Αν ο Ολυμπιακός χρησιμοποιήσει  την δύναμη του…

Αν ο Ολυμπιακός χρησιμοποιήσει την δύναμη του…

Πως διαμορφώνεται το πλάνο των μεταγραφών, οι εκπλήξεις, οι αναμονές, οι αποχωρήσεις και τα μεγάλα λόγια που στον Πειραιά τα έχουν αφήσει... για τους άλλους.

Καλή ήταν για τον Ολυμπιακό η πρωτιά στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και ο… τίτλος του πρωταθλητή Χειμώνα με τον οποίο δεν ασχολείται κανείς (μόνο όσοι έχουν ανάγκη από… τίτλους) αλλά αναμφίβολα τόνωσε την ψυχολογία των ερυθρολεύκων και αντίθετα ζόρισε τους απέναντι.

Καλές και οι διακοπές που είχαν οι παίκτες, να «καθαρίσει το μυαλό» τους, να πάρουν τις ανάσες που έπρεπε να πάρουν μετά από μια επίπονη και δύσκολη περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα Χριστούγεννα και να μπει η ομάδα στην δουλειά και πάλι εν όψει των πρώτων αγώνων του 2018.

Ο Ιανουάριος άλλωστε θα δείξει πολλά για το πώς θα κυλήσει το πράγμα στο πρωτάθλημα. Από όλες τις απόψεις. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης θα φανεί αν θα… θελήσει να συνεχιστεί ομαλά, ήρεμα και κανονικά το πρωτάθλημα ή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλη την δύναμη του για πάει το πρωτάθλημα όπως το επιθυμεί.

Νοιώθει ισχυρός ο Σαββίδης, έχει τα κόζια που λέμε, έχει βάλει από κάτω και τους πρώην πια «συμμάχους» του και θεωρεί πως τα πάντα θα κυλήσουν όπως τα θέλει. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όπως ο ίδιος δήλωσε.

Για τον Ολυμπιακό βεβαίως όλα αυτά δεν λένε και κάτι. Στον Ολυμπιακό ξέρουν εδώ και καιρό και το βίωσαν και πέρσι τι εστί εξομάλυνση και φέτος τι εστί εξυγίανση.

Αυτό όμως που βίωσαν και οι πάλαι ποτέ «σύμμαχοι» της «τρόικας» ήταν και η δυναμική του Ολυμπιακού. Ενός Ολυμπιακού με πολλά προβλήματα που όμως, ακόμη και έτσι, βλέπουν μετά τις πρώτες 15 αγωνιστικές την πλάτη τους.

Το ζητούμενο όμως για τον Ολυμπιακό είναι να χρησιμοποιήσει αυτός όλη τη δύναμη του. Και δεν εννοώ την δύναμη που προφανώς εννοεί ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ. Η δύναμη του Ολυμπιακού όλα αυτά τα χρόνια ήταν η εικόνα του στο χορτάρι. Η παρουσία ισχυρών ομάδων που στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έβρισκαν αντίπαλο. Όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές. Και όταν έβρισκαν, έστω για λίγο ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έβρισκε πάντα τον τρόπο να τους βάζει από κάτω.

Με τον πρώτο γύρο να τελειώνει όπως τελείωσε το «ποίημα» από την… αντίπερα όχθη πηγαίνει πως «θα είναι το πρώτο κανονικό πρωτάθλημα αν το πάρει φέτος ο Ολυμπιακός». Όταν ήταν από κάτω ο Ολυμπιακός, πόσο δε μάλιστα στο -5 το «ποίημα» ήταν πως με… 50%-50% δεν μπορεί να διεκδικήσει πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός.

Γενικότερα τα «ποιήματα» για τον Ολυμπιακό αλλάζουν συχνά-πυκνά. Είναι ζόρικος βλέπετε ο Ολυμπιακός και τους χαλάει την μανέστρα. Μα, το ζητούμενο δεν είναι τι λένε οι άλλοι. Οι άλλοι πάντα θα βρίσκουν κάτι να λένε για να μειώσουν και να πληγώσουν τον Ολυμπιακό.

Το θέμα είναι ο Ολυμπιακός να κάνει αυτό που πρέπει και να χρησιμοποιήσει στο 100% την δύναμη που μόνο αυτός έχει. Την δύναμη να ενισχύσει όπως πρέπει, και όσο πιο γρήγορα γίνεται, το ρόστερ του με παίκτες ποιοτικούς και ικανούς να κερδίσουν τον «πόλεμο». Έχει ήδη πολλούς που βγαίνουν μπροστά και δείχνουν τι μπορούν να πετύχουν. Χρειάζεται όμως ενίσχυση σε συγκεκριμένες θέσεις για να γίνει πανίσχυρος και μεγάλος «πονοκέφαλος» για όλο το σύστημα που έχει δημιουργηθεί για να τον πολεμάει.

Ποια είναι η κατάσταση λοιπόν με τα τωρινά δεδομένα (σημαντική σημείωση καθώς στις μεταγραφικές περιόδους μπορεί τα πάντα να αλλάξουν από ώρα σε ώρα) στο φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης της ομάδας;

Το βασικό μέλημα είναι να έρθουν παίκτες που δεν θα χρειαστούν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Για αυτό και η ελληνική αγορά ή παίκτες που έχουν εικόνα από την ελληνική πραγματικότητα είναι στο προσκήνιο.

Ο Ολυμπιακός κινείται όσο πιο μυστικά μπορεί για να καλύψει τα κενά του και να φτιάξει το σύνολο που θέλει ο Λεμονής για να βγει νικητής και μετά τα 15 ματς που απομένουν στο πρωτάθλημα.

Η περίπτωση του Ιγκόρ Σίλβα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το «σκανάρισμα» της ελληνικής αγοράς. Και επειδή υπάρχουν ήδη δύο παίκτες για την δεξιά πλευρά της άμυνας, ο Ομάρ και ο Φιγκέιρας γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δεν θα γίνουν τρεις.

Αν τελικά ολοκληρωθεί η μεταγραφή τότε ο Φιγκέιρας είναι αυτός που θα αναχωρήσει για άλλες πολιτείες. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες πως ετοιμάζεται να φτάσει πρόταση στην πλατεία Αλεξάνδρας την ώρα που και ο Λεμονής έχει βάλει στην άκρη τον Πορτογάλο με τον Ομάρ να είναι βασικός και αναντικατάστατος. Αν υπήρχε πρόταση για τον Νορβηγό ίσως να άλλαζαν τα δεδομένα.

Στο κέντρο της άμυνας οι Σισέ, Ένγκελς είναι οι βασικοί, ο Νικολάου μπακ-απ λύση και από εκεί και πέρα Μποτία και Βούκοβιτς ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα παραμείνουν. Ο Σέρβος παρότι θα το ήθελε δεν παίρνει ευκαιρίες από τον Λεμονή που δεν τον πιστεύει. Ο Ισπανός από την άλλη ψάχνεται για το εξωτερικό και αν έρθει πρόταση τότε θα την δεχθεί ο Ολυμπιακός.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη προνοήσει για το κέντρο της άμυνας. Ο Μαυροπάνος του ΠΑΣ είναι ουσιαστικά στα «χέρια» τους έχοντας περάσει όλα τα τεστ στο διεξοδικό τσεκάρισμα που του έχουν κάνει οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Ο Πασαλίδης του Αστέρας επίσης έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις και είναι παίκτης που απασχολεί.

Στο αριστερό άκρο της άμυνας με τον Μίλιτς να έχει χαιρετίσει καιρό και απλά να ψάχνει ομάδα για να φύγει ο Κούτρης περιμένει τον Χατζισαφί για να κλείσει το δίδυμο. Ο Ιρανός είναι στην κατηγορία των παικτών που λέγαμε παραπάνω. Έτοιμος να μπει και να παίξει άμεσα, ξέρει την ελληνική πραγματικότητα και θα «δέσει» με το καλημέρα. Καλός παίκτης με στοιχεία που θέλει ο Ολυμπιακός.

Για να κλείσει η άμυνα χρειάζεται και δεύτερος τερματοφύλακας, πίσω από τον Προτό με τον Γιαννιώτη να μένει όπως όλα δείχνουν στον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό να ψάχνει καλή αλλά όχι πρωτοκλασάτη λύση. Και εδώ η ελληνική αγορά έχει τον πρώτο λόγο.

Στον άξονα το βασικό μέλημα είναι τι θα γίνει με τον Οτζίτζα. Ο Βέλγος δείχνει «φευγάτος», οι διακοπές σίγουρα θα τον χαλάρωσαν αλλά το ζητούμενο είναι αν αισθάνεται έτοιμος να προσφέρει πραγματικά ή απλά περιμένει την ευκαιρία για να φύγει. Όπου ευκαιρία, πρόταση που θα πρέπει να έρθει από το εξωτερικό και να είναι και καλή για να μπει στη διαδικασία ο Ολυμπιακός. Αν λοιπόν ο Οτζίτζα φύγει τότε η ενίσχυση στον άξονα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με την λύση να έρχεται από το εξωτερικό.

Ήδη ο Μοντέστο έχει στις επιλογές του δύο περιπτώσεις που μπορούν να βοηθήσουν καλύπτοντας μάλιστα και την λογική των δύο μέσων που χρησιμοποιεί ο Λεμονής (μπορούν να παίξουν δηλαδή και 8αρι και 6αρι).

Στα άκρα της επίθεσης βρίσκεται και η μεγαλύτερη ανάγκη του Ολυμπιακού. Ο Καρσελά χαιρετάει, ο Σεμπά είναι σε κακή κατάσταση και στην κατηγορία των παικτών που αν βρεθεί καλή πρόταση το συζητάει για τα καλά ο Ολυμπιακός, και έχουν μείνει ο Πάρντο και ο Μάριν (μια και ο Μπεν που μπορεί να παίξει στα άκρα φεύγει).

Μια περίπτωση πρώτης γραμμής είναι αναγκαία για τους Πειραιώτες, με την επιλογή του Ονζεντά να είναι στο τραπέζι αλλά συνάμα και να είναι αδύνατο να μην μπει στο «ζύγι» και η σημαντική απουσία του από τη δράση.

Περιττό βεβαίως να υπενθυμίσουμε πως πάντα ο Κέβιν Μιραλάς αποτελεί τον πόθο στο μεγάλο λιμάνι. Κατανοητή η επίσημη διάψευση από τον Ολυμπιακό όμως όσο ο Μιραλάς δεν φεύγει από την Έβερτον τόσο παραμένουν οι ελπίδες, έστω και λίγες, για τον Ολυμπιακό.

Επίσης μια περίπτωση που μπορεί να παίξει τελικά για τον Ολυμπιακό είναι αυτή του Γιαννιώτα. Ο Έλληνας άσος που βρίσκεται δανεικός στην Βαγιαδολίδ δεν έχει πάρει ποτέ ευκαιρία στον Ολυμπιακό, με τον Λεμονή να έχει καλή άποψη για τις δυνατότητες του.

Όσον αφορά τώρα την επίθεση εκεί αυτό που χρειάζεται είναι να κλείσει την τριάδα του. Από τέσσερις που ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν βρίσκεται πλέον με δύο, Ανσαριφάρντ και Τζούρτζεβιτς καθώς Εμενίκε και Μπεν φεύγουν.

Ο Ολυμπιακός όντως ασχολήθηκε για τον Ταβάμπα της Παρτιζάν όμως με τα τωρινά δεδομένα δύσκολα κάτι θα προχωρήσει. Όντως στην περίπτωση του Μίτροβιτς υπήρξε ενδιαφέρον αλλά μόνο εύκολη δεν την λες χωρίς πάντως να πρέπει να την αποκλείσουμε κιόλας. Υπάρχει και η υπόθεση του Ρόμπσον Κανού που έχει προταθεί και είναι λογικό να εξετάζεται. Παίκτης που παίζει με την ίδια ευκολία και στα άκρα και στην κορυφή της επίθεσης.

Υπάρχει βεβαίως και ο Βέλλιος που στη Νότιγχαμ δεν παίζει, είναι δεδομένο πως θα φύγει, θέλει να έρθει στον Ολυμπιακό και να δοκιμάσει την τύχη του και περιμένει το τελικό «οκ». Η αλήθεια είναι πως βρίσκεται σε αναμονή εδώ και καιρό πλέον με ότι αυτό συνεπάγεται αν και οι πληροφορίες τον θέλουν, αυτή τη στιγμή, ως την επικρατέστερη λύση για την ενίσχυση στην επίθεση.

Εν κατακλείδι, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2017 στον Ολυμπιακό επιδιώκουν να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται κατανοώντας πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Στις μεταγραφές βεβαίως πολλά ξεκινούν αλλιώς και καταλήγουν αλλιώς. Το θέμα είναι πως και μέσω των μεταγραφών ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να… ζορίσει ακόμη περισσότερο τις… εξυγιαντικές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα.

Όσο πιο ισχυρός είναι στο γήπεδο τόσο θα έχει την κατάσταση στα χέρια του. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι πάντα η δύναμη του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ