Όταν παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις

Όταν παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις

Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Φτάνει να ακολουθήσεις το χρήμα!

Ανακοινώθηκε χθες. Ακόμη και έτσι όμως, με όλη την επισημότητα, μοιάζει με ψέματα. Διότι αν και η είδηση φέρει την υπογραφή του Forbes άντε να πιστέψεις πως η Μπαρτσελόνα κλείνει το 2019 με έσοδα της τάξης των 852 εκατ ευρώ! Ακριβώς 162 εκατ ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2018.

Πέτυχε κάτι μεγάλο αυτή τη χρονιά η Μπάρτσα του Λίο Μέσι; Όχι, σε σχέση με τα συνηθισμένα της. Όπως αντίστοιχα κάτι το ιδιαίτερο δεν συνέβη για την Ρεάλ Μαδρίτης (757 εκατ ευρώ έσοδα), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (732 εκατ ευρώ) και τη Μπάγερν Μονάχου (652 εκατ ευρώ).

Καμία από αυτές δεν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Καμία δεν προχώρησε σε κάποια μεγάλη πώληση από εκείνες που πλέον αλλάζουν ολόκληρο το… βιβλίο εσόδων της σεζόν. Τίποτε παράξενο. Τα συνηθισμένα. Απλά θρονιασμένες στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα περισσότερα έσοδα του «ποδοσφαιρικού κόσμου». Αυτού του εντυπωσιακού μονοπωλίου που ολοένα και αυξάνει την πίτα του στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, προσφέροντας συνολικά στο «οικοσύστημα» της κάθε πόλης, της κάθε χώρας.

Του ποδοσφαίρου που προοδεύει παντού, εκτός από τα μέρη μας. Στα δικά μας εύφορα λιβάδια πάμε για 18οι της Ευρώπης. Και εκεί θα καταλάβουν όλοι το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ακόμη και εκείνοι που σήμερα λειτουργούν ως «προστάτες» αυτού του συστήματος, που ξεκίνησε να διαλύσει κάτι και διαλύει τα πάντα.

Τέλος πάντων: Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζαμε πόσα από αυτά τα έσοδα, τα κορυφαία κλαμπ είναι υποχρεωμένα να τα παραδίδουν στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τους. Και βέβαια πως διαθέτει τα χρήματα αυτά η εκάστοτε Ομοσπονδία για την πρόοδο του ποδοσφαίρου.

Αν η αναλογία είναι… Ολυμπιακού; Τότε πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 7-8%. Δηλαδή η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ θα πρέπει να προσφέρουν στην Ισπανική Ομοσπονδία περισσότερα από 130-140 εκατ ευρώ. Τα οποία πιθανότατα η Royal Spanish Football Federation θα τα μοιράζει σε… δικά της παιδιά. Όπως δηλαδή κάνει η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου στους πρώην του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κατακλύσει τα γραφεία στο Πάρκο Γουδή. Διπλάσιο το προσωπικό, εξωφρενικοί οι μισθοί.

Και να πληρώνει τον λογαριασμό όποιος έχει το «βίτσιο» να πληρώνει για το ποδόσφαιρο και την πρόοδο του. Γιατί άλλα έσοδα δεν υπάρχουν.

Όπως είπε ο Νίκος Γαβαλάς χθες το πρωί; Ο Ολυμπιακός αποδίδει ένα ποσό περί τα 4 εκατ ευρώ στην ΕΠΟ. Τα 4 από τα 10 που συνολικά έχει ως έσοδα πλέον η Ομοσπονδία η οποία διαλύοντας την εθνική ομάδα έχασε «χορηγίες» κλπ και έμεινε μόνο με τα λεφτά των ομάδων.

Χρήματα που πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ή τέλος πάντων στην εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας που υποχρεούται μέσα στη σεζόν να διοργανώνει σεμινάρια για διαιτητές κλπ.

Τι κάνει η ΕΠΟ; Τα δίνει στις μισθοδοσίες και σε εξωδιοικητικούς συμβιβασμούς με «αφανείς» παράγοντες ομάδων, σε υποθέσεις που δεν έφτασαν ούτε στα δικαστήρια. Και τώρα που είναι έτοιμη για «κραχ» (εξ ου και η αίτηση για δάνειο από την FIFA) κόβει τα σεμινάρια και τα απαραίτητα έξοδα για τις εθνικές ομάδες. Για να πληρώνει τους μισθούς. Στους άλλοτε συνεργάτες του Κοντονή που βρήκαν νέο πόστο, όταν ο Ζακυνθινός άφησε τον «φάκελο» του αθλητισμού.

Φτάνει αυτή και μόνο η ιστορία διαχείρισης του χρήματος, σε αυτό το ρουσφετολογικό πάρτι για να πάρει την επιστολή του Ολυμπιακού όχι μόνο ο Αυγενάκης αλλά και κάποιος Εισαγγελέας. Να μάθει και ο κόσμος γιατί τα golden boys που έφυγαν από συγκεκριμένα εργασιακά περιβάλλοντα κατέληξαν στην ΕΠΟ με μισθούς των 7-8 χιλιάδων ευρώ. Ή και των 22.500 ευρώ αν ο «λογαριασμός» πιάσει και τον Μέλο Περέιρα που είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους αρχιδιαιτητές του κόσμου.

Και όταν διατηρείς ένα τέτοιο επαγγελματικό πόστο; Δεν θες να το χάσεις με τίποτα. Προσαρμόζεσαι λοιπόν με το «περιβάλλον». Ακούς, μαθαίνεις και μετά ποιος ξέρεις ίσως ή σειρά να είναι διαφορετική: Μαθαίνεις να ακούς.

Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες του Ολυμπιακού. Και ακολουθώντας το «χρήμα» οδηγείσαι σε μια σειρά από συμπεράσματα πολύ πιο ενδιαφέροντα από την κατάθεση του Τάκη Φύσσα (μου είπε ο βοηθός του Σάντος, ότι του είπε ο Σάντος, ότι του είπε ο Σα Πίντο, ότι του είπε ο Σπανός να μην βάλει όλους τους βασικούς στο Καραϊσκάκη) που σχημάτισαν όχι μόνο αφηγήματα, αλλά και μια δικογραφία από εκείνες που… έφεραν την Εξυγίανση. Αρκεί να θες την αλήθεια, και όχι την συμμετοχή σε έναν χρωματισμένο πόλεμο εντυπώσεων.

ΥΓ. Ακούω ότι έρχεται ο κύριος Χούμπελς στην χώρα μας για την εκτελεστική επιτροπή της Πέμπτης. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η επίσκεψη του στην Ομοσπονδία. Μετά την 12σέλιδη επιστολή του Ολυμπιακού που έφτασε στις διεθνείς συνομοσπονδίες. Για την ΕΠΟ στα χρόνια της «επιτροπής παρακολούθησης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ