
Aν είσαι πολίτης της Σιγκαπούρης, διαβάζεις βιβλία και στη συνέχεια, ανταμείβεσαι αναλόγως.
Ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ είχε πει κάποτε ότι, «αυτοί που διαβάζουν βιβλία έχουν τον κόσμο κι αυτοί που βλέπουν τηλεόραση τον χάνουν».
Σε μια εποχή λοιπόν που, το doomscrolling και η ανάγκη για γρήγορη, αμάσητη είδηση κυριαρχούν (ακόμη και ιστορικές εφημερίδες αναφέρουν στο πάνω μέρος του εκάστοτε άρθρου πόσο διαρκεί η ανάγνωσή του) μια χώρα της Ασίας μας δείχνει τον δρόμο.
Διαβάστε επίσης: Μπουσουλόπουλος: Πόσα χρήματα έπαιρνε στο «Ευτυχισμένοι Μαζί»;
«Οι μικρές στιγμές συνθέτουν μεγάλες ιστορίες»
Η Σιγκαπούρη ενθαρρύνει τους πολίτες της να διαβάζουν καθημερινά ένα βιβλίο για 15 λεπτά, στο πλαίσιο ενός νέου εθνικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας της ανάγνωσης στη χώρα.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι πολίτες μπορούν να καταγράφουν τον καθημερινό χρόνο ανάγνωσής τους και να κερδίζουν ψηφιακά χρήματα (τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν με διάφορους τρόπους) στο πλαίσιο της εκστρατείας «ReadSG» που ξεκίνησε η Εθνική Βιβλιοθήκη.
«Αρκούν 15 λεπτά την ημέρα για να αποκτήσετε τη συνήθεια της ανάγνωσης. Είναι περίπου ο χρόνος που διαρκεί η διαδρομή μεταξύ τριών στάσεων του MRT [τρένο], η αναμονή για το λεωφορείο ή η απόλαυση του πρωινού σας καφέ», αναφέρει η ιστοσελίδα της εκστρατείας.
«Οι μικρές στιγμές συνθέτουν μεγάλες ιστορίες», προστίθεται.
Κριτική σκέψη και φαντασία
Η Μελίσα Ταμ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, δήλωσε ότι η εκστρατεία αποτελεί μια προσπάθεια να αποκτήσουν οι αναγνώστες δεξιότητες που σχετίζονται με την κριτική σκέψη.
«Singapore this month launched a novel five-year national campaign to nurture reading habits, with incentives including small payments to citizens who log their reading minutes on a government website.»https://t.co/oadqwi5FIt
«Officials are betting, the gamification strategy…
— Amit Paranjape (@aparanjape) September 16, 2026
«Ενώ το μικρής διάρκειας περιεχόμενο [στα social media] μας βοηθά να παραμένουμε ενημερωμένοι, το να διαβάζουμε βιβλία ενισχύει τη ικανότητα μας να παραμένουμε προσηλωμένοι, να καλλιεργούμε κριτική σκέψη και φαντασία», είπε.
«Θέλουμε ο λαός μας να αποτελείται από αναγνώστες που να είναι περίεργοι, στοχαστικοί, οξυδερκείς και έτοιμοι να πλοηγηθούν σε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο», εξήγησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μια συνεδρία ανάγνωσης διάρκειας τουλάχιστον 15 λεπτών αποφέρει 20 ψηφιακά νομίσματα, με 1.000 νομίσματα να ισοδυναμούν με ένα δολάριο.
Βιβλία και συνήθειες
Το νέο εγχείρημα έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να μετριάσει την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους της Σιγκαπούρης, μεταξύ των οποίων και η επιβολή ημερήσιου χρονικού ορίου.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Τζόναθαν Χάιντ, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Anxious Generation» (Η γενιά του άγχους), που αφορά τον αντίκτυπο των κοινωνικών μέσων στην ψυχική υγεία των νέων, υποστηρίζει ότι ορισμένα παιδιά παρακινούνται σε μεγάλο βαθμό από το χρήμα και ότι «όλοι οι νέοι ανταποκρίνονται στις ανταμοιβές σε κάποιο βαθμό» – επομένως, για τους νέους, το πρόγραμμα «είναι πιθανό να έχει κάποια θετική επίδραση στη διαμόρφωση της συνήθειας της ανάγνωσης».
Ωστόσο, κάπου εδώ να πούμε ότι, παρά τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με την ανάγνωση, οι 15χρονοι μαθητές της Σιγκαπούρης κατέλαβαν πρόσφατα την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανάγνωσης στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του 2025, ξεπερνώντας την Κίνα και την Ταϊβάν.
*Με πληροφορίες από: The Independent | Guardian



















