Θοδωρής Βλάχος – Ο «Μίδας» του ελληνικού πόλο (pics)

Θοδωρής Βλάχος – Ο «Μίδας» του ελληνικού πόλο (pics)

Ο Θοδωρής Βλάχος οδήγησε την Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά και to10.gr γράφει για τον «Μίδα» του αθλήματος στην χώρα μας.

Ο Μίδας ήταν ο Βασιλιάς της Φρυγίας στην ελληνική μυθολογία. Το γνωστότερο χάρισμα του ήταν να μετατρέπει σε χρυσό ό,τι άγγιζε. Έπρεπε να φτάσουμε στον 21ο αιώνα για να βρούμε έναν άνθρωπο με τις ίδιες ικανότητες.

Το όνομα του είναι Θοδωρής Βλάχος και με τα όσα έχει καταφέρει με την Εθνική ομάδα πόλο και τον Ολυμπιακό, δεν θα ήταν υπερβολικό να του προσδώσουμε το χαρακτήρα του Μίδα στην σύγχρονη Ελλάδα.

Τελευταίο του επίτευγμα ήταν να οδηγήσει την Ελλάδα στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά, στην 16η παρουσία της Εθνικής στη διοργάνωση. Σε συλλογικό επίπεδο έχει καταδυστανεύσει τους εγχώριους τίτλους, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Champions League το 2018.

To10.gr γράφει για τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με τις επιτυχίες του ελληνικού πόλο και στοχεύει να γράψει ιστορία με την Εθνική Ελλάδας στον τελικό της Κυριακής απέναντι στην Σερβία.

Δεν έχει αφήσει τίτλο με τον Ολυμπιακό

 

Ο Θοδωρής Βλάχος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδα πόλο του Ολυμπιακού το 2011. Η πρώτη του χρονιά ήταν μεταβατική και λειτουργήσε ως μήνυμα για το τι θα επακολουθούσε.

Οι τίτλοι ήρθαν από την αμέσως επόμενη σεζόν (2012-13) και από τότε μέχρι σήμερα έχουν αποτελέσει μια συνήθεια που έγινε λατρεία.

Με απλά λόγια, ο Βλάχος δεν έχει αφήσει περιθώρια στις άλλες ομάδες να ελπίζουν σε κάτι παραπάνω από την δεύτερη θέση. Μαζί με την διοίκηση του Ολυμπιακού έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο που οι στόχοι τους έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.

Στα δέκα χρόνια που βρίσκεται στους Ερυθρόλευκους, έχει κατακτήσει τους διπλάσιους τίτλους (20). Συγκεκριμένα μετράει εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδας (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020,2021), οχτώ Κύπελλα (2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020,2021) και τρία Σούπερ Καπ (2018, 2019, 2020).

Παράλληλα έχει φτάσει άλλες δύο φορές στον τελικό της διοργάνωσης, χωρίς όμως να φτάσει στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού πόλο (2016, 2019).

Ο κορυφαίος προπονητής του ελληνικού πόλο έχει τα εξής ρεκόρ στην κατοχή του:

1. Είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ σε επίπεδο ανδρών

2. Είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με 4 συμμετοχές (η 4η το 2021) σε Final-8 (Final-6) και με παρουσία σε 3 τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

3. Είναι ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Α1 (1987-σήμερα). Έχει κατακτήσει 9. Ακολουθούν οι Βαγγέλης Πάτερος και Μίλε Νάκιτς με 5

4. Είναι ο προπονητής με τα περισσότερα Κύπελλα (7) στην ιστορία του θεσμού.

Ο Βλάχος συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε ως αθλητής του Ολυμπιακού, καθώς αγωνίστηκε με τους Ερυθρόλευκους για εννέα χρόνια (1989-1998).

Συγκεκριμένα μέτρησε τέσσερα Πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ.

Το κεφάλαιο Εθνική και η άμεση σύνδεση με τον Ολυμπιακό

Στην Εθνική Ελλάδας ο Θοδωρής Βλάχος βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2014. Μια πορεία που έχει συνδεθεί με μετάλλια, μεγάλες νίκες και όμορφες στιγμές. Πριν όμως αναλάβει ως πρώτος προπονητής, είχε διατελέσει το ρόλο του βοηθού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που κατέκτησε η Ελλάδα το 2002.

Ο Ολυμπιακός όμως συνέχιζε να τον συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι, καθώς η πλειοψήφια του παικτών των Ερυθρολεύκων ήταν την ίδια στιγμή και στην Εθνική. Το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί το αποκορύφωμα, αλλά μέχρι να φτάσει έως εδώ, έχουν προηγηθεί και άλλα μετάλλια.

Η πρώτη επιτυχία με το γαλανόλευκο σύνολο ήρθε το 2015, με την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ακολούθησαν δύο τρίτες θέσεις στα World League του 2016 και του 2020, ενώ το τελευταίο βάθρο μέχρι το επόμενο ήταν το 2018, με την δεύτερη θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Ωστόσο όλα τα επισκιάζει η πορεία που έχει διαγράψει με την Εθνική Ελλάδας στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετρούσε 15 παρουσίες στην γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού – περισσότερες από οποιαδήποτε άλλο ομάδικο άθλημα στην χωρα – αλλά η  καλύτερη θέση που είχε καταλάβει ήταν η τέταρτη το 2004.

Στο Τόκιο όμως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Ο μαγικός αριθμός είναι το 16 και η Ελλάδα δείχνει ικανή να ανέβει κατευθείαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Σύμμαχος της Εθνικής είναι ο… Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι ως η κορυφαία ομάδα της χώρας μας, είναι ο βασικός αιμοδότης σε αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, οι έξι από τους δώδεκα πολίστες της αποστολής αγωνίζονται στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για τους Φουντούλη, Γενηδουνιά, Ζερβεδά, Κολόμβο, Μουρική και Δερβίση.

Η λίστα είναι θεωρητικά μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν τρεις ακόμα παίκτες, οι οποίοι έπαιξαν πέρυσι με τα κόκκινα σκουφάκια (Καπότσης, Αργυρόπουλος, Σκουμπάκης), ενώ ο Βλαχόπουλος έχει περάσει κατά το παρελθόν από τον Ολυμπιακό.

Ο ρόλος της Ομοσπονδίας και το δυσοίωνο μέλλον του

Κάποιος θα φανταζόταν πως ένας πετυχημένος προπονητής θα είχε εξασφαλισμένη την θέση του για το μέλλον. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτό το τρόπο και ο Θοδωρής Βλάχος βρίσκεται αυτή τη στιγμή, σε μεγάλο βαθμό εκτός Εθνικής.

Ο λόγος είναι η επιθυμία της ΚΟΕ, ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να μην δουλεύει σε ελληνικό σύλλογο. Ο Βλάχος θα συνεχίσει κανονικά στον Ολυμπιακό και αυτόματα το μέλλον του στο πάγκο της Ελλάδας είναι δυσοίωνο.

Αυτή η επιθυμία έχει εκφραστεί δια στόματος του προέδρου της Ομοσπονδίας, Κυριάκου Γιαννόπουλου: «Είναι μια δέσμευσή μου. Δεν μπορεί ένας προπονητής που εργάζεται σε σύλλογο να είναι και στην εθνική ομάδα ανδρών ή γυναικών»

Η απομάκρυνση του Βλάχου θα είχε πραγματοποιηθεί ήδη, αν δεν υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Ένα χρυσό μετάλλιο μπορεί να αλλάξει τις δεσμεύσεις, αλλά οι κακές σχέσεις ανάμεσα στον προπονητή και την ομοσπονδία, κάνει δύσκολη μια πιθανή ανατροπή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ