COVID-19 : Ποιες μέρες είναι πιο μεταδοτικός κάποιος που έχει κορωνοϊό

COVID-19 : Ποιες μέρες είναι πιο μεταδοτικός κάποιος που έχει κορωνοϊό

Κάποιος που κόλλησε κορωνοϊό είναι πιθανότερο να τον μεταδώσει σε άλλους μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα εκτενή μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς έχουν υψηλότερα επίπεδα του ιού SARS-CoV-2 στον οργανισμό τους σχετικά νωρίς στην πορεία της νόσου COVID-19 και ο «ζωντανός» ιός, ικανός να αναπαραχθεί, εντοπίζεται έως και εννέα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Microbe.

COVID-19: Πότε παρατηρείται “μέγιστη μεταδοτικότητα”

Το πόσο μεταδοτικός είναι ένας ασθενής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο βιώσιμο ιό (δηλαδή ιό που μπορεί να αναπαραχθεί) μεταφέρει, αλλά και της ολικής ποσότητας του ιού που έχει στο σώμα του.

Ορισμένα στοιχεία έδειξαν, ότι οι ασθενείς με COVID-19 είναι πιο μεταδοτικοί λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα και την πρώτη εβδομάδα αφότου τα εμφανίσουν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 79 παγκόσμιες μελέτες για την COVID-19, στις οποίες συμμετείχαν συμπτωματικά άτομα σε νοσοκομεία που είχαν ήδη βρεθεί θετικά για τον κορονοϊό. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν και να αντιγράψουν βιώσιμο ιό από δείγματα λαιμού που ελήφθησαν έως και εννέα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Και ανακάλυψαν ότι η ποσότητα των ιικών σωματιδίων RNA (θραύσματα γενετικού υλικού από τον ιό) στα δείγματα λαιμού των ασθενών κορυφώθηκε τη στιγμή που ξεκίνησαν τα συμπτώματα ή εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Εν τω μεταξύ, ανενεργά θραύσματα ιικού RNA βρέθηκαν ακόμη σε δείγματα μύτης και λαιμού κατά μέσο όρο έως και 17 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αλλά οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, παρά την επίμονη παρουσία αυτών των θραυσμάτων, καθώς δεν βρέθηκε βιώσιμος αναπαραγωγικός ιός πέραν των εννέα ημερών, ήταν απίθανο η πλειονότητα των ασθενών να ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικοί πέρα ​​από αυτό το σημείο (δηλαδή μετά τις πρώτες εννέα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων).

Ο δρ. Muge Cevik από το πανεπιστήμιο του St Andrews, δήλωσε στο BBC πως τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς ήταν πιο μεταδοτικοί πολύ νωρίς στην πορεία της νόσου, κάτι που συμφωνεί με αντίστοιχα ευρήματα άλλων μελετών που αφορούσαν την ιχνηλάτηση επαφών.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι κάποιος να απομονωθεί αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα, όσο ήπια και αν είναι αυτά. Μέχρι τη στιγμή που θα πάρει απάντηση από το τεστ για COVID-19, μπορεί να έχει ήδη μπει στην πιο μεταδοτική του φάση, είπε ο ίδιος.

Μεταδοτικότητα πριν από τα συμπτώματα;

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν εξέτασε ασυμπτωματικά άτομα, αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί προτού καν εμφανίσουν συμπτώματα και μπορεί να μεταδώσουν τον ιό ακόμα και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ