Προσοχή : Δείτε γιατί πρέπει να οδηγούμε με τα παράθυρα κλειστά (pics)

Προσοχή : Δείτε γιατί πρέπει να οδηγούμε με τα παράθυρα κλειστά (pics)

Όσο αυτό είναι δυνατόν…

Το καλοκαίρι οι οδηγοί που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις υποφέρουν όταν «πέσουν» σε μποτιλιάρισμα.

Η ζέστη είναι αφόρητη και υπάρχουν πολλοί που ανοίγουν τα παράθυρα γιατί δεν θέλουν να ανοίξουν το aircondition, ώστε να μην αυξηθεί η κατανάλωση καυσίμου.

Μία έρευνα όμως από το Κέντρο Ερευνών Καθαρής Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει πως τα ανοιχτά παράθυρα ειδικά σε ώρες αιχμής, επιφέρει πολλούς κινδύνους για την υγεία των επιβατών.

Τα δεδομένα προήλθαν από 10 χώρες – Dhaka (Bangladesh), Chennai (India), Guangzhou (China), Medellín (Colombia), São Paulo (Brazil), Cairo (Egypt), Sulaymaniyah (Iraq), Addis Ababa (Ethiopia), Blantyre (Malawi), και Dar-es-Salaam (Tanzania) – και η έρευνα επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε ώρες αιχμής, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.

Η έρευνα εξέτασε το ύψος των σωματιδίων στο αυτοκίνητο σε τρεις περιπτώσεις: όταν τα παράθυρα είναι κλειστά και έχουμε ανοιχτό το aircondition με ανακύκλωση αέρα, όταν είναι ανοιχτά, αλλά και όταν είναι κλειστά και λειτουργεί ο εξαερισμός. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Διαβάστε το παρακάτω photostory…

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν έχουμε τα παράθυρα ανοιχτά, στο αυτοκίνητο εισέρχονται 80% περισσότερο σωματίδια PM2.5, από όταν τα έχουμε κλειστά με την ανακύκλωση να λειτουργεί.

Τις ώρες μη αιχμής, παρατηρήθηκε πως με τα παράθυρα ανοιχτά η παρουσία βλαβερών σωματιδίων μειωνόταν κατά 91% το πρωί, σε σχέση με τις ώρες αιχμής, και κατά 40% με τις απογευματινές ώρες αιχμής.

Πέραν της έρευνας βέβαια, γνωρίζουμε όλοι πως η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα, ειδικά στην εθνική όπου αναπτύσσουμε και μεγαλύτερη ταχύτητα, κάνει το αυτοκίνητο να καταναλώνει περισσότερο καύσιμο καθώς ο αέρας εισέρχεται στην καμπίνα και «χάνει» την αεροδυναμική του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ