ΑΕΚ: Αντεπίθεση τίτλου με Λιβάγια… Στρατηγό

ΑΕΚ: Αντεπίθεση τίτλου με Λιβάγια… Στρατηγό

Ο Μάρκο Λιβάγια κάνει πράγματα και θαύματα στο ξεκίνημα της χρονιάς, οδηγώντας την ΑΕΚ από νίκη σε νίκη, όντας το σημείο αναφοράς στην αντεπίθεση της Ένωσης...

Η ΑΕΚ έχει… γυρίσει το «χαρτί» και από ένα σύνολο ασύνδετο, χωρίς πλάνο και «δίψα», έχει μεταμορφωθεί σε μια ομάδα με πνεύμα νικητή, που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο αλλά και πώς να το κατακτήσει. Ηγέτης αυτής της προσπάθειας του Δικεφάλου στη… δεύτερη εκκίνησή του στη σεζόν δεν είναι άλλος από τον Μάρκο Λιβάια.

Ο Κροάτης στράικερ κάνει πράγματα και θαύματα στο ξεκίνημα της χρονιάς, έχοντας πάρει από το χέρι την ΑΕΚ και οδηγώντας την από νίκη σε νίκη. Όπως έκανε και στο Αγρίνιο, προχθές, σε ένα ματς κομβικής σημασίας. Η Ένωση πήρε το «τρίποντο» σε μια δύσκολη έδρα, διευρύνοντας παράλληλα το σερί της και πηγαίνοντας με άλλη ψυχολογία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Για να γίνει αυτό απαιτήθηκε η κλάση και η αποφασιστικότητα του Λιβάια. Ο 25χρονος άσος είχε μπει στο γήπεδο με «μάτι που γυαλίζει» από το πρώτο λεπτό. Συνεχώς ζητούσε μπάλες και έπαιρνε πρωτοβουλίες, δίνοντας με τις ενέργειές του ώθηση και στους συμπαίκτες του.

Πέρα από τη φάση του γκολ ο Λιβάια απείλησε την αντίπαλη εστία άλλες τέσσερις φορές, με μία εξ αυτών να σταματά μάλιστα στο δοκάρι. Ήταν σαφές πως ο Λιβάια δεν μπορούσε να φύγει από το γήπεδο χωρίς τους τρεις βαθμούς και όταν η μπάλα… έκαιγε, βγήκε μπροστά, καθαρίζοντας το παιχνίδι με μια του ενέργεια. Ένα γκολ που ήρθε απλά να επιβεβαιώσει πως ο άσος της ΑΕΚ βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα.

Ο Κροάτης φορ κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη σεζόν, έχοντας σημειώσει μέχρι στιγμής πέντε γκολ, αλλά και δύο ασίστ, σε όλες τις διοργανώσεις! Αριθμούς που δεν έχει καταγράψει ποτέ ξανά στην καριέρα του, Σεπτέμβρη μήνα.

Σε ρόλο «ψευτοεννιαριού»

Από τη στιγμή που ο Νίκος Κωστένογλου ανέλαβε τις τύχες της ΑΕΚ, ο Λιβάια μεταμορφώθηκε. Επί Μιγκέλ Καρντόσο ο Κροάτης άσος δεν περνούσε και τις καλύτερες μέρες του στην ομάδα, καθώς ο Πορτογάλος προπονητής τον… ταλαιπωρούσε αρκετά τακτικά.

Σε κάποια ματς είχαμε δει τον Λιβάια ακόμα και δεξί εξτρέμ, ενώ φυσικά υπήρχαν και άλλα που είχε μείνει στον πάγκο. Τα παραπάνω είχαν δημιουργήσει ένα περίεργο κλίμα στη σχέση παίκτη-προπονητή, που είχε και αγωνιστικό αντίκτυπο. Μιας και ο Λιβάια δεν έδειχνε το πρόσωπο που βλέπουμε τώρα στο γήπεδο.

Ο «Κωστέ» χειρίστηκε εντελώς διαφορετικά τον Κροάτη άσο. Ο Έλληνας τεχνικός «πέρασε» το μήνυμα στον Λιβάια πως είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος για την ομάδα. Πως ο ίδιος στηρίζει πολλά πάνω του για την επόμενη μέρα του Δικεφάλου και περιμένει από εκείνον να εξελιχθεί στον ηγέτη της ΑΕΚ.

Για να γίνει αυτό, απαιτούνταν και η ορθή αξιοποίησή του. Ο Κωστένογλου εκτιμά πως η ιδανική θέση για τον Λιβάια είναι πίσω από τον σέντερ φορ. Θέση που τον χρησιμοποίησε κατά βάση στα παιχνίδια που προηγήθηκαν. Κόντρα στον Παναιτωλικό όμως τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

Ο Λιβάια πήρε τον ρόλο του «ψευτοεννιαριού». Ήταν δηλαδή ο παίκτης που θεωρητικά βρίσκονταν στην κορυφή της επίθεσης, όμως είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων. Ο Κροάτης άσος τραβιόταν αρκετά εκτός περιοχής προκειμένου να πάρει μπάλα αλλά και να δημιουργήσει χώρο για τους συμπαίκτες του, που κινούνταν στον χώρο.

Αυτό το «τρικ» του Κωστένογλου έδωσε στον Λιβάια πεδίο δράσης και τον «έβαλε» για τα καλά μέσα στο παιχνίδι. Μιας και δεν αναλώθηκε σε μάχες με τα αντίπαλα στόπερ. Στοιχείο που βοήθησε την ΑΕΚ να πάρει το μάξιμουμ από τον 25χρονο επιθετικό, που ήταν με διαφορά ο κορυφαίος της στο γήπεδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ