Λουκανίδης : «΄Εγιναν από δύο… Αθήνες», για το Νεοτάκη!

Λουκανίδης : «΄Εγιναν από δύο… Αθήνες», για το Νεοτάκη!

O ενδεκαθλητής «μαυραετός» της Δράμας, Τάκης Λουκανίδης, για τον οποίο Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «έγιναν από δύο…Αθήνες»!

Στις καλές εποχές των ποδοσφαιρικών μεταγραφών στην Ελλάδα, αρχές της δεκαετίας του ΄60, παίχτηκε … «το θρίλερ» της υπόθεσης «Νετοάκης Λουκανίδης»! Του ενδεκαθλητή «μαυραετού» της Δράμας, για τον οποίο Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «έγιναν από δύο…Αθήνες»!

ΥΠΗΡΧΕ, τότε, ένας παράγοντας, που πήρε διαστάσεις μύθου, για την αλεπουδίσια πονηριά, για την καπατσοσύνη και την επιτηδειότητα του, ώστε να εξασφαλίζει για τον Παναθηναϊκό οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή ήθελε.΄Ηταν ο Αντώνης Ματζεβελάκης. Γενικός αρχηγός, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Λυκαβηττός» , στις ανηφορικές παρυφές του αθηναϊκού λόφου.

ΤΟΝ ΑΗΤΤΗΤΟ Αντώνη Ματζεβελάκη η ΑΕΚ προσπάθησε να παρακάμψει, να τον βγάλει νοκ άουτ από την διεκδίκηση του καταπληκτικού ταλέντου της Δόξας Δράμας, αξιοποιώντας το δικό της διοικητικό «βαρύ πυροβολικό». Τον Δημήτρη Σεβαστάκη, τον «βασιλιά των υποδημάτων», με το πιο επώνυμο κατάστημα, σε κεντρική οδό της πρωτεύουσας.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ της «Ένωσης» διέφερε, από τον «τρίφυλλο», ως προς τους τρόπους, τις μεθόδους, που προσπαθούσε να φτάσει στο αποτέλεσμα. Δεν είχε την πονηριά του Ματζεβελάκη. Είχε την άνεση, την «αρχοντιά» , του εύπορου. Ενεργούσε, «μιλούσε», με τα λεφτά. Προτάσσοντας το πολύ ηχηρό όνομα, που διέθετε στην αγορά.

Ο ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ είχε για πρωτοσύμβουλο τον περίφημο «ξανθό αετό» της ΑΕΚ, τον Κλεάνθη Μαρόπουλο, έμπορο, με κατάστημα αθλητικών ειδών, σε μια «τρύπα» στον οδό Νικίου 10.Ο παλαίμαχος άσος, με καταγωγή από την Καλαμάτα, που γνώρισε φοβερή φτώχια στην Κατοχή και προσβλήθηκε από φυματίωση, μέσα από τις δυσκολίες έφτιαξε χαρακτήρα, που διέθετε στοιχεία σαν τα «Ματζεβελακικά». Σπουδαίος στα πόδια (άλλωστε παρών ως και σήμερα στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών της ΑΕΚ, αξεπέραστος ή εφάμιλλος και από τους θρύλους Κώστα Νεστορίδη, Θωμά Μαύρο, Μίμη Παπαϊωάννου). Είχε και με μυαλό-ξυράφι, χάρη στο οποίο μπόρεσε, για μια ολόκληρη εποχή, να γίνει ο διοικητικός ηγέτης του δικέφαλου αετού.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Σεβαστάκη- Μαρόπουλου κατέληξε στο εξής σχέδιο, προκειμένου να παρακαμφθεί το πανύψηλο εμπόδιο «Ματζεβελάκης»: Σε δελεαστική πρόταση, με την οποία ο Τάκης Λουκανίδης θα εξασφαλιζόταν επαγγελματικά ως τα γεράματα του (τα οποία έμελλε να τερματιστούν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ-βόμβα, για τα δεδομένα εκείνων των χρόνων ήταν: «Συνέταιρος του Δημήτρη Σεβαστάκη», στο γλαμουράτο και μοδάτο κατάστημα υποδημάτων, στην οδό Πανεπιστημίου! Φυσικά θα ήταν έξω από την λογική, αν ο 24χρονος, ο γεννημένος στο Παρανέστι της Δράμας και με πρώτη ομάδα του την ΑΕΚ Κομοτηνής (1953, ως το 1956, οπότε τον απέκτησε η Δόξα), αρνιόταν… «τον πρώτο λαχνό του περίφημου τότε Λαχείου Συντακτών».

Είπε «ναι». Και για «να δέσουν» τη απάντηση του, αλλά και να τον πείσουν απόλυτα, για την αλήθεια της πρότασης, μετά από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε μια τεράστια ταμπέλα, στην πρόσοψη του καταστήματος, με το «Προσεχώς και Τάκης Λουκανίδης»! Αυτό δίπλα στο βαρύτατο, για το εμπορικό γίγνεσθαι, όνομα «Δημήτριος Σεβαστάκης Α.Ε.»!

ΤΟ «ΠΡΟΣΕΧΩΣ..» αναγκαίο στην επιγραφή, έως ότου να ξεκινούσε η επίσημη μεταγραφική περίοδος, για να μη προέκυπτε πρόβλημα από την Δόξα Δράμας, την οποία θα ξεσήκωνε, «θα διαόλιζε», ο παμπόνηρος Αντώνης Ματζεβελάκης. Αλλά και για να τακτοποιούταν, στο μεταξύ, τα χαρτιά-δικαιολογητικά, για το απίθανο συνεταιριλίκι, όπου το «πρωτοφανές του» διατηρείται ως και σήμερα, αφού ουδέποτε υπήρξε, από τότε, κάτι παρόμοιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Η ΤΑΜΠΕΛΑ κατέβηκε… Η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ … Γιατί ο Αντώνης Ματζεβελάκης πράγματι ήταν ανίκητος, ήταν άπαιχτος! Αμφίβολο, αν έχει γνωρίσει δεύτερο η μεταγραφική ιστορία του ποδοσφαίρου μας! Απίθανος, στην κυριολεξία. «Θηλυκό» το μυαλό του «γεννούσε» ανά λεπτό… «οκτάδυμα»- σαν τα περίφημα του Καναδά! Τίναξε στον αέρα ακόμη κι αυτό το περιεχόμενο της ταμπέλας του καταστήματος Σεβαστάκη. Βρήκε τον τρόπο, προσεγγίζοντας και δελεάζοντας την Δόξα Δράμας , μέσω ενός κοινού φίλου, του Τάσου Καραδήμα (φανατικού Λουκανιδικού και ανθρώπου-κλειδί στην όλη υπόθεση) , ώστε αυτός να πει «την τελευταία λέξη», να γράψει τον επίλογο στο «θρίλερ»!

ΑΠΗΓΑΓΕ, ο αθεόφοβος «πράσινος» γενικός αρχηγός, τον Λουκανίδη, με φύλακα άγγελο τον Τάσο Καραδήμα! Και τον έστειλε, τον έκρυψε, …στην Κύπρο! Τον έχασαν από τα μάτια τους οι Σεβαστάκης- Μαρόπουλος. Τον ξαναείδαν με την φανέλα του Παναθηναϊκού να κάνει, σχεδόν πάντοτε, δύσκολή την ζωή της «κιτρινόμαυρης» ομάδας!

Ο «ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ» είχε το ανυπέρβλητο προσόν, το ταλέντο, «να πείθει», όταν βρισκόταν στο τετ-ά-τετ, ακόμη και «θεούς». Και ο Νεοτάκης ήταν ένας από τους ανερχόμενους «θεούς της μπάλας». Τον έπεισε «να δώσει τα παπούτσια στο χέρι» , σε ολόκληρο, καθολικά σεβαστό, Σεβαστάκη! Και να επιστρέψει από την Κύπρο, να επανεμφανιστεί, όταν ο πανούργος Ματζεβελάκης «του άναψε το πράσινο φως», με όλους τους προβολείς του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας «εκθαμβωτικά «να τυφλώνουν» τα μάτια» …

ΕΜΕΙΝΑΝ άφωνοι, για πολύ καιρό, οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι, για το πώς ο Ματζεβελάκης πέτυχε τέτοια «ιστορική ανατροπή». Αλλά και για το πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ… «λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο»!

Υ.Γ.: Τέτοια «Χιτσκοκική πλοκή» είχαν, σε εκείνα τα χρόνια, μεταγραφικές υποθέσεις , ανάμεσα στους «μεγάλους» (κάποια άλλη φορά θα γράψουμε για τον Γιώργο Κούδα, από ΠΑΟΚ σε Ολυμπιακό , από Πασαλιμάνι σε Θερμαϊκό)! Τέτοια «άγρια ομορφιά»! Ενώ τώρα; Οι ατζεντομανατζαρέοι έχουν αλλοιώσει, παραμορφώσει, καταστρέψει το τοπίο. Γιατί εκμεταλλεύονται την ακραίου βαθμού αγωνία των περισσότερων γονέων, για την αντιμετώπιση του μέγιστου προβλήματος , δηλαδή για την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ