Zodiac : Βρήκαν την ταυτότητα του διαβόητου serial killer που δεν συνελήφθη ποτέ;

Δύο εμπειρογνώμονες συνδέουν τα στοιχεία της δολοφονίας μίας 18χρονης που πιθανολογείται να είναι θύμα του Zodiac - Πώς τον συνδέουν με τον ύποπτο που είχε ανακριθεί από την αστυνομία για την υπόθεση.


Zodiac : Βρήκαν την ταυτότητα του διαβόητου serial killer που δεν συνελήφθη ποτέ; | to10.gr

Με τα ξανθά μαλλιά του και τα ασυνήθιστα χοντρά μυωπικά γυαλιά του οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν το πρόσωπο του διαβόητου serial killer Zodiac.

Ο δολοφόνος πυροβόλησε και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου πέντε ανθρώπους, δύο ζευγάρια και έναν οδηγό ταξί. στη βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Διψώντας για να τραβήξει την προσοχή πάνω του, ο serial killer αργότερα έστειλε στον Τύπο μία σειρά κωδικοποιημένων μηνυμάτων αφήνοντας υπονοούμενα για την ταυτότητά του, όμως ποτέ δεν οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη.

Ο Zodiac δολοφονούσε θύματα στις περιοχές της Μπενίτσια, του Βαλέχο, της λίμνης Μπεριέσα και του Σαν Φρανσίσκο από τον Δεκέμβριο του 1968 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1969. Τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες 16-29 υπήρξαν τα θύματά του. Το όνομα Zodiac προέκυψε μετά από τις επιστολές που έστελνε στην αστυνομία και τον Τύπο.


Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, δύο εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι έχουν κάνει μία σημαντική διαπίστωση για την υπόθεση και θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ένας ύποπτος που είχε ανακριθεί για πρώτη φορά σχετικά με τη δολοφονία μίας έφηβης το 1966, η οποία θεωρούνταν ως πιθανό θύμα του Zodiac.

Σε ένα νέο, ανατριχιαστικό, ντοκιμαντέρ, ο πρώην ντετέκτιβ του LAPD, Σαλ Λαμπαρμπέρα και ο εμπειρογνώμονας, Κεν Μέινς, εξετάζουν τα στοιχεία από τη δολοφονία της 18χρονης Cheri Jo Bates, η οποία χτυπήθηκε και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Καλιφόρνια.

Ανακάλυψαν ότι ο πραγματικός ύποπτος στην υπόθεση, ο Ρος Σάλιβαν, ταίριαζε στην περιγραφή του Zodiac, η οποία είχε δοθεί από έναν αυτόπτη μάρτυρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας για άλλη δολοφονία.  Μία φωτογραφία του Σάλιβαν, που σήμερα θα είναι 76 ετών, τον δείχνει να φορά ένα ζευγάρι χοντρά γυαλιά που μοιάζουν με αυτά στο σκίτσο της αστυνομίας για τον Zodiac.

Μιλώντας αποκλειστικά στη Daily Mail, ο εμπειρογνώμονας Μέινς εξήγησε ότι το χρονικό διάστημα που πέρασε από τις δολοφονίες θα ήταν ευκολότερο να συλληφθεί ο δολοφόνος. «Ο χρόνος ήταν σύμμαχος. Ο Zodiac είχε συνδεθεί με πέντε δολοφονίες σε ένα ανατριχιαστικό δεκάμηνο, μεταξύ του Δεκεμβρίου 1968  και Οκτωβρίου, αλλά υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να ήταν υπεύθυνος για δεκάεδες άλλος στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ένα πιθανό θύμα του ήταν η Cheri Jo Bates, η οποία βρέθηκε με τραύματα από μαχαίρι, παρόμοια με αυτά που έφεραν τα επιβεβαιωμένα θύματα του Zodiac. Τότε, ο Σάλιβαν είχε επισημανθεί από τον τοπικό τύπο ως ύποπτος και τον ανέκρινε η αστυνομία.

Γιατί ο Σάλιβαν θεωρείται ύποπτος

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο  «Zodiac Killer: Case Closed?», οι δύο ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι η Bates δολοφονήθηκε από τον Zodiac και πιστεύουν ότι «δείχνουν» τον Σάλιβαν ως τον βασικό ύποπτο. Το πού βρίσκεται σήμερα είναι άγνωστο.

Το 1968, όταν έγιναν οι πρώτες δολοφονίες του Zodiac ο Σάλιβαν είχε συλληφθεί για «αλλόκοτη συμπεριφορά» στη Σάντα Μπάρμπαρα, σε ένα σημείο αρκετά κοντά από τον τόπο των εγκλημάτων. Επίσης, συνήθιζε να δουλεύει στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όχι πολύ μακριά από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα της 18χρονης.

Ο Ρος Σάλιβαν

Οι δύο εμπειρογνώμονες μίλησαν επίσης με πρώην συναδέλφους τους που υπηρετούσαν εκείνο το χρονικό διάστημα, και οι οποίοι περιέγραψαν τον Σάλιβαν ως έναν «ήσυχο άνθρωπο», ο οποίος πάντα φορούσε τα ίδια μιλιτέρ ρούχα και στρατιωτικές αρβύλες. Αυτό το στοιχείο φαίνεται ότι «δένει» με το αποτύπωμα από αρβύλες που βρέθηκαν στον τόπο των επιβεβαιωμένων δολοφονιών του Zodiac.

Ο πρώην εργαζόμενος της βιβλιοθήκης μοιάζει επίσης πολύ με το σκίτσο που δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν οι Αρχές ζήτησαν πληροφορίες. Και οι δύο άνδρες φορούσαν παρόμοια γυαλιά και είχαν παρόμοια κουρέματα.

Επίσης, υπάρχουν στοιχεία στο background του Σάλιβαν που δείχνουν μία σύνδεση. Ο Zodiac ήταν γνωστός για τον σαρκασμό του προς τους αστυνομικούς με τα κωδικοποιημένα μηνύματα που συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδικούς ακόμη και 50 χρόνια μετά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Σάλιβαν ήταν ένας Άγγλος φοιτητής, ο οποίος είχε δημοσιεύσει μία έρευνα σχετικά με την κρυπτολογία, πριν ξεκινήσουν οι δολοφονίες.

Ο Μέινς και ο Λαμπαρμπέρα εξετάζουν επίσης μία αγγελία σε ένα αντίγραφο της  San Francisco Chronicle για ένα κατάστημα, το οποίο είχε αρκετές ομοιότητες με τις εικόνες που έστελνε ο Zodiac στην αστυνομία.  Το κατάστημα πουλούσε επίσης εισιτήρια για μία τοπική όπερα, η οποία αναφερόταν στα γράμματα του Zodiac και το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο όπου ζούσε τότε ο Σάλιβαν

Σχολιάζοντας το στοιχείο, ο Μέινς εξήγησε ότι πιστεύει πως ο χρόνος είναι ο σωστός για να αποκαλυφθεί τελικά η πραγματική ταυτότητα του Zodiac.

Ο υπερ-υπολογιστής αποκρυπτογραφεί τον Zodiac

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης και η δουλειά ενός υπερυπολογιστή που χρησιμοποιήθηγκε για να προσπαθήσει να «σπάσει» τους κωδικούς του διαβόητου serial killer. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημιούργησε ένα λογισμικό που σχεδιάστηκε για να σπάσει τον κωδικό Ζ340, το διάσημο κρυπτογράφημα του Zodiac.

Τα κρυπτογραφήματα, που έστελνε στις εφημερίδες και στην αστυνομία, περιείχε γράμματα και σύμβολα που μπορεί να περιείχαν κρυμμένα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Ο Zodiac έστειλε συνολικά 20 γράμματα. Σε ορισμένα αποκάλυπτε δολοφονίες που είχε διαπράξει, σε κάποια απειλούσε ότι θα σπείρει τον πανικό και σε μερικά απλώς ενημέρωνε τους παραλήπτες για τα γούστα και την καθημερινότητά του. Σχεδόν όλα ξεκινούσαν με τη φράση: «Σας μιλάει ο Zodiac».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, Zodiac σκότωσε 37 ανθρώπους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί κανένας φόνος πέρα από τα ζευγάρια και τον οδηγό του ταξί. Ο Zodiac ανέφερε φόνους, οι δράστες των οποίων είχαν ήδη συλληφθεί ή έδινε πληροφορίες που είχαν αναφερθεί στις εφημερίδες και θα μπορούσε να γνωρίζει ο καθένας.

Μέινς και Λαμπαρμπέρα ανέφεραν ότι η σύλληψη του Zodiac είναι πάντα μία ευκαιρία που δεν πρέπει να παρατήσουν. «Για μένα, ως ντετέκτιβ για πάνω από 28 χρόνια ήταν μία από τις πιο συναρπαστικές υποθέσεις. Μπορεί να έχεις χειριστεί τόσες υποθέσεις, αλλά πάντα σε ενδιαφέρουν οι περιπτώσεις αυτών των παλιών serial killer που δεν έχουν ακόμη λυθεί. Και το να λυθεί η πιο διάσημη ανεξιχνίαστη υπόθεση στις ΗΠΑ είναι μία μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε ο Λαμπαρμπέρα.

H ιστορία του Zodiac μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο δια χειρός Ντέιβιντ Φίντσερ, με πρωταγωνιστές τους Τζέικ Γκίλεγχαλ, Μαρκ Ράφαλο, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

πηγή: protothema.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο