Οι «5» του Titan: Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που «χάθηκαν» βουτώντας για τον Τιτανικό

Οι «5» του Titan: Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που «χάθηκαν» βουτώντας για τον Τιτανικό

Ο οραματιστής της OceanGate, ο 58χρονος πλοηγός του βαθυσκάφους, ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος με τον 19χρονου γιο του και ο "Mr Titanic".

Οι «5» του Titan: Ώρα μηδέν για τους Στόκτον Ρας, Χάμις Χάρντινγκ, Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ! Μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον του «Titan» ξεκίνησαν για την κατάδυση προς τον «Τιτανικό» πέντε άνθρωποι, όσοι χωρούν στο μικροσκοπικό υποβρύχιο που δεν είχε πολλές ανέσεις, αλλά ούτε και πολλή ασφάλεια για τους επιβαίνοντες.

Ο οραματιστής της OceanGate, ο 58χρονος πλοηγός του βαθυσκάφους, ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος με τον 19χρονου γιο του και ο «Mr Titanic» ξεκίνησαν για μια κατάδυση σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σχεδόν στα όρια των δυνατοτήτων του «Titan».

Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που «χάθηκαν» βουτώντας για τον Τιτανικό

Στόκτον Ρας

Ο Στόκτον Ρας ήταν ο οραματιστής της OceanGate, της εταιρείας που οργάνωνε τα ταξίδια για όσους θέλουν να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού. Ο 61χρονος μηχανικός έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα. Ο Ρας ήταν πάντα ανάμεσα στα 5 μέλη του υποβρυχίου, όταν πραγματοποιούνταν οι καταδύσεις.

Η OceanGate ιδρύθηκε το 2009, αλλά μετά το 2021 άρχισε να προσφέρει τα ταξίδια στο θρυλικό ναυάγιο με κόστος 250.000 δολάρια το άτομο (περίπου 227.000 ευρώ).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρας είπε στο CBS Sunday Morning ότι το να κάνεις κατάδυση με το υποβρύχιο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το μόνο που τον απασχολούσε ήταν πως ίσως κάποια στιγμή του συνέβαινε κάτι και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Χάμις Χάρντινγκ

Ο 58χρονος Βρετανός πλοηγός του βαθυσκάφους Χάμις Χάρντινγκ ήταν ένας άνθρωπος την περιπέτειας που είχε πατήσει πολλές φορές στον Νότιο Πόλο και είχε προσεγγίσει το Διάστημα με μια από τις πτήσεις της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Έχει ακόμη στο ενεργητικό του το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την τάφρο των Μαριανών.

Ο Χάμις Χάρντινγκ απέκτησε το πτυχίο πιλότου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ενώ σπούδαζε στο Κέιμπριτζ και ίδρυσε εταιρεία αεροσκαφών.

Η κατάδυση στον Τιτανικό θα γινόταν τον Ιούνιο του 2022, αλλά καθυστέρησε επειδή το υποβρύχιο υπέστη ζημιά στην προηγούμενη κατάδυση, χωρίς να τραυματιστεί κανένας. Πριν ξεκινήσει την αποστολή είχε πει ότι αυτή θα ήταν η πρώτη και η τελευταία για το 2023 λόγω του κακού καιρού.

Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ

Οι Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ είναι πατέρας και γιος από το Πακιστάν και ανήκουν σε μια από πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Η κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού ήταν για αυτούς μια περιπέτεια ζωής, που ίσως όμως τελικά να αποβεί μοιραία.

Ο Σαχζάντα Νταγούντ είναι 48 χρόνων και ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγό του και την κόρη τους. Είναι αντιπρόεδρος της Engro Corporation, μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων και πετροχημικών.

Συνεργάζεται και με το Ινστιτούτο SETI, το οποίο ερευνά για εξωγήινη ζωή, ενώ υποστηρίζει και δύο ιδρύματα που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος εξού και το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο Βρετανός μονάρχης ο οποίος ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση.

Ο νεαρός Σουλεμάν Νταγούντ είναι μόλις 19 χρόνων και είναι «μεγάλος θαυμαστής της επιστημονικής φαντασίας»,

Πωλ-Ανρί Ναρζολέ

Ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ είναι 77 χρόνων και είναι ο «γκουρού« του Τιτανικού. Στα 77 του με μακρά εμπειρία στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο ιστορικό ναυάγιο από κάθε άλλο εξερευνητή, με αρχή από το 1987, δύο μόλις χρόνια από την ανακάλυψη του ναυαγίου.

Έχει τη θέση του διευθυντή υποβρύχιας έρευνας στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα στο ναυάγιο και έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από αυτό.

Στο συναμικό του έχει 37 καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού μαζί με αυτή που έκανε με το υποβρύχιο Titan.

Πηγή: Athensmagazine.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ