
Οι δηλώσεις του Ζβέρεφ για το συναισθηματικό άδειασμα και ο εφιάλτης της κατάθλιψης που απειλεί το παγκόσμιο τένις – Η μάχη του Ρουσουβουόρι με τις κρίσεις πανικού και οι εξομολογήσεις των Σβίατεκ, Κύργιου και Σαμπαλένκα…
Το μαύρο πέπλο της κατάθλιψης πλανάται πάνω από το παγκόσμιο τένις, προκαλώντας τρόμο και αβεβαιότητα. Σκεπάζει τις ψυχές των αθλητών και τους κρατάει σε… αόρατα δεσμά. Τους κρατάει μακριά από το φως και τη χαρά. Κάθε μέρα είναι μια μεγάλη μάχη.
Μια μάχη που γίνεται συνεχώς όλο και πιο δύσκολη. Λύπη, στεναχώρια, απογοήτευση και απόγνωση έχουν πάρει θέση στα box των παικτών και τους κοιτούν επίμονα. Παίζουν με το μυαλό τους και έχουν αντικαταστήσει με μιας όλα τα θετικά συναισθήματα που ένιωθαν όταν άρχισαν το μαγικό, αλλά συνάμα επίπονο, ταξίδι τους στο επαγγελματικό τένις.
Όταν άρχισαν να ονειρεύονται νίκες και διακρίσεις στα μεγαλύτερα τουρνουά. Οταν έκλειναν τα μάτια τους και έβλεπαν τον εαυτό τους να κατακτά τίτλους και να γνωρίζει την αποθέωση από χιλιάδες φιλάθλους. Οταν σκεφτόντουσαν τη δόξα και τα χρήματα, που θα τους έδιναν την ευκαιρία να ζήσουν μια πλουσιοπάροχη ζωή. Μια χαρούμενη ζωή.
Όνειρα, που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν εφιάλτης, με πολλούς να πετυχαίνουν αρκετούς από τους στόχους τους, αλλά όχι τον πιο σημαντικό: Να είναι χαρούμενοι. Το σκοτάδι της κατάθλιψης κάλυψε ολοκληρωτικά τις στιγμές λάμψης. Εγινε μεγαλύτερο πρόβλημα από τον κάθε σωματικό πόνο. Πιο δύσκολη από κάθε ήττα μέσα στο κορτ.
Ενας αόρατος εχθρός. Μια αδυσώπητη μάχη. Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος με τον ίδιο τους τον εαυτό. Ενα τέρας που βλέπουν μόνο οι ίδιοι και τους κάνει να φοβούνται. Να τρέμουν για την επόμενη φορά που θα αναμετρηθούν. Να έχουν κρίσεις πανικού, σε καθημερινή βάση. Κλάματα, ξεσπάσματα, ψυχολογικό άδειασμα. Ενας κύκλος, χωρίς έξοδο.
Ο κύκλος που τρομάζει τους τενίστες και έχει μέσα του πολύ πόνο. Απελπισία, βαθύ σκοτάδι. Πνίγει την ψυχή τους. Τους κάνει ευάλωτους. Τους κάνει να νιώθουν μοναξιά. όσοι άνθρωποι και εάν είναι γύρω τους. Μοναξιά, που μετατρέπεται σε θλίψη. Μια απέραντη θλίψη.
Ενας ωκεανός απογοήτευσης, από τον οποίο παλεύουν να βγουν. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Το κύμα της κατάθλιψης τους τραβάει συνεχώς όλο και πιο μέσα. Όλο και πιο βαθιά. Μια πραγματική μάχη επιβίωσης. Σαν μια επίπονη αναμέτρηση τένις, χωρίς τέλος. Χωρίς αντιπάλο. Απέναντι στον εαυτό τους. Χωρίς θεατές και χωρίς ανάσες.
Ένα παιχνίδι που κερδίζουν μόνο οι γενναίοι. Όσοι δεν φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για την ψυχική τους κατάσταση και για όσα νιώθουν. Οσα τους «πνίγουν». Οσοι δεν φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς, που γνωρίζουν τον τρόπο να τους βγάλουν από αυτόν τον κύκλο.
Αρκετοί τενίστες και τενίστριες στο παρελθόν έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και αφορούσαν την ψυχική τους υγεία. Κάτοχοι τροπαίων Grand Slam, πρώην Νο.1, αθλητές που έχουν κερδίσει δεκάδες τίτλους. Έχουν βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην καριέρα τους, έχουν φήμη και θα μπορούσαν να ζήσουν μια ευχάριστη ζωή.
Όμως, η κατάθλιψη δεν κοιτάζει πορτοφόλια, δεν κοιτάζει τροπαιοθήκες, δεν κοιτάζει πόσους ακόλουθους έχει κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χτυπάει ανεξαιρέτως. Ερχεται σιωπηλά, αλλά προκαλεί τεράστιο πρόβλημα, αναγκάζοντας κορυφαίους τενίστες να αποσυρθούν από το τουρ, μερικές φορές ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ρουσουβουόρι
Όπως έγινε με τον Εμίλ Ρουσουβουόρι. Ο Φινλανδός, πρώην Νο. 37 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP, ανέβασε ένα συγκινητικό βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media και αποκάλυψε τις άσχημες στιγμές που βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν. Στιγμές που τον οδήγησαν να σταματήσει το τένις, μέχρι να καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά του.
«Αντιμετώπισα ψυχικά προβλήματα. Έπαθα την πρώτη κρίση πανικού στο Μαϊάμι πριν από περίπου 4 χρόνια, Θυμάμαι ακόμα πως ένιωσα. Ήταν σαν να έγινε χθες. Ενιωσα σαν κάποιος να με πνίγει. Ηθελα να κλάψω. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει.
Ηθελα απλά να βρω τρόπο να ξεφύγω από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση που συνεχιζόταν για αρκετό καιρό. Το περασμένο καλοκαίρι αναγκάστηκα να σταματήσω το τένις για 6 μήνες. Εβαλα τον εαυτό μου πάνω από όλα. Ζήτησα βοήθεια και άρχισα να δουλεύω με ψυχολόγο κάθε εβδομάδα. Μίλησα επίσης με άλλους τενίστες, αλλά και με αρκετούς ακόμα ανθρώπους, που προσπάθησαν να με βοηθήσουν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι κανένα συναίσθημα δεν διαρκεί για πάντα. Είναι σαν τα σύννεφα στον ουρανό. Ακόμα και η μεγαλύτερη καταιγίδα δεν διαρκεί για πάντα. Οσο δύσκολη και αν είναι μια κατάσταση, θα περάσει. Να το θυμάστε αυτό.
Βρείτε τη χαρά στα μικρά πράγματα και να θυμάστε ότι η ζωή είναι ωραία και μπορείτε να τη διαμορφώστε όπως θέλετε. Σας εύχομαι να είστε δυνατοί και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες», ανέφερε στο μήνυμά του ο Εμίλ Ρουσουβουόρι.
«Νιώθω μόνος, χρειάζομαι βοήθεια…»
Τελευταίος που μίλησε για τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ήταν ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, Νο.3 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP, μετά την ήττα με 3-2 σετ από τον Αρθουρ Ρίντερκνεχ για τον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον.
Ο Γερμανός τενίστας, που στην αρχή της σεζόν είχε φτάσει στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε ότι νιώθει «πολύ μόνος» και «χωρίς χαρά σε ό,τι κάνει», τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Εξέφρασε την ανάγκη του για βοήθεια, λέγοντας ότι «ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου χρειάζομαι θεραπεία». Αναγνώρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τένις, αλλά κάτι βαθύτερο που πρέπει να βρει μέσα του. Συμπλήρωσε ότι νιώθει «πολύ άδειος» και προσπαθεί να βγει από αυτό το συναισθηματικό κενό χωρίς να τα καταφέρνει.
After his loss to Rinderknech at Wimbledon, Zverev says he feels very alone in life & is considering therapy, ‘I’ve never felt this empty before’
“What feels different now compared to when you got to the final in Australia? Is it physical? Mental?”
Zverev: “I would say more… pic.twitter.com/uKYQXWWFVe
— The Tennis Letter (@TheTennisLetter) July 1, 2025
«Γενικά, νιώθω αρκετά μόνος στη ζωή μου αυτή τη στιγμή, κάτι που δεν είναι ωραίο. Δεν είναι ένα συναίσθημα που νιώθω μόνο όταν μπαίνω σε ένα γήπεδο. Είναι ένα συναίσθημα που νιώθω στη ζωή μου γενικότερα. Ποτέ δεν είχα νιώσει τόσο κενό. Μου λείπει η χαρά σε ότι κάνω. Δεν έχει να κάνει με το τένις. Μου λείπει γενικά η χαρά» ανέφερε ο Γερμανός.
Η Οσάκα, η Μπαντόσα και άλλες περιπτώσεις
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα της Ναόμι Οσάκα, η οποία είχε αποσυρθεί από το τουρ στα μέσα του 2021 για λόγους ψυχικής υγείας.
Κατά τη διάρκεια του Ρολάν Γκαρός η τενίστρια από την Ιαπωνία, που υπήρξε στο παρελθόν Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει σε συνεντεύξεις Τύπου, επικαλούμενη το άγχος και την πίεση που της προκαλούσαν.
Αργότερα αποσύρθηκε εντελώς από το τουρνουά και αποκάλυψε ότι πάσχει από κατάθλιψη και έντονο άγχος εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε που κέρδισε το πρώτο της Grand Slam: US Open 2018. Στις αρχές του 2024 η Οσάκα επέστρεψε στο τουρ, αλλά χωρίς να πιέζει τον εαυτό της.
Πλέον αγωνίζεται σε λιγότερα τουρνουά, ενώ μέσω των δηλώσεών και των πράξεών της έγινε σύμβολο της ψυχικής φροντίδας και της σημασίας της στον αθλητισμό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Παλεύω εδώ και χρόνια με την κατάθλιψη. Όταν ήμουν 17 ετών, κέρδισα το Ρολάν Γκαρός στα τζούνιορς. Οι άνθρωποι μιλούσαν για μένα σαν να ήμουν το next big thing, η επόμενη Μαρία Σαράποβα. Ένιωσα πως τώρα πρέπει να γίνω θρύλος, ίσως την επόμενη χρονιά πρέπει να είμαι ένας παίκτρια του top-10. Οπότε για μένα ήταν μεγάλη πίεση», είχε πει η πρώην πλέον σύντροφος του Στέφανου Τσιτσιπά, Πάουλα Μπαντόσα.
Η Αμάντα Ανισίμοβα, Νο. 12 στην παγκόσμια κατάταξη, πριν από μερικά χρόνια σταμάτησε για λίγο διάστημα το τένις, λόγω ψυχικών προβλημάτων. «Χρειάζεται αυτοκριτική, για να καταλάβεις τι πάει στραβά ή πως μπορείς να δημιουργήσεις έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Εναν τρόπο ζωής που θα απολαμβάνεις πράγματα.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις καταστάσεις που ζεις. Εγω εκείνη την περίοδο προσπάθησα να βρω ανθρώπους τους οποίους μπορούσα να εμπιστευτώ. Ανθρώπους στους οποίους μπορούσα να μιλήσω και να τους πω πως νιώθω.
Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με τη μοναξιά, όπως ο Ζβέρεφ, ειδικά στο επαγγελματικό τένις», ανέφερε η Ανισίμοβα και αναφέρθηκε στο πόσο τη βοήθησε το διάλειμμα από το τουρ: «Με βοήθησε πραγματικά και είμαι χαρούμενη που το έκανα. Μετά επέστρεψα με μια νέα προοπτική, ένιωσα ανανεωμένη και νιώθω ότι έμαθα πολλά για τον εαυτό μου».
Η Μάντισον Κις επίσης είχε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, με την Αμερικανίδα να τονίζει την ανάγκη για την ύπαρξη μιας διαχωριστικής γραμμής, ανάμεσα στον αθλητή και τον άνθρωπο.
«Η ταυτότητά μας είναι συνυφασμένη με το τένις. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά όταν έχεις δύσκολες εβδομάδες, μήνες, χρόνια στο τουρ, αυτό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι και τον εαυτό σου ως άτομο. Πρέπει να μπορείς να εμβαθύνεις σε αυτό και να καταλάβεις πώς να τα διαχωρίσεις. Να καταλάβεις ότι δεν είσαι απλώς ένας τενίστας. Είσαι ένα ολοκληρωμένο άτομο που έχει σπουδαία χαρακτηριστικά και πολλά ενδιαφέροντα, τα οποία μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά στη ζωή σου».
Η ψυχολόγος της Σβίατεκ και η διαφορετική αντιμετώπιση της Σαμπαλένκα
Η Ίγκα Σβίατεκ έχει στην ομάδα της ψυχολόγο, την οποία μάλιστα παίρνει μαζί της σε όλο τον κόσμο. Όπου και αν αγωνίζεται. Ο λόγος για την Ντάρια Αμπράμοβιτς, η οποία σε πολλές περιπτώσεις κάθεται ακόμα και στο box της Πολωνής τενίστριας, δίνοντάς της δύναμη και θάρρος στις δύσκολες στιγμές.
«Είμαι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος και κάποιες φορές νιώθω φόβο. Στο πρώτο μισό της σεζόν (σ.σ 2023) είχα το βάρος του να μείνω στο Νο.1. Η Σαμπαλένκα είχε δυο ευκαιρίες για να με περάσει και τελικά το έκανε. Μετά απ’ αυτό, ένιωσα επιτέλους ελεύθερη. Ήταν πιο εύκολο μετά απ’ αυτό να επιστρέψω και να είμαι συγκεντρωμένη μόνο στο παιχνίδι μου», είχε δηλώσει η Πολωνή, που χρειάστηκε να κάνει ένα μικρό διάλλειμα μερικών εβδομάδων από το τουρ, όταν έχασε το Νο.1 από τη Λευκορωσίδα.
«Για κάποιες παίκτριες η κρίση αυτή κρατάει μισό χρόνο, για άλλες κρατάει χρόνια ολόκληρα. Εγώ κατάφερα να βγω απ’ αυτή την κατάσταση μετά από μόνο 2 εβδομάδες, κάτι που εξελίχθηκε πολύ θετικά για μένα. Η δουλειά που έκανα με την Ντάρια με βοήθησε πολύ. Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα όταν δουλεύεις με ψυχολόγο. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και όλα είναι απρόβλεπτα. Είναι σημαντικό να έχεις το θάρρος να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου, για τον φόβο που νιώθεις και να ζητήσεις βοήθεια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ντάρια μου έδωσε το περιθώριο να κάνω λάθος. Πίστευα ότι θα ένιωθα ακόμα χειρότερα σε λίγους μήνες, αλλά μου είπε ότι ακόμα και αν έκανα λάθη, δεν θα γινόταν τίποτα. Κάποιες φορές πρέπει απλά να αποδέχεσαι ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν δυσκολότερα. Με έκανε να καταλάβω πως μόλις χαλάρωσα λίγο η κρίση πέρασε, γι’ αυτό και έγραψα μετά το WTA Finals πως τα καλύτερα πράγματα έρχονται όταν σταματάς να τα κυνηγάς», κατέληξε η Ιγκα Σβίατεκ.
Η Αρίνα Σαμπαλένκα από την άλλη, ρωτήθηκε για το θέμα της ψυχικής υγείας στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με την Μαρί Μπούζκοβα, για τον δεύτερο γύρο του Γουίμπλεντον.
«Είχα μια θεραπεύτρια για περίπου 5 χρόνια και σταμάτησα να συνεργάζομαι μαζί της το 2022. Είναι πραγματικά τρελό να ακούς κάποιον σαν τον Αλεξάντερ να μιλάει έτσι, επειδή είναι πάντα περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάς ανοιχτά για ό,τι περνάς. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να είσαι ανοιχτός και να μιλάς για αυτό που βιώνεις, γιατί αν το καταπιέσεις, θα σε καταστρέψει.
Τη στιγμή που αρχίζεις να μιλάς για τα προβλήματά σου, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πολλά πράγματα. Σε βοηθάει να τα ξεπεράσεις. Πρέπει να είναι λίγο πιο ανοιχτός, όχι μόνο με τον εαυτό του, αλλά και στην οικογένειά του, στην ομάδα του, ώστε όλοι να ξέρουν τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.
Aryna Sabalenka on Zverev saying he feels empty & very alone in his life, ‘If you’re gonna keep it inside, it’s just gonna destroy you. I think he needs to open up to whoever is close to him’
“Alexander Zverev gave an incredible press conference last night where he said again… pic.twitter.com/nJvlabCrJ5
— The Tennis Letter (@TheTennisLetter) July 2, 2025
Όπως εγώ και η ομάδα μου, μιλάμε πάντα πολύ. Γι’ αυτό δεν χρειάζομαι θεραπεύτρια, επειδή έχω την ομάδα μου. Μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε. Ξέρω ότι δεν θα με κρίνουν. Δεν θα με κατηγορήσουν. Απλώς θα το αποδεχτούν και θα το ξεπεράσουμε. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω στον Σάσα».
Ο Κύργιος και η Ραντουκάνου…
Ο Νικ Κύργιος είχε δηλώσει ότι στο παρελθόν υπέφερε από βαθιά κατάθλιψη και μάλιστα είχε κάνει ακόμα και σκέψεις για αυτοκτονία. «Ήμουν σε ένα σκοτεινό, μοναχικό μέρος… Δεν ήθελα να ζω έτσι άλλο», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ελληνοαυστραλός.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Εμμα Ραντουκάνου μετά τη σπουδαία πορεία που είχε κάνει στο US Open του 2021, όταν κατέκτησε τον τίτλο, πιέστηκε τόσο πολύ ψυχολογικά, που άρχισε να έχει κρίσεις πανικού και να νιώθει ψυχικά εξαντλημένη, γεγονός που την επηρέασε και σωματικά.
Ο σπουδαίος Αντρέ Αγκάσι στην αυτοβιογραφία του ανέφερε ότι έπασχε από κατάθλιψη και ένιωθε παγιδευμένος. Ο πρώην τενίστας, Μάρντι Φις, υπέφερε από άγχος και κρίσεις πανικού, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί μετά το US Open του 2021.
Η άλλοτε Νο.1, Άσλεϊ Μπάρτι, στα 18 της αποσύρθηκε προσωρινά από το τένις, λόγω κατάθλιψης και ψυχικής εξάντλησης.
Μοναχικό άθλημα
Το τένις είναι ένα μοναχικό άθλημα. Δεν υπάρχουν συμπαίκτες. Μόνο σκέψεις. Σκέψεις σε κάθε πόντο, κάθε χτύπημα. Σε κάθε αλλαγή πλευράς. Μια ατελείωτη εσωτερική συζήτηση. Ο κάθε παίκτης πρέπει να διαχειριστεί την πίεση που νιώθει, με το άγχος και το στρες να χτυπούν «κόκκινο» και να δημιουργούν ψυχικές δυσκολίες, όπως κατάθλιψη και burnout.
Τα ταξίδια είναι συνεχόμενα, με τους κορυφαίους τενίστες και τις καλύτερες τενίστριες να βρίσκονται το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ ενός αεροπλάνου και ενός γηπέδου. Τα περιθώρια ξεκούρασης μεταξύ των αγώνων και των προπονήσεων είναι ελάχιστα και οι ώρες που έχει ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου για να φροντίσει τον εαυτό του είναι λιγοστές.
Το δύσκολο πρόγραμμα, οι υψηλές προσδοκίες του κοινού, αλλά και το βάρος των media, πολλές φορές κάνουν τους τενίστες να «πνιγούν» από την πίεση. Ο Αντρέ Αγκάσι στην αυτοβιογραφία του είχε πει ότι το τένις είναι το πιο μοναχικό άθλημα.
Ένα βιβλίο, στο οποίο καταγράφονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τενίστες και την μάχη που δίνουν με τον εαυτό τους όταν βρίσκονται μέσα στο κορτ.
«Το τένις είναι εσωστρεφές άθλημα και μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι αυτό από πολύ μικρή ηλικία. Είναι κάτι που πρέπει να κάνεις καλά και αυτό είναι που ξεχωρίζει τους καλύτερους παίκτες από τον μέσο παίκτη. Πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου, να τον εμψυχώνεις, να του δίνεις κίνητρο.
Ολοι αυτοί οι παράγοντες σε φέρνουν στο καλύτερο επίπεδο, αυτό είναι κάτι που το κάνουν οι καλύτεροι παίκτες. Όταν βρίσκεσαι στο κορτ, είσαι μόνος σου, εσύ παίρνεις όλες τις αποφάσεις και αυτό αναπόφευκτα σου φέρνει αμφιβολία», είχε δηλώσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε μια από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει το 2021.