Ο Μαρινάκης συνδέει αθλητισμό και κοινωνική προσφορά με την Αρχή των Αθηνών

Ο Μαρινάκης συνδέει αθλητισμό και κοινωνική προσφορά με την Αρχή των Αθηνών

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης ηγείται της προσπάθειας για σύνδεση του αθλητισμού με την κοινωνική προσφορά και μεγάλοι οργανισμοί όπως το πανεπιστήμιο του Harvard, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Φενέρ, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας και η Ευρωλίγκα στέκονται στο πλευρό του, υπογράφοντας την Αρχή των Αθηνών.

Η δημιουργία μιας «γέφυρας ανθρωπιάς» που θα ενώνει τον αθλητισμό με την κοινωνική προσφορά ανοίγει νέους δρόμους και διευρύνει τους ορίζοντες των μεγάλων αθλητικών οργανισμών. Αναπτύσσει τις δραστηριότητες μιας αθλητικής ομάδας, δίνει όραμα για ένα καλύτερο αύριο και προσφέρει αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα εκατομμύρια συνάνθρωποι μας. Ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Ο Ολυμπιακός πρωτοπορεί και «μάχεται» καθημερινά για να προσφέρει βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σε μικρά παιδιά μέσω της συνεργασίας του με την Unicef, σε πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις πολεμικές συγκρούσεις που βίωναν στις πατρίδες τους. Ο Ολυμπιακός είναι παρών σε καθημερινές δράσεις που αφορούν τους συμπατριώτες μας, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για να τα φέρουν πέρα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο Ολυμπιακός ήταν παρών για να βοηθήσει τους κατοίκους της Μάνδρας. Πολύ απλά γιατί θεωρεί πως δεν είναι μόνο μια μεγάλη ομάδα αλλά ένας τεράστιος οργανισμός με κοινωνικό στόχο. Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής κι εκτός γηπέδων κι αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την διακήρυξη Αρχής των Αθηνών. Μια πρωτοβουλία της ομάδας του Πειραιά, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Harvard, που δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας μεγάλων αθλητικών οργανισμών προς όφελος της κοινωνίας.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο πλευρό του Ολυμπιακού

Μια πρωτοβουλία του πειραϊκού συλλόγου και του μεγαλομετόχου της ομάδας του λιμανιού, Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες.  Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Φενέρμπαχτσε έχουν ήδη υπογράψει την Αρχή των Αθηνών και φυσικά θα υπάρξει και συνέχεια.

Δύο τεράστιοι αθλητικοί οργανισμοί όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα συνυπογράφουν την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού για ν’ αποκτήσουν δικαίωμα στον αθλητισμό, όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι μας. Είναι μια κίνηση πολιτισμού που ανοίγει διάλογο για την συμμετοχή πολλών φορέων και όχι μόνο αθλητικών, ώστε να μπουν βάσεις που θα στηρίζουν την ανθρωπιά. Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου και ο ομολόγός του της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ έδωσαν συγχαρητήρια στον ισχυρό άνδρα των πρωταθλητών Ελλάδος, τονίζοντας πως είναι αρωγοί στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ολυμπιακού.

Φλορεντίνο Πέρεθ: «Οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία»

Το μήνυμα του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν πολύ σημαντικό, καθώς ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανέφερε πως οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, με τον ισχυρό άνδρα των μαδριλένων να επισημαίνει λίγο μετά την υπογραφή της διακήρυξης.

«Όλοι αγαπάμε τον αθλητισμό και είναι πολύ σημαντικό οι ομάδες να προσφέρουν για να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Γι’ αυτό και οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τους ίδιους στόχους με αυτούς της Αρχής των Αθηνών. Μέσα από το ίδρυμα της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρουμε κι εμείς βοήθεια για να υπάρξει κι ένα μήνυμα αλληλεγγύης».

Υπέγραψε και η Ευρωλίγκα

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι την Αρχή των Αθηνών υπέγραψε και η Ευρωλίγκα, με την διοίκηση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, να στέκεται δίπλα στον Ολυμπιακό και την προσπάθεια που κάνουν οι ερυθρόλευκοι. Μια προσπάθεια που έχει στόχο ν’ αποκτήσουν όλοι δικαίωμα στον αθλητισμό. Ο πρόεδρος της Ευρωλίγκα Τζόρντι Μπερτομέου υπέγραψε την Αρχή των Αθηνών και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Ολυμπιακού τόνισε. «Είναι μια εξαιρετική κίνηση που βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την διοίκηση της Ευρωλίγκα. Είναι μια πρωτοβουλία που ταιριάζει με την ιδεολογία της Ευρωλίγκα».

Μεγάλη προβολή από τον ευρωπαϊκό Τύπο

Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πολλές φορές το κοινωνικό του πρόσωπο με δράσεις που βοηθούν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διακήρυξη της Αρχής των Αθηνών, με τους πειραιώτες να ηγούνται μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως η υπογραφή της διακήρυξης από την «βασίλισσα» της Ευρώπης, την Ευρωλίγκα και την Φενέρ, έτυχε εκτενούς προβολής από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Τηλεοπτικά δίκτυα, οι μεγαλύτερες ισπανικές εφημερίδες, το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ιστοσελίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί παρουσίασαν με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια, την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού και την υπογραφή της διακήρυξης από Ρεάλ Μαδρίτης και Ευρωλίγκα. Εδώ μπορείτε να δείτε τις αναφορές των σπουδαιότερων ισπανικών μέσων ενημέρωσης:

Marca: http://www.marca.com/baloncesto/euroliga/2018/03/02/5a99d27b268e3ecb328b459c.html

Το επίσημο σάιτ της  Ρεάλ Μαδρίτης: https://www.realmadrid.com/noticias/2018/03/el-real-madrid-suscribe-los-principios-de-atenas

pobla fm: http://poblafm.com/baloncesto/real-madrid-y-fenerbahce-firman-los-principios-de-atenas

efe: https://www.efe.com/efe/espana/destacada/real-madrid-fenerbahce-y-euroliga-firman-los-principios-de-atenas/10011-3541246

Στέφεν Ορτέγκα: «Ευχαριστώ τον ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη»

Είναι χαρακτηριστικό πως στην διάρκεια της υπογραφής της Αρχής των Αθηνών από τους μερένχες, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία του Στέφεν Ορτέγκα ο οποίος εκπροσώπησε το πανεπιστήμιο του Harvard.

«Ευχαριστώ θερμά την Ευρωλίγκα, τον κ. Φλορεντίνο Πέρεθ και τον κ. Οζάν Μπαλαμπάν (αντιπρόεδρος της Fenerbahçe Doğuş) για τη στήριξή τους, καθώς και τον κ. Καρεμπέ, ο οποίος είναι πάντα δίπλα μας, από την αρχή. Θα ήθελα, όμως, ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον ηγέτη του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χωρίς την αρωγή και την προσπάθεια του οποίου, δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε αυτό το συνέδριο, λίγους μήνες νωρίτερα και να υπογράψουμε αυτή τη σπουδαία “Αρχή των Αθηνών”, προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα για την ενότητα, μέσω του αθλητισμού», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ορτέγκα.

Η συνάντηση Μαρινάκη – Μπαρτομέου

Την Αρχή των Αθηνών είχε υπογράψει πριν από λίγο καιρό και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Γιόζεπ Μαρία Μπερτομέου, προσθέτοντας το όνομα της Μπάρτσα στην διακήρυξη. Όπως τώρα ο Φλορεντίνο Πέρεθ έτσι τότε και ο Γιόζεπ Μπερτομέου είχε επισημάνει πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία των πρωταθλητών Ελλάδος. Ο πρόεδρος των μπλαουγκράνα είχε συνομιλήσει για πολύ ώρα με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού και είχαν μάλιστα να πουν πολλά για το κοινωνικό έργο των δύο συλλόγων. Κανείς άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά ότι Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα είναι στο πλευρό της Unicef και στηρίζουν τις δράσεις του παγκόσμιου οργανισμού για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά όλου του κόσμου.

 

Η διακήρυξη των Αθηνών την οποία έχουν ήδη υπογράψει μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι και οργανισμοί, περιλαμβάνει δώδεκα σημεία:

  1. Η παρούσα Διακήρυξη αποτελεί ένα κοινό πρότυπο επιδόσεων για τους συλλόγους, ομάδες και αθλητικές ενώσεις σε όλα τα αθλήματα, με απώτερο στόχο κάθε άτομο και εταιρία να επιδιώκουν, μέσω της εκπαίδευσης και του παραδείγματος που προσφέρουν, την προώθηση του σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων και τη σταδιακή εξασφάλιση της αποτελεσματικής τους αναγνώρισης και τήρησης.
  2. Κάθε ανθρώπινο όν έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων απόψεων, ή εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στη βάση του πολιτικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή της επικράτειας στην οποία ανήκει το άτομο. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται κατά και να αρνούνται να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε πρακτικές διακρίσεων σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
  3. Η συμμετοχή στον αθλητισμό πρέπει να βασίζεται στις αρχές του υγιούς και ειλικρινούς ανταγωνισμού και του σεβασμού προς όλους τους διαγωνιζόμενους.
  4. Πρέπει να υποστηρίζονται πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκτοπισμένων πληθυσμών, ανεξαρτήτως ατομικής κατάστασης (civil status), σε αθλητικές δραστηριότητες.
  5. Ο αθλητισμός για νέους ανθρώπους πρέπει, πρώτα και κυρίαρχα, να αφορά τη συμμετοχή, τη φυσική αγωγή και τη διασκέδαση.
  6. Τα κορίτσια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τα αγόρια στον αθλητισμό και τις αθλητικές ομάδες, ιδίως στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και σε αγώνες και πρωταθλήματα νέων.
  7. Όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στην αθλητική άσκηση, πόρους και υπηρεσίες, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες εποπτείας και λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος.
  8. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και, όταν αυτό είναι εφικτό, να συμβάλουν οικονομικά, με τρόπους που περιλαμβάνουν την προμήθεια με χρησιμοποιημένο αλλά κατάλληλο εξοπλισμό προς χρήση από όσους δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να συμμετάσχουν στο άθλημα.
  9. Πρέπει να παρέχονται κατάλληλα και ασφαλή μέρη, υποδομές, εξοπλισμός και επιλογές ιματισμού, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων στο άθλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που συνδέονται με τις διαφορετικές κουλτούρες, φύλα, ηλικίες και ικανότητες.
  10. Οι αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
  11. Πρέπει να ανακηρυχθεί μία Παγκόσμια Ημέρα του Δικαιώματος στο Παιχνίδι, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό ως ένα καθολικό και θεμελιώδες δικαίωμα και με σκοπό την προώθηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην παρούσα Διακήρυξη.
  12. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητές και ΜΚΟ, των οποίων το έργο θα συνεπικουρήσει την υλοποίηση αυτών των αρχών.

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ