίες του θεσμού. Σύλλογοι με πολύ μεγάλη ιστορία, αμφότεροι με έξι τρόπαια, αποτελούν τους σύγχρονους δυνάστες της διοργάνωσης μιας και από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν πάρει οι δυο τους εννέα (!!) κούπες.

Καλό το παρελθόν αλλά με το παρόν τι γίνεται. Στο σήμερα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Παναθηναϊκός και Μακάμπι δεν είναι οι καλύτερες ομάδες. Έχουν προβλήματα δομικά στο ρόστερ τους, προέκυψαν και τραυματισμοί όποτε δεν είναι ρόδινα τα πράγματα. Όμως δεν παύει να αποτελούν δύο μεγέθη που πάντα θεωρούνται υπολογίσιμα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα υποτιμήσει. Το σημερινό παιχνίδι είναι κομβικό και για τους δύο. Οι γηπεδούχοι με ρεκόρ 8-4 είναι οι μόνοι που διατηρούν ανέπαφη την έδρα τους και φιλοδοξούν να συνεχίσουν το σερί τους.

Στο τελευταίο ματς εντός για τον πρώτο γύρο οι πράσινοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες του φυσικού τους ηγέτη. Ο Νικ Καλάθης χτύπησε στο ματς με την Αρμάνι και λογικά θα επανέλθει με το νέο έτος. Η έλλειψη του Νικ στερεί από την ομάδα του Πασκουάλ πολύ σημαντικό ποσοστό στον τομέα της δημιουργίας. Οι ασίστ του Έλληνα γκαρντ είναι σίγουρο πως θα λείψουν πολύ αφού δεν υπάρχει στο ρόστερ εξίσου ή έστω λίγο χειρότερος δημιουργός από αυτόν. Λεκαβίτισιους που λογικά θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και μεταφορά του Παππά στον άσο είναι οι δύο τρόποι που θα προσπαθήσει ο Καταλάνος κόουτς να μακιγιάρει το πρόβλημα. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι δεν δείχνει εμπιστοσύνη στον Ντένμον άλλες λύσεις δεν υπάρχουν.

Οι φιλοξενούμενοι είναι μια περίεργη ομάδα. Μακριά από το Ισραήλ έχουν ως παράσημο την νίκη στη Μόσχα επί της Χίμκι, αλλά πέραν τούτο ουδέν. Έχασαν σε ΤΣΣΚΑ, Ερυθρό και Μπαρτσελόνα κέρδισαν στην Μπάμπεργκ στη πρεμιέρα και μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν, μετά το ΟΑΚΑ, δύο ακόμα εντός έδρας ματς. Το ρεκόρ του 7-5 είναι ελαφρώς πλασματικό αφού στον δεύτερο γύρο τους περιμένουν εννέα αποστολές εκτός έδρας. Δεν έχουν βρει σταθερότητα στην απόδοση τους και στηρίζονται περισσότερο στο ένστικτο των παικτών τους και λιγότερο στο σχέδιο του προπονητή τους.

Στο τελευταίο είναι αλήθεια ότι μοιάζουν αρκετά με τους πράσινους. Γι΄αυτό ίσως είναι και το παιχνίδι που η απουσία του Καλάθη φανεί λιγότερο. Ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να βγάλουν μόνοι τους φάσεις στο ένας εναντίον ενός και αυτό το στυλ παιχνιδιού νομίζω θα δούμε απόψε κατά κόρον στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Άπαντες στο στρατόπεδο της ελληνικής ομάδας γνωρίζουν ότι με νίκη απόψε τους αρκεί ένα διπλό σε Βελιγράδι ή Βαλένθια για να είναι καβάλα στ’ άλογο στο φινάλε του πρώτου μισού της σεζόν.

Ο κόσμος που θα πάει σήμερα στο γήπεδο ξέρει ότι απαιτείται υπομονή και βοήθεια από μέρους τους όταν η ομάδα κολλήσει. Παίκτης να αλλάξει το ρυθμό δεν υπάρχει, ο μόνος τρόπος για να διαφοροποιηθεί κάτι στη διάρκεια του ματς είναι από κάποιο επιθετικό κρεσέντο του Παππά ή του Ρίβερς όποτε μην περιμένετε άνετη επικράτηση και εύκολο βράδυ. Σημαντικό στοιχείο ο έλεγχος των ριμπάουντ, οι Ισραηλινοί είναι από τις καλύτερες ομάδες στη διοργάνωση, και ο περιορισμός των κοντών Αμερικάνων δαιμόνων Κόουλ και Τζάκσον. Τα υπόλοιπα μετά το ματς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ