Για «Νέος Κώστας Μανωλάς» απαιτούνται πολλά!

Για «Νέος Κώστας Μανωλάς» απαιτούνται πολλά!

«Νέος  Κώστας Μανωλάς», η ταμπέλα, που έσπευσαν να κολλήσουν στον  Κώστα Μαυροπάνο, ορισμένοι, είτε από το περιβάλλον  του παίκτη, είτε από αυτούς, πού ασχολούνται επαγγελματικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΝ, ότι ο 20χρονος  κεντρικός αμυντικός, που πράγματι  προσέφερε πλούσια ύλη για ποδοσφαιρική συζήτηση, με το  ξεκίνημα της χειμερινής μεταγραφικής σεζόν, είναι αυτή την στιγμή όσος ο άσος της Ρόμα, ας ασχοληθούν με κάποιο άλλο αντικείμενο. Δεν το κατέχουν.  Είναι ίδιοι (Ιανουάριο 2018) μόνο, ως προς τα Κ.Μ., τα αρχικά του ονοματεπώνυμου  τους…

ΟΙ ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ  δεν φρόντισαν να πληροφορηθούν, πως η Αρσεναλ δεν τον θεωρεί έτοιμο, παρότι είναι (λόγω της νοοτροπίας του Αλσατού) το κλαμπ, που αξιοποιεί όσο πιο γρήγορα τα ταλαντούχα «μωρά» (17χρονοα κ.ά.)  Γι΄αυτό θα τον δανείσει στην Βέρντερ Βρέμη, για την καλλιέργεια του. Σκοπός να αποκτήσει εκεί τα στοιχεία του παίκτη υψηλού επιπέδου,τις προδιαγραφές, που θέλει ο Αρσέν Βενγκέρ.

ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ, γιατί ο Αλσατός τεχνικός επέλεξε γερμανική και όχι αγγλική ομάδα, ώστε ο Έλληνας  να οπλιστεί με την απαραίτητη εμπειρία, η πιο  πιθανή απάντηση, ότι  είναι θέμα μανατζερικών «καναλιών». Δεδομένη η μεγάλη  θητεία του  του Σβεν Μίσλινταντ στη Μπουντεσλίγκα, μέσω της Ντόρτμουντ. Ίσως, ακόμη, ο Βενγκέρ να έχει σχηματίσει την εντύπωση, πως ο πρώην παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει αγωνιστικά χαρακτηριστικά, που ταιριάζουν προς την αγγλοσαξωνική σχολή ποδοσφαίρου.΄Όχι προς την μεσογειακή, που εκφράζεται κυρίως από τις Ισπανία ,Πορτογαλία και  Γαλλία. Και ότι από την Γερμανία παρελαύνουν Έλληνες παίκτες, οι περισσότεροι αμυντικοί .

ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΝ, εκείνοι, που αποκαλούν «νέο Κώστα Μανωλά», τον Κώστα Μαυροπάνο (με τις μόλις 16 Σουπερ-Λιγκάτες αγωνιστικές συμμετοχές), ότι μπορεί να εξελιχθεί στο προσεχές  όπως ο περιζήτητος και από αγγλικά κλαμπ  Ναξιώτης άσος, τότε ανοίγεται άλλη κουβέντα. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το ευχολόγιο. Το «μακάρι», το «είθε» . Και ακολουθεί η ρεαλιστική ανάλυση των αγωνιστικών στοιχείων, που διαθέτει  το πρώην πια «πουλέν» του Γιάννη Πετράκη.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ χαρακτηριστικό του Κώστα Μανωλά είναι η ταχύτητα. Διαθέτει το πρώτο και κυριότερο  προσόν, που πρέπει να έχει ο σύγχρονος παίκτης, για να θεμελιώσει καριέρα υψηλού επιπέδου. Ο Κώστας Μαυροπάνου είναι γρήγορος, όπως ή έστω όπως περίπου ο τωρινός «Ρομέος»;  Αν όχι, η ταχύτητα αποκτάται; Πάντως, ότι βελτιώνεται , ναι. Με τα ανθρώπινα (προπονητικά) κι επιστημονικά μέσα ασφαλώς να είναι  εξαιρετικώς περισσότερα και πιο εξελιγμένα σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, παρά στην Ελλάδα- χωρίς να υποτιμάται  η προσπάθεια, που καταβάλλεται από τους δικούς μας ειδικούς.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ «βελτίωση» εξαρτάται, κατά το πλείστον, από το άτομο. Από την διάθεση του. Από την  «κατασκευή» του, προπάντων πνευματική. Από τα ιδανικά του. Από  τα «πολεμοφόδια», που έχει συγκεντρώσει και από το οικογενειακό περιβάλλον του, αλλά και από τα όσα ό ίδιος έχει αποκτήσει, ως «την στιγμή», που πραγματοποιεί «το άλμα».

Ο ΚΩΣΤΑΣ Μανωλάς πέτυχε στο σημείο, που είναι τώρα, με ένα από τα κατορθώματα του την εξασφάλιση ηγεμονικού συμβολαίου, από τη Ρόμα, γιατί στην πραγματικότητα δεν ήταν ο τύπος, που φαινόταν με ενέργειες του, όπως «το λυμένο ζωνάρι, κατά του Μήτρογλου, σε αγώνα ΑΕΚ- Ολυμπιακού». Τότε, που τον καυτηρίασαν, ότι  θέλησε να μιμηθεί το μέγα πρότυπο του, τον Στέλιο Μανωλά, στο «με λυμένο ζωνάρι», κατά του Ανδρέα Νινιάδη, σε ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Ο ΑΣΟΣ της Ρόμα  απέδειξε, πως είχε , κατά τις πιο κρίσιμες φάσεις της καριέρας του, μυαλό, που παρήγαγε σωστές σκέψεις- με ταχύτητα  περισσότερη από εκείνη, που χάρισε στα πόδια του η Φύση. Όταν ο Τόνι Σαβέβσκι τον έκρινε ακατάλληλο για την ΑΕΚ, έσκυψε το κεφάλι και πήγε στον Ακράτητο, στον οποίο  η διδασκαλία του Σάκη Τσιώλη  ενισχυόταν από τις καθημερινές συμβουλές αφενός του πατέρα του, αφετέρου του θείου του- δηλαδή του Στέλιου Μανωλά.

ΤΥΧΕΡΟΣ, ο Κώστας Μανωλάς, γιατί ήταν υπό την  συνεχή φροντίδα του πατέρα και του θείου του. Είχε δύο μέντορες, που του διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα. Επίσης, γιατί ο Σάκης Τσιώλης «κάτι διέκρινε», όσο τον είχε μαζί του στα Άνω Λιόσια,  και γι΄αυτό έβαζε αθόρυβα λιθαράκια στην εξέλιξη του ψηλόσωμου, του παικτικά «ακαλλιέργητου», ακόμη, νεαρού.

ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΣ, από ούριους Κυκλαδίτικους ανέμους, γιατί με την επιμονή του Στέλιου, επέστρεψε στην ΑΕΚ, στην οποία προπονητής ήταν πάλι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο καταξιωμένος , πρωταθληματικός, προφεσόρος ένα από τα κυριότερα, που διόρθωσε στον Μανωλά, ήταν να μη χρησιμοποιεί άγαρμπα τα χέρια του, στο μαρκάρισμα του αντιπάλου, και να χρεώνεται με «εύκολα» πέναλτις. Ο Ντούσκο  «έχτισε ορόφους» πάνω στην τεχνική του ελπιδοφόρου πλέον αμυντικού. Έτσι τον παρέλαβε «σχεδόν έτοιμο» ο Μανόλο Χιμένεθ, που πίστεψε τόσο πολύ στον  Κώστα, ώστε για ανταπόδοση γνώρισε την μαγική στιγμή  στη Νέα Σμύρνη. Όταν ο Μανωλάς πέτυχε το νικητήριο γκολ, στο τελευταίο λεπτό , έτρεξε και φίλησε τον Ανδαλουσιάνο τεχνικό, που είχε ειδοποιηθεί ήδη για την μη ανανέωση της συνεργασίας του με την ΑΕΚ.

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του αμυντικού Κώστα Μανωλά συντελέστηκε  στον Ολυμπιακό. Εκεί γνώρισε  «το θησαυροφυλάκιο» της εμπειρίας του, με την πρωταθληματική κατάκτηση και τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε με τη Ρόμα να αποκτά ένα πανέτοιμο παίκτη, χωρίς να χρειαστεί, ούτε κατά διάνοια, το Βενγκερικό, για τον Κώστα Μαυροπάνο, « Δανεικός αλλού  και μακριά, για να μπορέσει να παίξει στην Άρσεναλ»!  

ΑΠΟ ΤΟ στόμα του Αρσέν και στο αυτί της θεάς μπάλας. Ο πρώην του ΠΑΣ να γίνει στόπερ για τις απαιτήσεις της Αρσεναλ. Να φτάσει και στα πανύψηλα σαν «νέος Κώστας Μανωλάς»!

Υ.Γ.: Κάποτε  ήταν συνήθεια και όταν εμφανιζόταν ένα εξαιρετικό ταλέντο, στα ελληνικά γήπεδα, όλοι έσπευδαν για την πρόβλεψη «Νέος Μίμης Δομάζος». Τώρα, προκειμένου  για τους ελπιδοφόρους αμυντικούς, όπως είναι ο Κώστας Μαυροπάνος, το μόνιμο μότο είναι «Νέος Κώστας Μανωλάς». Τιμή για τον πανέξυπνο, φίλεργο, εγωιστή, φιλόδοξο, κλασικό νησιώτη-Κυκλαδίτη, ο οποίος  «κατέκτησε και την ξηρά», με σταθμούς-«λιμάνια» του τη Νέα Φιλαδέλφεια, τα Άνω Λιόσια, το Φάληρο και τώρα «κατάρτι με την ελληνική σημαία» στο Ολύμπικο της Ρώμης!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ