Πήρε το μάθημα, ανοίγει το «παιχνίδι»

Πήρε το μάθημα, ανοίγει το «παιχνίδι»

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ανέτοιμος στο ΟΑΚΑ, πήρε ένα σκληρό μάθημα νοοτροπίας και επιλογών και το αξιοποιεί, ανοίγοντας το οπλοστάσιό του. Ο Μαρτίνς κατάλαβε τι πήγε στραβά και έχει τις λύσεις και το βάθος στο ρόστερ, για να μην επαναληφθεί.

Για να βγάλεις συμπεράσματα από ένα ντέρμπι, όταν όλα είναι «ζεστά» στο κεφάλι σου, ο πιο ασφαλής δρόμος είναι η καταγραφή. Οσων έγιναν, όσων δεν έγιναν, όσων δεν είδε ο πολύς κόσμος ότι έγιναν. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν δεν καταλήξεις εκεί που… θέλεις ή πιστεύεις ότι πρέπει να καταλήξεις, μαθαίνεις. Καταλαβαίνεις τι δεν έκανες καλά, αλλάζεις, βελτιώνεσαι και προχωράς. Και ο Ολυμπιακός, παρότι είναι ομάδα των άκρων, δεν συνηθίζει να μην αντιδρά όταν κάτι τον ενοχλεί και δεν του αρέσει.

Ο Ολυμπιακός πέταξε δυο βαθμούς στο ΟΑΚΑ. Με το 1-1 να είναι μια οδυνηρή επιβεβαίωση αυτού που εξ αρχής ήταν δεδομένο: Κανένα ντέρμπι δεν κερδίζεται εάν δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος, ψυχωμένος, αποφασισμένος να βάλεις τα πόδια σου στη φωτιά, αλλά και έτοιμος, πνευματικά και σωματικά. Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ και προσπάθησε να φύγει νικητής με τη δεδομένη ανωτερότητά του. Από τη στιγμή, όμως, που τα πόδια των παικτών δεν πήγαιναν και το μυαλό «χάλασε», τα πράγματα στράβωσαν. Και το πρώτο μεγάλο μάθημα της χρονιάς είναι γεγονός. Σκληρό μάθημα, γιατί έγινε στο λάθος παιχνίδι. Αλλά μάθημα.

Ξεκινάμε από το βασικό. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Ολυμπιακός υποτίμησε τον Παναθηναϊκό. Η απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να βάλει τους ίδιους 11 που αγωνίστηκαν κόντρα στην Τότεναμ, δείχνει τις σκέψεις του Πορτογάλου τεχνικού, ως προς τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε την αναμέτρηση. Το ότι εκ του αποτελέσματος η απόφαση του προπονητή κρίνεται μη επιτυχημένη, είναι ξεκάθαρο. Αλλά και ο ίδιος περίμενε άλλη εικόνα. Και κυρίως περισσότερη ενέργεια.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που παρουσιάστηκαν στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ δεν ξέχασαν την μπάλα. Ούτε βεβαίως, ήταν αδιάφοροι. Από το πρώτο λεπτό ήταν εμφανές το έλλειμα ενέργειας και φρεσκάδα. Την ίδια ώρα που οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν ψυχωμένοι, έτρεχαν ακατάπαυστα και έπαιζαν τον υπέρ πάντων αγώνα, δίνοντάς τα όλα, ο Ολυμπιακός έπαιζε κυρίως με την ποιότητά του. Ετσι σκόραρε, έτσι προσπάθησε να πάρει το παιχνίδι. Και δεν το πήρε.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι η δουλειά που έγινε αυτές τις ημέρες στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά έκαναν μισή προπόνηση το Σάββατο, ώστε να είναι φρέσκοι στο ΟΑΚΑ. Το προπονητικό επιτελείο, οι γυμναστές και οι φυσιοθεραπευτές προσπάθησαν να τους επαναφέρουν σε καλή κατάσταση. Προφανώς κανείς από όσους επιλέχθηκαν για το αρχικό σχήμα δεν είπε ότι είναι κουρασμένος. Κανείς παίκτης δεν θα το έλεγε, ακόμη κι αν… ψυχορραγούσε. Ποιος θα ήθελε να χάσει ένα ντέρμπι αιωνίων; Και σίγουρα ο Μαρτίνς δύσκολα θα επέλεγε κάποιον που θα έλεγε ότι δεν αισθάνεται καλά ή είναι κουρασμένος. Η πράξη, το γήπεδο, έδειξε ότι πέρα από 2-3 εξαιρέσεις, όλοι οι παίκτες εμφανίστηκαν πολύ κατώτεροι από τα συνηθισμένα τους επίπεδο, σε ενέργεια και φρεσκάδα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι δεδομένο ότι κατάλαβε πολύ γρήγορα πως το πλάνο δεν έβγαινε. Για αυτό, άλλωστε, προσπάθησε με τις αλλαγές του να δώσει ανάσες και τρεξίματα (Καμαρά, Ραντζέλοβιτς), αλλά δεν τα κατάφερε. Η φρεσκάδα του Παναθηναϊκού ήταν εμφανής και παρότι ο Ολυμπιακός δημιούργησε προϋποθέσεις για να πετύχει κι άλλα γκολ, το θολωμένο (από την κούραση) μυαλό, δεν επέτρεψε καλές επιλογές στα τελειώματα των φάσεων. Με τις τελικές πάσες, ειδικά, να είναι κακές σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Στο δια ταύτα; Ο Ολυμπιακός πέταξε δύο βαθμούς που θα του έδιναν ψυχολογία. Δυο βαθμούς που θα τον έφερναν μόνο πρώτο στη βαθμολογία. Και κυρίως, θα έδινε χαρά στον κόσμο του, που πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε όποια κατάσταση κι αν είναι ο Παναθηναϊκός, αυτόν λογαριάζουν ως βασικό τους αντίπαλο. Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός είναι το παιχνίδι που όλοι θέλουν να νικούν. Οπότε είναι σαφές πως μια τέτοια ισοπαλία, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή. Ειδικά όταν ο Ολυμπιακός είναι εμφανώς, κραυγαλέα ανώτερος σε όλα από τον αιώνιο αντίπαλό του.

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ

Από εδώ και πέρα; Εχω την αίσθηση ότι το «κουτί ασφαλείας» του Μαρτίνς θα ανοίξει άμεσα, με σκοπό να χωρέσει κι άλλους από τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που διαθέτει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του. Ο Πορτογάλος δεν είναι αρτηριοσκληρωτικός, ούτε κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται τα λάθη του. Προφανώς το «πείραμα» της ίδιας ενδεκάδας Τετάρτη – Κυριακή δεν πέτυχε αυτή τη φορά. Ένα καλό μάθημα, γερό, που πρέπει να τον ταρακουνήσει και να βάλει στην εξίσωση κι άλλους παίκτες. Ειδικά σε τέτοιες συνθήκες και το πρόγραμμα είναι «φτιαγμένο» με τέτοιον τρόπο, ώστε μετά από κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι ο Ολυμπιακός, είτε να παίζει ντέρμπι είτε να αντιμετωπίζει έναν εκ των Ατρόμητου, Αστέρα Τρίπολης.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες και λύσεις που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει στη διάθεσή της. Και πρέπει να τους αξιοποιήσει. Ο Μαρτίνς είναι δεδομένο ότι θα το κάνει. Αλλά ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσει λίγο το πλάνο του για το πότε πρέπει να το κάνει. Καθώς ήδη ο Ολυμπιακός έπαιξε το 11ο επίσημο παιχνίδι του τη φετινή σεζόν και πολλοί από τους παίκτες που τράβηξαν το κουπί τον Αύγουστο και στα προκριματικά, είναι απολύτως λογικό να μην έχουν την ίδια φρεσκάδα όταν πρέπει να παίζουν έως και τρία 90λεπτα σε μία εβδομάδα (Βόλος, Τότεναμ, Παναθηναϊκός).

Είναι σαφές ότι το αμέσως προσεχές διάστημα παίκτες όπως οι Κούτρης, Ελ Αραμπί, Καμαρά, Μπενζιά, Λοβέρα, Σουντανί, Μπρούνο Γκασπάρ, θα μπουν στην εξίσωση. Και όπως υποστηρίζουν εκείνοι που βλέπουν καθημερινά τι γίνεται στο Ρέντη και τι κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής, όταν αυτό συμβεί ο Ολυμπιακός θα είναι ακόμη καλύτερος. Και γιατί θα πάρουν ευκαιρίες παίκτες με κορυφαία ποιότητα, αλλά και διότι οι τωρινοί «βασικοί» θα είναι πιο φρέσκοι και με πιο καθαρό μυαλό. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ολυμπιακός επένδυσε ένα τσουβάλι λεφτά και στις φετινές μεταγραφές. Να έχει τουλάχιστον δύο παίκτες ισάξιους σε κάθε θέση. Τους έχει. Και με το παραπάνω. Και τώρα θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε. Διότι ο Μαρτίνς είναι πολύ καλός προπονητής και πολύ έξυπνος άνθρωπος, για να μην κατάλαβε. Ηδη, άλλωστε, από τις δηλώσεις του, έστειλε τη μήνυμα. Και έδειξε ότι ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι δεν πήγε καλά.

ΥΓ. Ο Παναθηναϊκός, σαφώς και βολεύτηκε από το γεγονός ότι ο Στέγκεμαν άφησε το σκληρό παιχνίδι. Οι Πράσινοι χρησιμοποίησαν πολλές φορές αντιαθλητικά χτυπήματα, που είτε έμειναν ατιμώρητα είτε δεν τιμωρήθηκαν με τον τρόπο που έπρεπε. Ειδικά η εγκληματική σκαριά του Ινσούα στον Ποντένσε, είναι η επιτομή της κόκκινης κάρτας. Από πίσω, χωρίς να έχει στόχο την μπάλα, πέρα από τα όρια του σκληρού, ικανή ακόμη και να σπάσει το πόδι του αντιπάλου. Ο Στέγκεμαν έδειξε κίτρινη. Και το VAR δεν τον κάλεσε να επανεξετάσει. Όπως θα έπρεπε.

Αλλά για το θέμα του VAR και τον Περέιρα, που έκανε τη… βόλτα του στο ΟΑΚΑ, θα επανέλθουμε άλλη στιγμή. Όλα αυτά προφανώς και δεν σημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν νίκησε λόγω διαιτησίας. Αλλά δείχνουν μια κατάσταση. Με τον Γερμανό, μάλιστα, να γράφει ιστορία στο θέμα των καθυστερήσεων, καθώς μόνο στη φάση του πρώτου πέναλτι του Παναθηναϊκού, το παιχνίδι διεκόπη για 3-5 λεπτά! Μες τον Στέγκεμαν να δίνει 5 συνολικά. Ενώ έγιναν όλες οι αλλαγές και ενώ έγινε συνολικά 4 φορές χρήση του VAR στο β’ 45λεπτο!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ