Κορωνοϊός : Υποφέρουν για μήνες και οι νέοι που αρρωσταίνουν

Κορωνοϊός : Υποφέρουν για μήνες και οι νέοι που αρρωσταίνουν

Τι αποκαλύπτει μελέτη σε νέους και υγιείς με επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19. Ποιο είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Πόσοι έχουν βλάβες στα εσωτερικά όργανα.

Τη μία δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη μας επιφυλάσσει η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19. Μια νέα βρετανική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα και στους νέους που αρρωσταίνουν εξαιτίας του, ακόμα κι αν δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 201 ασθενών. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 44 έτη. Περισσότερο από το 90% δεν είχαν παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή καρδιοπάθεια.

Από τους ασθενείς αυτούς, μόνο το 18% νόσησαν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ωστόσο σε όλους ο κορωνοϊός εξακολουθούσε να προκαλεί επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά την εξάλειψή του από τον οργανισμό τους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι καλά γνωστό ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί σε αρκετούς ασθενείς συμπτώματα που επιμένουν για μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση. Ωστόσο αυτά έχουν μελετηθεί κυρίως σε ασθενείς που εξ αρχής ήταν υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες).

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν τι συμπτώματα μπορεί να βασανίζουν για καιρό τους ασθενείς χαμηλού κινδύνου. Οι ασθενείς αυτοί αντιπροσωπεύουν το 80% των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και είναι κατ’ εξοχήν οι νέοι, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τα συχνότερα συμπτώματα

Έτσι, οι ερευνητές αναζήτησαν νέους με επίμονα συμπτώματα και εξέτασαν λεπτομερώς την υγεία τους 140 ημέρες μετά την έναρξη της οξείας φάσης της λοίμωξης Covid-19. Όπως διαπίστωσαν:

  • Το 98% των συμμετεχόντων εξακολουθούσαν να νιώθουν κόπωση
  • Το 92% είχαν καρδιολογικά και αναπνευστικά συμπτώματα
  • Το 88% είχαν πόνους στους μυς
  • Το 87% είχαν δύσπνοια (το 20% σοβαρή)
  • Το 83% υπέφεραν από πονοκεφάλους
  • Το 73% είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα

Το χειρότερο απ’ όλα ήταν όμως ότι το 42% των συμμετεχόντων είχαν 10 ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα!

Και βλάβες στα όργανα

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, διαγνωστικές εξετάσεις έδειξαν ότι αρκετοί είχαν και εμφανείς ενδείξεις βλάβης στα εσωτερικά όργανά τους.

Οι βλάβες αυτές ήταν πολύ πιο συχνές στους νέους που είχαν νοσηλευθεί εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 66% από τους νοσηλευθέντες είχαν διαταραχή σε τουλάχιστον ένα όργανο. Το 25% είχαν διαταραχή σε δύο ή περισσότερα.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι μη νοσηλευθέντες την είχαν γλιτώσει. Μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι μεταξύ των μη νοσηλευθέντων:

  • Το 33% είχαν ήπιες βλάβες στους πνεύμονες
  • Το 32% στην καρδιά
  • Το 17% στο πάγκρεας
  • Το 12% στους νεφρούς
  • Το 10% στο ήπαρ
  • Το 6% στον σπλήνα

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί κάλλιστα να ταλαιπωρήσει για καιρό ακόμα και τους νέους και έως πρότινος υγιείς. Επομένως, χρειάζονται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και αυτοί οι ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακόμα καλύτερα, δε, επειδή ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων εάν θα έχει επίμονα συμπτώματα ή όχι, καλό είναι να αποφύγουμε τον ιό όσο περισσότερο μπορούμε.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Έχει αναρτηθεί στον διακομιστή προεκτυπώσεων μελετών Υγείας medRxiv.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ