Στα τρία στόπερ χωρά και ο Βούκοβιτς

Στα τρία στόπερ χωρά και ο Βούκοβιτς

Υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί σημαντικός ο Γιάγκος Βούκοβιτς για τον Ολυμπιακό. Ακόμη και τώρα. Αρκεί...

Ούτε δεκάλεπτο. Ο χρόνος συμμετοχής του Γιάγκος Βούκοβιτς στην Κρήτη, στο ματς κυπέλλου του Ολυμπιακού με τον Πλατανιά. Η πρώτη του συμμετοχή έπειτα από 56 ολόκληρες ημέρες! Ένας στόπερ που ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό με… κυβικά ηγέτη, που η Σερβία τον επιλέγει στο βασικό της σχήμα εν όψει Μουντιάλ, και που ουσιαστικά δεν τον έχουμε δει ποτέ.

Φυσικά και παίζουν ρόλο πολλά για να «πιάσει» μια μεταγραφή. Ο Βούκοβιτς πήγε στο Βέλγιο στο δεύτερο στάδιο προετοιμασίας των Ερυθρόλευκων, χωρίς ποτέ να κάνει το… πρώτο (ούτε με τον Ολυμπιακό, ούτε με την ομάδα που ανήκε στην Τουρκία). Ο αγχωμένος εν όψει προκριματικών Μπέσνικ Χάσι τον έριξε απευθείας στα φιλικά… και η συνέχεια είναι γνωστή. Δύο μυϊκοί τραυματισμοί που επί της ουσίας τον εξαφάνισαν ως τα τέλη του Οκτώβρη. Ως την περίοδο που ο Τάκης Λεμονής είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη και μοιράσει τους ρόλους στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός έχει καλούς στόπερ. Αποδείχθηκε περίτρανα από την πρόοδο του Σισέ, φαίνεται στην ικανότητα του Ένγκελς. Ο υγιής Μποτία, ο αριστεροπόδαρος Νικολάου του προσφέρουν μια πεντάδα υψηλού επιπέδου. Χωρίς Ευρώπη από εδώ και πέρα, πέντε κεντρικοί αμυντικοί είναι όσοι πρέπει να διαθέτει ένα ρόστερ, αλλά με την υποσημείωση πως ο 4ος και ο 5ος αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα βαρεθούν να… κάθονται.

Το δίδυμο Ένγκελς-Σισέ είναι αυτή τη στιγμή το «βασικό». Ο Μποτία που το συμβόλαιο του τελειώνει το καλοκαίρι, υπολογίζεται προφανώς από τον Λεμονή για την παρουσία του στα αποδυτήρια, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον πρώτο αρχηγό. Το 4-5 λοιπόν μένει σε Νικολάου-Βούκοβιτς. Και αν ο πρώτος είναι μικρός ακόμη και έχει την υπομονή να περιμένει, ο Σέρβος «καίγεται» να παίξει μπάλα. Για να μην χάσει τη θέση του, στην εθνική ομάδα, εν όψει Μουντιάλ. Τι θα γίνει λοιπόν; Σίγουρα πρόκειται για μια υπόθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ο Βούκοβιτς ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο γραφείο ατζέντηδων (SEG) και ήδη ξέρει πως υπάρχει ενδιαφέρον για εκείνον από αρκετές ομάδες σε Ιταλία, Ισπανία. Σε αντίθεση με άλλους όμως, δεν θέλει να φύγει. Στον Ολυμπιακό θέλει να παίξει και αυτό είναι που μάλλον δεν έχει προκαλέσει… εξελίξεις. Αν υπάρχει χώρος για εκείνον; Αυτή είναι μια ερώτηση που την απάντηση την έχει μόνο ο Τάκης Λεμονής.

Ο Έλληνας τεχνικός στην Κρήτη, επιστράτευσε για κάτι λιγότερο από μισή ώρα ένα 3-5-2 σχήμα. Με Νικολάου, Μποτία, Ένγκελς, μέχρι να περάσει στο 83΄και ο Βούκοβιτς. Αν αυτό το 3-5-2 είναι μια σκέψη του για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος τότε ο Σέρβος μπορεί να παίξει. Όχι μόνο γιατί αυτομάτως η 18άδα χωρά τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς, αλλά γιατί έχει μια σπουδαία ικανότητα με τη μπάλα κάτω. Μπορεί να πάρει την πρώτη πάσα, μπορεί να δημιουργήσει από την πρώτη ζώνη με το αριστερό του. Αυτό που έκανε ο Σιόβας, όταν ο Έλληνας αμυντικός ήταν ακόμη στο λιμάνι.

Και ο Ένγκελς, και ο Σισέ, ακόμη και ο Μποτία είναι «δεξιοί». Και κανείς εξ αυτών δεν έχει την ικανότητα να «φτιάξει» . Το χάντικαπ της ταχύτητας, ο Βούκοβιτς μπορεί εύκολα να το καλύψει από αυτό, και να βρει ρόλο. Θα βάλει ο Ολυμπιακός όμως στο «φάκελο» με τα σχέδια το 3-5-2 έστω σαν εναλλακτική; Άγνωστο. Αν και είναι αλήθεια πως με το ρόστερ που έχει του ταιριάζει. Και περισσότερο θα βοηθούσε στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, και θα αξιοποιούσε μπακ όπως ο Ομάρ και ο Κούτρης. Και θα «έκρυβε» την αδυναμία των εξτρέμ που επί της ουσίας και φέτος δεν…

Πρόκειται για έναν σχηματισμό που ο Χιμένεθ τον έχει κάνει «δικό» του στην ΑΕΚ, και το αποτέλεσμα είναι καλό αν δει κάποιος τα οκτώ γκολ παθητικό και μόλις 72 «τελικές» προς την εστία της. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά με τον Ολυμπιακό οι δικοί του αντίστοιχοι αριθμοί είναι 16 γκολ παθητικό και 118 «τελικές» προς την εστία του. Βεβαίως, οι Ερυθρόλευκοι πάνε να πάρουν το πρωτάθλημα από την… επίθεση (32 γκολ όταν η ΑΕΚ έχει 22) και αυτό συμβαίνει πατώντας στην κλασική τους διάταξη. Δεν απαγορεύεται όμως να υπάρχει και δεύτερο… πλάνο.

Τέλος πάντων, αυτά είναι πράγματα που αφορούν αποκλειστικά στον προπονητή και τις ιδέες του. Εκείνος ξέρει καλύτερα το ρόστερ του. Η υπόθεση εργασίας που κουβεντιάζουμε είναι «πως και αν χωράει ο Βούκοβιτς». Προφανώς λοιπόν με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός. Ή έστω να λύσει την απορία πολλών για το αν πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό, ή αν θα γίνει μια ακόμη ανάμνηση από εκείνους που ήρθαν καλοκαίρι (Καρσελά, Εμενίκε, Μίλιτς) και… δεν ακούμπησαν.

Θυμίζουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή ήταν απορίας άξιο πως διατηρούσε τη θέση του στο ρόστερ ο Αλεξέι Ρομαό, ο οποίος λόγω Μιλιβόγιεβιτς (αλλά κυρίως λόγω) και Μπέντο είχε συμμετοχές… αλά Βούκοβιτς. Έχει δρόμο μπροστά η σεζόν. Χρόνο να αλλάξει τον παρανομαστή σε πολλούς. Αρκεί…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ