Ολυμπιακοί Αγώνες: Να αρχίσουν και να τελειώσουν

Ολυμπιακοί Αγώνες: Να αρχίσουν και να τελειώσουν

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν μόνο έναν παρονομαστή. Να ολοκληρωθούν κανονικά. Αυτή θα είναι η επιτυχία της διοργάνωσης.

Είναι παράξενο. Πολλώ δε μάλλον μιλώντας για το 2021. Και όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες που -τυπικά- ξεκινούν σήμερα στο Τόκιο έχουν μόνο έναν παρονομαστή. Να ολοκληρωθούν κανονικά.

Αυτή θα είναι η επιτυχία της διοργάνωσης. Ούτε τα ρεκόρ, ούτε τα μετάλλια και οι νίκες, ούτε όσα συνηθίσαμε να τραβούν το μάτι μας στο απόλυτο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη. Να αρχίσουν και να τελειώσουν κανονικά δίχως η πανδημία να τους βγάλει από τις ράγες.

Υπάρχει φυσικά ένα αυστηρό σχέδιο. Υπάρχει η ιδέα πως όλα θα συμβούν σε μια πελώρια «φούσκα» προστασίας. Ούτε η μεθοδικότητα των Ιαπώνων όμως, ούτε οι πρώτες ενδείξεις είναι ακριβώς… ενθαρρυντικές για την εξέλιξη της ιστορίας.

Στο ολυμπιακό χωρίο της αποβάθρας του Χαρούμι, προστίθενται καθημερινά νέα ονόματα στη λίστα των αθλητών που νοσούν με covid ή που βρίσκονται σε «καραντίνα». Χθες για παράδειγμα ήταν η μισή ομάδα βόλει γυναικών της Τουρκίας: Επτά από τις δώδεκα δεν θα είναι στην τελετή έναρξης, μιας και στην πτήση από την Πόλη ως το Τόκιο κάθονταν κοντά σε επιβάτη που φτάνοντας στην πρωτεύουσα Ιαπωνίας, βρέθηκε θετικός. Θα μπορέσει αυτή η ομάδα να συμμετάσχει στους Αγώνες; Δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα.

Όπως δεν ξέρει τι θα γίνει και με την αποστολή της Τσεχίας που μέχρι χθες το απόγευμα είχε επιβεβαιωμένα έξι κρούσματα. Ένας αθλητής της ποδηλασίας, μια αθλήτρια του μπιτς βόλει κλπ. Πρόσωπα άσχετα μεταξύ τους. Πόσο εύκολα λοιπόν ελέγχεται μια τέτοια κατάσταση;

Το μοντέλο της «φούσκας» για την διεξαγωγή μιας αθλητικής διοργάνωσης το εφάρμοσαν πρώτοι οι Αμερικανοί, πέρσι τέτοια εποχή. Για τα playoffs του ΝΒΑ. Στοίχισε το πείραμα του Ορλάντο κάτι παραπάνω από 150 εκατ δολάρια. Το εγχείρημα όμως αφορούσε συνολικά σε 1500 άτομα. Επιπλέον συνέβη σε μια περίοδο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου τα πράγματα ήταν κάπως πιο ήσυχα.

Πόσοι είναι μόνο οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες; Στο Ρίο το 2016 τα κατάφεραν 11.237. Αν προσθέσει κανείς προπονητές, ιατρικά τιμ, συνοδούς κλπ καταλαβαίνει και πόσο ανεβαίνει αυτός ο αριθμός.

Στην Ευρώπη τελείωσε μόλις το ποδοσφαιρικό Euro. Έγινε με μέτρα σαφώς πιο χαλαρά από αυτά που ήδη ισχύουν στο Τόκιο (όπου οι Αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών). Στην Αγγλία (που πήρε πάνω της ένα μεγάλο κομμάτι του τουρνουά) χθες έτρεξαν λέει αρκετοί να αδειάσουν ράφια στα σούπερ μάρκετ, γιατί συνολικά στο Νησί οι αρχές έχουν στείλει περισσότερα από 600.000 μηνύματα σε πολίτες με την ενημέρωση πως έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Την ίδια στιγμή στην –πρωταθλήτρια Ευρώπης- Ιταλία τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση 450% σε κρούσματα και οι αρχές την αποδίδουν εν πολλοίς στους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν τη νίκη στο Γουέμπλει.

Μοιάζει λιγάκι με την θεωρία του χάους. Με το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο που φέρνει βροχή στην Κίνα. Αλλά συμβαίνει. Και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Για αυτό και ο παρονομαστής στο αυτονόητο του ρεαλισμού. Να ξεκινήσουν καλά, και να τελειώσουν καλά οι αγώνες στο Τόκιο. Τίποτα παραπάνω…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ