
Σίγουρα την έχετε ακούσει πολλές φορές.
Οι παροιμίες και οι λαϊκές φράσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.
Η πολιτιστική τους αξία
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή. Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.
Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.
Πώς βγήκε η φράση «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Η φράση «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι» σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να έχεις κάτι συγκεκριμένο και διαθέσιμο (πέντε) παρά να περιμένεις κάτι αβέβαιο (δέκα) που μπορεί και να μην έρθει ποτέ. Είναι παρόμοια με την αγγλική φράση «a bird in the hand is worth two in the bush».
Η φράση αυτή υποδηλώνει την αξία της βεβαιότητας και της άμεσης απόλαυσης έναντι της αβεβαιότητας και της πιθανής μελλοντικής ανταμοιβής. Είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να συμβουλεύσει κάποιον να μην ρισκάρει μια εξασφαλισμένη ευκαιρία για κάτι που δεν είναι βέβαιο.
Πηγή: athensmagazine.gr