Μία μπάντα κάνει διάσημο και πλούσιο ένα χωριό ανθρακωρύχων

Μία μπάντα κάνει διάσημο και πλούσιο ένα χωριό ανθρακωρύχων

Μία μπάντα η οποία παίζει δυτικά έγχορδα όργανα είναι έτοιμη κάνει διάσημο και πλούσιο ένα χωριό ανθρακωρύχων στην Κίνα.

Ο Μενγκ Χούι ξεκίνησε να μαθαίνει να παίζει τρομπέτα σε ηλικία 21 ετών όχι για διασκέδαση, αλλά για βιοπορισμό αφότου έχασε τη δουλειά του στο  ανθρακωρυχείο του χωριού Μαζχουάνγκ στην επαρχία Ζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Πριν από 15 χρόνια, η μπάντα του χωριού τού προσέφερε μια δουλειά με σταθερό μισθό. Από τότε συνέχισε να παίζει τρομπέτα με πάθος. «Μου ζήτησαν να βοηθήσω στον ήχο και στον συντονισμό των οργάνων και ο τότε διευθυντής της μπάντας με έπεισε να διαλέξω ένα όργανο για να παίζω», λέει ο Μενγκ εξιστορώντας την πρώτη φορά που διάλεξε μία τρομπέτα. Η πρώτη μελωδία που έμαθε να παίζει ήταν το παιδικό τραγούδι «Twinkle, Twinkle, Little Star».

Η μπάντα του χωριού ιδρύθηκε το 1988 από τον Μενγκ Γκουαντόνγκ, τον επικεφαλής του κόμματος στο χωριό με στόχο να «κάνει το χωριό διάσημο», καθώς πίστευε ότι το ακροατήριο θα εντυπωσιαζόταν βλέποντας Κινέζους αγρότες να παίζουν δυτικά έγχορδα όργανα. Η επιτροπή του χωριού κάλεσε τους κατοίκους να συμμετάσχουν. Εκείνη την εποχή ελάχιστοι ήξεραν να παίζουν κινεζικό φλάουτο ή suona horn- η κινεζική τρομπέτα. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν από το μηδέν όπως ο Μενγκ Χούι.

Το Μαζχουάνγκ παλαιότερα ήταν ένα χωριό ανθρακωρύχων. Ο πατέρας του Μενγκ ήταν ανθρακωρύχος και ο Μενγκ μετά την αποφοίτησή του από ένα κολέγιο από το οποίο πήρε πτυχίο στους υπολογιστές, δούλεψε στο γραφείο μίας επιχείρησης εξόρυξης άνθρακα στο χωριό μέχρι το 2002, εποχή όπου έκλεισαν όλα τα μικρά ανθρακωρυχεία μετά τις έντονες αντιδράσεις για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μέχρι εκείνη την εποχή, το χωριό ήταν σε καλύτερη κατάσταση και ελάχιστοι κάτοικοι εξακολουθούσαν να εργάζονται σε χωράφια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος στο χωριό, οι κάτοικοι δεν είχαν ανάγκη τα χρήματα αλλά κάτι που θα τους έκανε υπερήφανους.

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η τότε 20μελής μπάντα έπαιξε επτά τραγούδια στη διάρκεια ενός φεστιβάλ το οποίο μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Το 2006 προσέλκυσε την προσοχή και προσκλήθηκε από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας να συμμετάσχει στο «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Μαρτίου», τον Ιούλιο του 2007 στην Ιταλία. Η μπάντα που αριθμούσε ήδη 28 μέλη πήγε στο Φεστιβάλ και έπαιξε την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, την άρια του Πουτσίνι «Nessun Dorma» και τα κινέζικα κλασικά τραγούδια «Love My China» και «Picking Lu Chai Flowers».

«Ήταν η πρώτη φορά που πηγαίναμε στο εξωτερικό, δεν είχαμε προσδοκίες, υπήρχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό μας, να μην ντροπιάσουμε τη χώρα μας», λέει η Γουάνγκ Φέι, μέλος της μπάντας. Προς μεγάλη έκπληξη, η μπάντα  απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Το 2014 απέσπασε το βραβείο Yui Prize στον διαγωνισμό Lyasassa στην Οκινάβα της Ιαπωνίας. Τα περισσότερα από τα μέλη της μπάντας είναι πολυτάλαντα καθώς παίζουν πολλά όργανα, ενώ τραγουδούν και χορεύουν εξαιρετικά.

Σήμερα πολλοί από τους 2.000 κατοίκους του Μαζχουάνγκ παίζουν δυτικά έγχορδα όργανα. Ανά πάσα στιγμή η μπάντα μπορεί να βρει 200 μουσικούς για μία μεγάλη παράσταση. Ήδη έχει 30 μουσικούς με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ διοργανώνει από 100 έως 300 συναυλίες και παραστάσεις ετησίως, συμπεριλαμβανομένων γιορτών, γαμήλιων τελετών, τελετών εγκαινίων και τηλεοπτικών εορτασμών. Εκτός από την ετήσια χρηματοδότηση των 100.000 γιουάν (15.600 δολάρια), η μπάντα έχει έσοδα 300.000 γιουάν ετησίως από εμπορικές δραστηριότητες.

Η 40χρονη Λι Χονγκσία δηλώνει πολύ ευχαριστημένη που δουλεύει στην μπάντα καθώς, όπως λέει, δεν χρειάζεται να φύγει από το χωριό και να πάει σε μία μεγάλη πόλη να δουλέψει. Κερδίζει 3.000 γιουάν το μήνα και έχει ελεύθερο χρόνο να φροντίσει την οικογένειά της. «Το χωριό δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του ΑΕΠ. Έχουμε όμως κερδίσει το εθνικό πλεονέκτημα να είμαστε το πιο προηγμένο πολιτιστικά χωριό, ενώ η μουσική φέρνει επιτυχία και ευτυχία στους κατοίκους», λέει ο επικεφαλής του κόμματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ