Ολυμπιακός : Θα τον λυγίσουν οι απουσίες;

Ολυμπιακός : Θα τον λυγίσουν οι απουσίες;

Πέρα από τη δυναμικότητα της ΤΣΣΚΑ, που είναι δεδομένη, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που μεγαλώνουν το βαθμό δυσκολίας για τον Ολυμπιακό, όπως είναι οι απουσίες.

Το βράδυ ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ τίθεται αντιμέτωπος με την ΤΣΣΚΑ, την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Η επονομαζόμενη ρώσικη αρκούδα και οι ερυθρόλευκοι συνθέτουν ένα ζευγάρι που φέρνει πολλές αναμνήσεις σε όλους τους φίλους, όχι μόνο των δύο ομάδων, αλλά και του αθλήματος γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το final- four της Πόλης το 2012, οι δύο αποψινοί μονομάχοι έχουν βρεθεί σε πολύ σημαντικά ραντεβού.

Κοινός παρανομαστής σε όλα; Μα ο νικητής. Πάντα πριν το τζάμπολ φαβορί οι Ρώσοι πάντα μετά το σφύριγμα της λήξης νικητές οι Έλληνες. Από τον αλήστου μνήμης τελικό του 2012, με την μεγαλύτερη ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία του σπορ, στους ημιτελικούς του 2013, του 2015 και τον περυσινό ξανά στην Πόλη. Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Μάντζαρης, με μια απουσία μόνο το 2013, ο Παπανικολάου, έλειψε το 2015, έχουν παρουσία στους θριάμβους αυτούς. Μπορεί σήμερα ο υπαρχηγός να είναι λαβωμένος αλλά οι υπόλοιποι θα είναι παρόντες.

Περίεργο στατιστικό στοιχείο είναι ότι οι Ρώσοι στην κανονική περίοδο συνήθως κερδίζουν τους ερυθρόλευκους. Αν είναι να διατηρηθεί η παράδοση ας χάσουν σήμερα και ας κερδίσουν στο final- four. Δεν ξέρω αν είναι θέμα κόμπλεξ αλλά σίγουρα ανήκει στα αξιοσημείωτα των στατιστικών του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η ΤΣΣΚΑ στην νέα εποχή του θεσμού, από το 2000 και μετά, που επέστρεψε σε υψηλό επίπεδο έχει πάρει τα τρία της τρόπαια, το 2006, το 2008 και το 2016, σε χρονιές δηλαδή που δεν βρέθηκε ελληνική ομάδα στην τελική φάση το πράγμα αγγίζει λίγο τη σφαίρα του μεταφυσικού.

Καλή η προϊστορία, καλές οι παραδόσεις θα μου πείτε, αλλά σήμερα τι γίνεται; Απόψε η αποστολή των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι πολύ δύσκολη. Πέρα από τη δυναμικότητα του αντιπάλου, που είναι δεδομένη, υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι που μεγαλώνουν το βαθμό δυσκολίας. Πρώτον οι απουσίες της ομάδας. Πέρα του μακροχρόνιου απόντα Τιλί, προστέθηκε σε αυτή τη λίστα ο Αγραβάνης που χάνει τη σεζόν, ο Μιλουτίνοφ και ο Πρίντεζης που παρουσιάζεται εξαιρετικά αμφίβολος. Αν δεν τα καταφέρει τελικά ο υπαρχηγός τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι γηπεδούχοι μένουν ουσιαστικά χωρίς παίκτη στο τέσσερα. Θα κατέβει λογικά ο Μακλιν εκεί, με αναπληρωματικό τον νεοφερμένο Γουίλτζερ και όλιγο από Παπαπέτρου.

Στο πέντε θα πάρει περισσότερο χρόνο ο Μπόγρης και το σταυρόλεξο στις θέσεις και τα σχήματα στη ρακέτα καλά κρατεί για τον Έλληνα κόουτς. Δεύτερον οι ερυθρόλευκοι θα βρουν απέναντι τους ένα σύνολο με πολλές προσωπικότητες, λύσεις σε όλες τις θέσεις και ευστοχία τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Με πάνω από 90 πόντους μέσο όρο στη διοργάνωση οι παίκτες του Ιτούδη δείχνουν τα δόντια τους επιθετικά. Το πρόβλημα που γεννάται δεν αφορά μόνο το παιχνίδι στο ζωγραφιστό, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των Σέρχι, Ντε Κολό και Χίγκινς στην ρώσικη περιφέρεια.

Η αποχώρηση του Μίλος το καλοκαίρι καλύφθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,αφού η έλευση του Ισπανού γκαρντ ισχυροποίησε την ΤΣΣΚΑ, κατά τη γνώμη μου. Τρίτον η πίεση που θα έχουν οι γηπεδούχοι. Μετά την εκτός προγράμματος ήττα στην Βαμβέργη την προηγούμενη αγωνιστική δεν τους παίρνει για νέα αποτυχία. Όχι ότι θα πάθουν κανένα κακό, αλλά επειδή ακολουθούν ως το φινάλε του πρώτου γύρου δύο εκτός έδρας ματς ενδεχόμενη ήττα σήμερα στο Φάληρο θα αυξήσει την πίεση.

Τα ματς αυτά είναι φτιαγμένα για παίκτες με την προσωπικότητα του Σπανούλη. Αυτό το λέω για όσους συνεχίζουν να προβληματίζονται από την εικόνα του μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση. Ο Kill Bill θα πάρει πολύ παιχνίδι πάνω του και δεδομένα θα δεχθεί μεγάλη πίεση. Είναι στο χέρι του απόψε να κάνει ένα δυνατό restart στη σεζόν και να δείξει σε όλους, φίλους και εχθρούς, ότι είναι εδώ, ικανός να οδηγήσει την ομάδα του για μια ακόμη χρονιά μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ