
«Η σιωπή είναι συνενοχή»
Η Ελένη Φουρέιρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, με εκατοντάδες αρνητικά σχόλια να κατακλύζουν τα social media — κυρίως το Instagram και το TikTok — με αφορμή το νέο της τραγούδι, «Disco Tech».
Το κομμάτι αποτελεί διασκευή ισραηλινού τραγουδιού με τίτλο «Moabet», που κυκλοφόρησε το 2021 και φέρει την υπογραφή του διάσημου Ισραηλινού παραγωγού και DJ, Itay Galo. Ο Galo, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους DJs του Ισραήλ, έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον ισραηλινό στρατό (IDF), ενώ στο προφίλ του στο Instagram υπάρχουν στιγμιότυπα από πάρτι στα οποία συμμετείχαν μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ήδη από το 2023.
«Ντράπηκε και η ντροπή», «το timing είναι ατυχές», «με ξενέρωσες», «καμία ανοχή σε συνεργασία με γενοκτόνους», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Ντροπή», «Μην το ακούτε πουθενά», «Μήπως να σκεφτείς να αποσύρεις το τραγούδι;»
«Ο κόσμος καίγεται και η Ελένη κανεί διαφήμιση στο Ισραήλ», «Ελένη μου, προχθές ανέβαζες post για τη Γάζα, και σήμερα κυκλοφορείς τραγούδι στα Ελληνικά Ισραηλινού, που υπηρέτησε στο IDF και χόρευε στη Γάζα – ενώ παιδιά λιμοκτονούσαν». Θα έπρεπε με τις επιλογές σου, να είσαι πιο προσεκτική». «Ντροπή να παίρνει ένας καλλιτέχνης με αυτόν τον τρόπο θέση. Η σιωπή είναι συνενοχή», είναι ένα μικρό δείγμα των σχολίων που έχει δεχτεί η τραγουδίστρια.
View this post on Instagram
Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η απόφαση της Γλυκερίας να μην αποσύρει τη συμμετοχή της από το Φεστιβάλ Meridiano του Ισραήλ, στο οποίο ήταν να συμμετάσχει μαζί με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιο Διονυσίου, Ελεάννα Παπαϊωάννου και Κατερίνα Τσιρίδου.
Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες ακύρωσαν την εμφάνισή τους εκεί, ανταποκρινόμενοι στην κριτική που τους ασκήθηκε, κάτι που η τραγουδίστρια δεν έκανε. Έτσι η λαϊκή ερμηνεύτρια, αν και είχε ανακοινωθεί πως θα συμμετάσχει στη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη, στο Καλλιμάρμαρο, τελικά δεν θα είναι ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
View this post on Instagram
Ένα βασικό θέμα του προκύπτει μέσα από αυτές τις δύο υποθέσεις είναι η δαιμονοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων ενός κράτους που έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και λάθη στον πόλεμο με τη Χαμάς, αλλά διαθέτει πολιτισμό.
Πρέπει να προσέχουμε να μην προβαίνουμε σε πράξεις αντησημητισμού (εσωτερικευμένου) και να ρίχτουμε το φταίξιμο σε καλλιτέχνες που απλώς κάνουν τη δουλειά τους και ίσως βλέπουν τα θέματα τελείως ωφελιμιστικά.
Πάνω από όλα όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι σε έναν πόλεμο υπάρχουν πάντα δύο πλευρές και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Και ειδικότερα η Χαμάς, της οποίας η πραγματική ευθύνη για το αιματοκύλισμα δεν έχει αναγνωριστεί. Και ούτε «ξεπλένουμε» το Ισραήλ που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Πηγή: athensmagazine.gr