Στο σιντριβάνι με τις ευχές

Στο σιντριβάνι με τις ευχές

Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, το VAR. Και όταν ξέρεις, αλλά παριστάνεις πως δεν καταλαβαίνεις...

Προφανώς και δεν είχε κατά νου το ελληνικό ποδόσφαιρο και την τρέλα του ο Ουμπέρτο Έκο, όταν διατύπωνε το αξίωμα πως «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Πώς να το είχε φανταστεί άραγε και εκείνος πως φτάνει μια αγωνιστική Σούπερ Λιγκ και δύο δοκιμές τεχνολογίας για να προκύψει μια γεμάτη ατζέντα:

Έστω εικονικά, μιας και στην ουσία στα μέρη μας καιρό τώρα όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν.

Είναι 26 Αυγούστου λοιπόν και από τη μια η ΑΕΚ πατά κουμπί επανεκκίνησης για τέταρτη φορά στους τελευταίους 14-15 μήνες, τo VAR και η χρήση του παραμένει κάτι σαν το «μεσανατολικό» και μην ξεχάσουμε και τον «ενθουσιασμό» του ΠΑΟΚ: Για την δική του TV, που χθες λέει έγινε η αιτία για περισσότερες από 45 χιλιάδες «συνδρομές» πιστών που θέλησαν αντί 5 ευρώ να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό.

Ναι, μαζεύτηκαν ήδη αρκετά. Εξαιρώντας ίσως τον Ολυμπιακό που βρίσκεται ήδη στην Ρωσία έχοντας να διαπραγματευθεί έναν ποδοσφαιρικό στόχο, όλα τα άλλα έχουν λίγο ποδόσφαιρο και πολύ… φιλολογία. Και όμως δεν θα έπρεπε. Γιατί η κουβέντα είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο και οι επιλογές του.

Στην ΑΕΚ αυτό που συμβαίνει από τον Μάη του ΄18 και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι ότι κάνουν οι τουρίστες στη Φοντάνα της Ρώμης: Ένα κέρμα στο συντριβάνι και μια ευχή. Με το διαθέσιμο μπάτζετ και τον τρόπο διοίκησης της, δεν μπορεί να προσδοκά σε πολλά περισσότερα από ότι έχει. Και δεν έχει λίγα αν το καλοσκεφτεί κανείς. Κατάφερε τα τελευταία χρόνια να κερδίσει τους δύο εγχώριους τίτλους, έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, γλίτωσε από την λαιμητόμο των χρεών, φτιάχνει το δικό της γήπεδο. Για την ακρίβεια είναι περισσότερα από ότι «πλήρωσε» για να έχει.

Πριν λίγους μήνες το φταίξιμο το πήρε ο Ουζουνίδης, τώρα ο Καρντόσο με τον Λυμπερόπουλο σε λίγους μήνες κάποιος άλλος. Λύση όμως δεν προκύπτει. Και δεν θα προκύψει όταν η διαχείριση της κατάστασης παραμένει ίδιος.

Ποιος είναι ο πόθος; Μια ομάδα που θα παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο κατ επέκταση θα διεκδικήσει τους τίτλους. Μια ομάδα που θα σταθεί σε ένα καλύτερο επίπεδο στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό, το 2019 χρειάζεται άλλο μπάτζετ. Για να ανταγωνιστείς τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό των 60-70 εκατ ευρώ πρέπει να τους πλησιάσεις και σε επίπεδο επένδυσης. Αλλιώς πολύ λογικά είσαι αουτσάιντερ. Και γενικώς στην Ελλάδα. Και ειδικώς στην Ευρώπη: κόντρα στη Τραμπζονσπόρ για παράδειγμα που ουσιαστικά έφερε και τις τρέχουσες εξελίξεις.

Λογικά χάνει τα ευρωπαϊκά έσοδα και μαζί την προοπτική των επόμενων χρόνων η Ένωση. Γιατί και του χρόνου στην Ευρώπη «ανίσχυρη» θα είναι. Άρα με κάποια κλήρωση που θα της βάλει δύσκολα. Και με κάποιον προπονητή που αν δεν τα καταφέρει ίσως να έχει τη μοίρα του Καρντόσο.

Όταν δεν θες να επενδύσεις, όσο οι άλλοι; Επιβάλλεται να έχεις υπομονή. Χθες η ΑΕΚ δεν έχασε διότι είχε στον πάγκο κακό προπονητή, αλλά γιατί τις προέκυψε μια αποβολή πολύ νωρίς και το υλικό της δεν προσέφερε ένα ασφαλές πλάνο για να τα καταφέρει με αυτές τις συνθήκες. Οι περισσότερες από τις μεταγραφές της, έγιναν με παιδιά που πέρσι δεν έπαιξαν σχεδόν καθόλου. Σίγουρα δεν είναι κακοί ποδοσφαιριστές. Θέλουν χρόνο όμως και οι ίδιοι. Πολλώ δε μάλλον για να μπουν στο καλούπι ενός τεχνικού, που επιλέχθηκε για τις ιδέες του, αλλά που οι ιδέες του είναι δύσκολες στην υλοποίηση.

Ο Ολυμπιακός πήρε πέρσι τον Μαρτίνς. Άλλαξε όμως και το ρόστερ του. Πήρε όμως και τον Ποντένσε, τον Γκιγιέρμε, τον Σα, τον Καμαρά, τον Μεριά, τον Λάζαρο κλπ. Πέρασε ένα διάστημα που δεν έβαζε γκολ με τίποτα. Έχασε όλους τους στόχους από τον Φλεβάρη. Διαπίστωσε πρόοδο όμως και συνέχισε με το ίδιο project. Ανανέωσε την εμπιστοσύνη στα πρόσωπα. Και κάπως έτσι φτάνει στο σημείο να είναι ένα βήμα μακριά από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί που δεν θα είναι ο πρωταθλητής της χώρας. Η διαφορά είναι μεγάλη. Και άξια αναφοράς.

Στον ΠΑΟΚ πάλι νιώθουν χαρούμενοι για την επιτυχία του δικού τους «καναλιού». Ή τουλάχιστον έτσι λένε. Και εδώ όμως το πράγμα είναι συγκεκριμένο. Εύχονται για κάτι που δεν είναι τόσο πιθανό. Αν ο Δικέφαλος θέλει να ξεπεράσει σε έσοδα τα 5 εκατ ευρώ που του προσέφερε η Nova θα πρέπει το συγκεκριμένο εγχείρημα να το τοποθετήσει σε πολυετή βάση και κυρίως να το εξελίξει. Δεν θα συμβεί από την πρώτη χρονιά. Πιθανότατα ούτε και από τη δεύτερη. Και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς, την ανταπόκριση του κοινού αν μια από τις σεζόν αυτές δεν είναι το ίδιο πετυχημένη με τις προηγούμενες.

Μέσα στο καλοκαίρι, ο Δικέφαλος έχασε έναν προπονητή που με τον τρόπο του συνέβαλε στη διετία που πέρασε. Έχασε και το τηλεοπτικό του συμβόλαιο, ρισκάροντας ένα all in με την ΕΡΤ που δεν θα μπορούσε να συμβεί δίχως τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι δύο γεγονότα που προέκυψαν με δική του ευθύνη. Δική του ευθύνη είναι και το ματς της Πέμπτης με τη Σλόβαν. Και πραγματικά μακάρι να καταφέρει να προκριθεί. Διότι αν δεν το κάνει, η ζημιά είναι σχεδόν ανεπανόρθωτη. Και για το ελληνικό ποδόσφαιρο που θα μπει με 1 στις 5 ομάδες στους ομίλους των ευρωπαϊκών κυπέλλων, άρα θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση του. Και για τον ίδιο καθώς o FFP γρίφος θα παραμείνει άλυτος. Τα λεφτά του Ιβάν δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα. Αν ήταν το χθεσινό ματς με τον Παναιτωλικό, θα το έδειχνε δωρεάν το OPEN TV. Για να παραμείνει ο «νταμπλούχος» δημόσιο αγαθό, όπως θα ήταν αν έπεφταν οι υπογραφές με την ΕΡΤ.

Το VAR τώρα για κάποιο λόγο κάποιοι το θεώρησαν εξ αρχής κάτι μεγαλύτερο από ότι είναι. Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, όπως δεν τα έλυσε πουθενά η χρήση του. Πιθανό μάλιστα να δημιουργήσει και δικά του, νέα. Είτε θα το αποδεχθούμε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (που είναι), είτε θα του… ράψουμε κοστούμι και σε κανά μήνα θα ζητάμε την απόσυρση του. Τις βρώμικες «σκέψεις» για την διαιτησία δεν τις προκαλεί το video, αλλά ένα σύστημα που έχει αναλάβει την ευθύνη εδώ και 2,5 χρόνια. Το σύστημα που καταχωρήθηκε ως «Εξυγίανση» στη συνείδηση του κοινού, και που δεδομένα δεν έχει τον Ολυμπιακό ως αγαπημένη του ομάδα. Η προσπάθεια που εξελίσσεται από το Σάββατο για να γίνει η «μέρα»- «νύχτα» είναι διασκεδαστική.

Ο Μέλο και η ΚΕΔ γνωρίζουν ότι στους Ερυθρόλευκους η ΕΠΟ δεν δίνει ούτε τον… πυρετό της. Η ΕΠΟ του Γραμμένου που ανανέωσε το συμβόλαιο του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή δίχως να ρωτήσει κανέναν. Ο Ολυμπιακός θα έχει την ίδια αντιμετώπιση και φέτος από τους διαιτητές, αργά ή γρήγορα. Άρα δεν πρέπει να ανησυχούν οι «συνήθεις ύποπτοι». Εκείνοι που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αδαή χθες τον Ηρακλή Τσίκινη που τόλμησε να διατυπώσει την άποψη πως στην περίφημη φάση του 80΄ το Σάββατο στο Καραϊσκάκη, ο Κουμπαράκης δεν έπρεπε να πάει καν στο VAR καθώς όλα ξεκινούν από θέση οφσάιντ.

Και μιας και οι εξελίξεις τρέχουν; Ήδη η ΚΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μην νομίζει κανείς πως άλλαξε κάτι!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ