Η «Τρίτη και 13» του ελληνικού σινεμά» – Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Η «Τρίτη και 13» του ελληνικού σινεμά» – Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Ο Νίκος Σταυρίδης ενσάρκωσε με υποδειγματικό τρόπο τον κλασικό Έλληνα, προληπτικό. Οι απίθανες ατάκες της ταινίας και οι λόγοι που η μέρα θεωρείται η αποφράς, των αποφράδων.

Τρίτη και 13 σήμερα και αναζητώντας περισσότερα για την… αποφράδα ημέρα, πέσαμε πάνω στην απολαυστική ταινία με τον Νίκο Σταυρίδη, τον Γιάννη Γκιωνάκη και την Μπεάτα Ασημακοπούλου. Η κωμωδία του 1963, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις ακραίες αντιδράσεις στις οποίες μπορούν να οδηγηθούν οι προληπτικοί.

Το Τρίτη και 13 είναι μία ελληνική ασπρόμαυρη κωμική ταινία, του 1963, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το σενάριο γράφτηκε από τον Γιώργο Λαζαρίδη, το οποίο βασίστηκε σε έργο του Γιώργου Ρούσσου. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης και Μπεάτα Ασημακοπούλου. Τη μουσική της ταινίας την έγραψε ο Απόστολος Καλδάρας.

Η «μαυροφίδα» υπηρέτρια

Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν προληπτικό εργολάβο, τον Κοσμό (που υποδύεται ο Νίκος Σταυρίδης), ο οποίος θα συναντήσει έναν παλιό του συμμαθητή, τον Σωτήρη (που υποδύεται ο Γιάννης Γκιωνάκης), με τον τελευταίο να του φέρνει γούρι και χαρακτηρίζοντας τον γουρλή, να μην τον αφήνει στιγμή από τις δουλειές του κι από το σπίτι του. Αυτό, τελικά, θα προκαλέσει προβλήματα στη σχέση του με τη σύζυγό του, Πόπη (που υποδύεται η Μπεάτα Ασημακοπούλου).

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη

  1. Η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα, καθώς αυτή την ημέρα φαίνεται πως συνέβη η άλωση της Πόλης.

2. Η πρώτη μαρτυρία για την πρόληψη αυτή ωστόσο χρονολογείται στα 1164

3. Φυσικά, η δεισιδαιμονία αυτή αποδίδεται και στα άστα, καθώς η Τρίτη είναι η ημέρα του πλανήτη Άρη, ενώ σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ‘επηρεάζει’ παράλληλα και ο Κρόνος καθιστώντας την ημέρα επικίνδυνη.

4. En martes, ni te cases ni te embarques – Οι Ισπανόφωνοι έχουν αυτό το ρητό, για τις Τρίτες. «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι, ούτε να ξεκινάς ταξίδι»

5. Η αποφράς, των αποφράδων ημερών, όπως λέει και ο Σταυρίδης, θέλει τους προληπτικούς να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα και πρωτοβουλία την ημέρα αυτή.

6. Τέλος, ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος καθώς «σπάει» την αρμονία του 12. 12 Θέοι, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 μαθητές του Χριστού κτλ.

Τα γλυκά «Μαύρος Γάτος»

Πηγή: www.news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ