Ο Αυγενάκης είπε απλά το αυτονόητο

Ο Αυγενάκης είπε απλά το αυτονόητο

Ηρθε η ώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο κόσμος να γυρίσει στα γήπεδα. Σε όλα τα γήπεδα. Οπου κι αν παίζει η ομάδα τους.

Η πλάκα πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή. Ολοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το ποδόσφαιρο πρέπει, επιβάλλεται, έχει ανάγκη να περάσει στην επόμενη πίστα. Εχει ανάγκη όλοι να πηγαίνουν παντού. Οι απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών πρέπει να… απαγορεύονται και οι εξέδρες να γυρίσουν στο κοινό. Μια απαραίτητη αλλαγή στο ποδόσφαιρό μας. Μια από εκείνες, που εάν ο Λευτέρης Αυγενάκης καταφέρει να τις κάνει πράξη, θα μπορεί να υποστηρίζει ότι έκανε κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν μπόρεσε.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν τομές. Θα πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Θα πρέπει να σπάσουν αυγά. Και θα πρέπει το κοινό να προπονηθεί. Να προετοιμαστεί. Να καταλάβουν όλοι, ακόμη και οι πλέον «θερμοκέφαλοι», ακόμη και οι πλέον «επικίνδυνοι», πως δεν γίνεται οι λίγοι να στερούν στους πολλούς τη χαρά της παρουσίας στο γήπεδο του αντιπάλου. Δεν γίνεται οι λίγοι να συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στις αποφάσεις ακόμη και του ίδιου του κράτους.

Η απόφαση Αυγενάκη για μη απαγόρευση μεμονωμένων μετακινήσεων σε όλα τα παιχνίδια, είναι μια καλή αρχή. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να βρει υποστηρικτές. Ένα μήνυμα που οφείλει το κράτος να το λάβει και να το επιβάλλει. Με κάθε τρόπο. Και σταδιακά να απαγορεύσει τις… απαγορεύσεις και στις οργανωμένες μετακινήσεις. Εξάλλου, είναι σαφές ότι οι οργανωμένες μετακινήσεις, συνήθως είναι πιο ασφαλείς. Διότι η περιφρούρηση είναι πιο εύκολη.

Είναι παράλογο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να έχουν να μπουν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης από το 2004 και εκείνο το περίφημο 5-1. Είναι παράλογο οι οπαδοί του Ολυμπιακού να έχουν να βρεθούν στην Τούμπα σχεδόν 20 χρόνια. Είναι γενικώς παράλογο να δηλώνει, να φωνάζει το Κράτος, η Αστυνομία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ότι δεν μπορούν να διαφυλάξουν την τάξη, δεν μπορούν να περιφρουρήσουν 1000 οπαδούς και δεν μπορούν να βάλουν φρένο ακόμη και στους λίγους που μπορεί να θέλουν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν η επιμονή για νομιμοποίηση των Λεσχών θα αλλάξει κάτι. Πιθανότατα πρόκειται για χαμένο χρόνο, αλλά σε μια συνολική δέσμη μέτρων, μπορεί να παίξει και αυτό τον (θετικό) ρόλο του.

Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη για το θέμα των μετακινήσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει φωτοβολίδα. Οπως τόσες και τόσες που έσκασαν και έσβησαν τα προηγούμενα χρόνια στον σκοτεινό ουρανό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η βία δεν καταπολεμείται με λόγια και νόμους. Αλλά με πράξεις και τήρηση των νόμων. Η βολή των Κυβερνήσεων που ήθελαν να έχουν την ησυχία τους και δεν επέτρεπαν τις μετακινήσεις θα πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή. Η «εύκολη λύση» δεν είναι λύση. Είναι μια μεσοβέζικη κατάσταση.  δεν εκτονώνει τη βία. Την τρέφει. Τη γιγαντώνει.

Ακόμη και οι πιο «ακραίοι», όταν βρεθούν στο γήπεδο του αντιπάλου και γνωρίζουν ότι κάθε πράξη τους θα έχει συνέπειες, μεγάλες και κοστοβόρες και στους ίδιους, αλλά και στις ομάδες τους, θα αναγκαστεί να αλλάξει. Αλλά για να αλλάξει, θα πρέπει το περιβάλλον να τον αναγκάσει, να του δώσει να καταλάβει ότι δεν τον «παίρνει» να ξεφύγει. Ότι κάθε του ενέργεια, θα έχει συνέπειες.

Εάν δεν συμβεί αυτό. Εάν οι Αρχές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οι οργανωμένες μετακινήσεις δεν θα γίνουν ποτέ πράξη. Και το στοίχημα θα χαθεί. Και για τον Αυγενάκη. Και για την Κυβέρνηση. Και για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Αλλά και για το κοινό. Οι λίγοι θα νικήσουν. Θα κάνουν επίδειξη δύναμης απέναντι στο ίδιο το Κράτος.

Είναι δουλειά του κράτους και των Αρχών να κάνουν τα πάντα, ώστε ο φίλαθλος να μπορεί να δει την αγαπημένη του ομάδα. Παντού. Το ποδόσφαιρο να επιστρέψει στο κοινό. Και το κοινό στις εξέδρες. Και φυσικά δουλειά των ομάδων, των διοικήσεών τους, είναι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Να βάλουν πλάτη. Να βοηθήσουν να φύγει η τοξικότητα από τις εξέδρες.

Ο Αυγενάκης δεν είπε τίποτε περισπούδαστο. Είπε το αυτονόητο. Και αφού το είπε, πλέον είναι δεσμευμένος απέναντι στο ίδιο το ποδόσφαιρο και στο κοινό που το παρακολουθεί, να το κάνει πράξη. Με όποιο κόστος.

ΥΓ. Είναι κωμικό να συζητάμε το θέμα των μεμονωμένων μετακινήσεων. Εχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι στο Καραϊσκάκη, την Τούμπα, το ΟΑΚΑ, το Χαριλάου δεν πηγαίνουν και φίλαθλοι της αντιπάλου ομάδας; Εστω… κρυπτόμενοι; Πηγαίνουν, βλέπουν το παιχνίδι και φεύγουν. Χωρίς κασκόλ, χωρίς διακριτικά, αλλά πηγαίνουν. Δημοκρατία έχουμε. Αυτού του τύπου οι απαγορεύσεις είναι καθεστωτικές. Δεν συνάδουν με καμία έννοια ελευθερίας.

ΥΓ2. Είναι σαφές ότι ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης και προσωπικά του Αυγενάκη είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα που διασύρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Φαινόμενα όπως οι τελικοί Κυπέλλου με 200 – 300 χουλιγκάνους στις εξέδρες και τους φιλάθλους των ομάδων στα σπίτια τους. Το στοίχημα του φετινού τελικού Κυπέλλου, επίσης πρέπει να κερδισθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ