Τζέιμι Ολιβερ: Ο σεφ που χρεοκόπησε την αυτοκρατορία του

Τζέιμι Ολιβερ: Ο σεφ που χρεοκόπησε την αυτοκρατορία του

Η ειδική διαχείριση θα βάλει τέλος στη βρετανική αυτοκρατορία εστιατορίων του Ολιβερ που ξεκίνησε με το άνοιγμα του Fifteen στο Λονδίνο το 2002.

Καταρρέει η αυτοκρατορία του διάσημου Βρετανού σεφ Τζέιμι Ολιβερ. Ολα, εκτός από 3 εστιατόριά του, κλείνουν με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εργασία περισσότερα από 1.000 άτομα. Η εταιρεία, στην οποία περιλαμβάνονται 23 εστιατόρια Jamie’s Italian μαζί με τα εστιατόρια Fifteen και Barbecoa στο Λονδίνο και το Jamie’s Diner στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, όρισε ως ειδικό διαχειριστή την εταιρεία KPMG.

 Τα προβλήματα στις επιχειρήσεις του Ολιβερ δεν είναι καινούργια, μια και, όπως αναφέρει το BBC, πέρυσι ο διάσημος σεφ, βλέποντας ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11%, υποχρεώθηκε να κλείσει 12 εστιατόρια και να απολύσει 600 εργαζομένους. Τότε η χρεοκοπία απεφεύχθη επειδή επένδυσε προσωπικό κεφάλαιο 13 εκατομμυρίων στερλινών. Ωστόσο, η επένδυσή του αυτή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο διάσημος σεφ αναζητούσε αγοραστές χωρίς αποτέλεσμα.

Ακτιβιστής

Ο 44χρονος Τζέιμι Ολιβερ, γνωστός και για την ακτιβιστική του προσπάθεια για πιο υγιεινά σχολικά γεύματα, δήλωσε προχθές: «Είμαι βαθιά λυπημένος με αυτή την εξέλιξη και θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό και τους προμηθευτές που έβαλαν την καρδιά και την ψυχή τους σε αυτές τις επιχειρήσεις για πάνω από μια δεκαετία. Συναισθάνομαι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους όσοι επηρεάζονται άμεσα. Ξεκινήσαμε τα Jamie’s Italian το 2008 επειδή θέλαμε να φέρουμε κάτι καινούργιο στις υπηρεσίες προς τα μέσα εισοδήματα, με πολύ καλά προϊόντα, υψηλά στάνταρντ για την εκτροφή των ζώων και μια εκπληκτική ομάδα που μοιραζόταν το πάθος μου για καλό φαγητό και υπηρεσίες. Και αυτό ακριβώς κάναμε».

Η ειδική διαχείριση θα βάλει τέλος στη βρετανική αυτοκρατορία εστιατορίων του Ολιβερ που ξεκίνησε με το άνοιγμα του Fifteen στο Λονδίνο το 2002. Περισσότερα από 25 Jamie’s Italians που βρίσκονται σε άλλες χώρες και είναι με το σύστημα franchise δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις. Η εταιρεία KPMG που ανέλαβε την ειδική διαχείριση εξέδωσε χθες ανακοίνωση: «Ολα, εκτός από 3 εστιατόρια σε σύνολο 25, έκλεισαν. Δυστυχώς αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν περίπου 1.000 απολύσεις». To 2017 ο Ολιβερ αναγκάστηκε να κλείσει και το περιοδικό του με το όνομα «Jamie» ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια λειτουργίας.

Η αυτοκρατορία

Η ευκαιρία για τον νεαρό Τζέιμι Ολιβερ ήρθε όταν τηλεοπτικό συνεργείο τον εντόπισε ενώ εργαζόταν στο River Cafe του Χάμερσμιθ το 1997 – αυτό τον οδήγησε στη δική του εκπομπή μαγειρικής με τίτλο «The naked chef». Από τότε έφτιαξε μια οικονομική αυτοκρατορία – τηλεοπτική, εκδοτική και εστιατορική – που είχε τα πάνω και τα κάτω της. Ο γεννημένος στο Εσεξ σεφ έχει παραδεχθεί ότι 40% των επιχειρηματικών του προσπαθειών ήταν αποτυχημένες. Το 2015 ο Ολιβερ έκλεισε το τελευταίο κατάστημα των Recipease – αλυσίδα με σκεύη μαγειρικής – και δύο χρόνια αργότερα το τελευταίο από τα θεματικά εστιατόριά του Union Jacks. Από την άλλη, η ενασχόλησή του με τα media – στα οποία περιλαμβάνονται βιβλία μαγειρικής και τηλεοπτικά σόου μαγειρικής – πάει πάρα πολύ καλά.

Η εστιατορική αλυσίδα του Τζέιμι Ολιβερ είναι το τελευταίο θύμα του αρνητικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην εμπορική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία του Ολιβερ έφθασε να χάνει περίπου 20 εκατομμύρια στερλίνες πέρυσι – μια χρονιά που ούτως ή άλλως θεωρήθηκε κακή για τον τομέα των εστιατορίων στη χώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ