«Θεός» Άρης, 104 χρόνια «πολεμιστής»!

«Θεός» Άρης, 104 χρόνια «πολεμιστής»!

Έναν αιώνα και τέσσερα χρόνια ζωής, συμπληρώνει σήμερα 25 Μαρτίου του 2018 ο Άρης. Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους της Ελλάδας, με πολύ πλούσια προσφορά στην αθλητική και κοινωνική ζωή της χώρας. To10.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του «Θεού του πολέμου».

Μέρα γιορτής, μνήμης, Εθνικής περηφάνιας είναι η σημερινή ημέρα για όλο το ελληνικό έθνος. Οι αρειανοί όμως έχουν κι έναν ακόμη λόγο να αισθάνονται πιο έντονα και πιο ιδιαίτερα κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Κι αυτό καθώς σαν σήμερα γεννήθηκε το σωματείο που έμελλε να χαρακτηρίσει ολόκληρη τη ζωή τους. Γεννήθηκε ο Άρης, ο «Θεός του πολέμου» και εκείνοι σαν πιστοί «στρατιώτες» δεν τον εγκατέλειψαν και δεν τον πρόδωσαν ποτέ.

Τεστάρετε τις γνώσεις γύρω από τον Άρη στο κουίζ που ετοιμάσε to10.gr

Σαν σήμερα λοιπόν, την 25η Μαρτίου του 1914 ιδρύθηκε ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην χώρα μας και to10.gr την καταγράφει και σας την παρουσιάζει.

«Ιδρύεται εν Θεσ/νίκη, ο Ποδοσφαιρικός σύλλογος υπό την επωνυμίαν «ΑΡΗΣ»», σημειώνει, το πρώτο από τα 43 άρθρα του σχετικού καταστατικού, το οποίο πριν από 104 ολόκληρα χρόνια σήμανε τη «γέννηση» του Αρη Θεσσαλονίκης. Ενώ το δεύτερο άρθρο εξηγεί τον λόγο που ιδρύθηκε ο Αρης αλλά και τονίζει – σε μια δύσκολη εποχή- οτι δεν πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις: «Σκοπός του Συλλόγου είναι η εκγύμνασις ισχυράς ομάδος, αποτελούμενη εκ πασών των κοινωνικών τάξεων».

Ο Κλεάνθης Βικελίδης στα 5′:20» του βίντεο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ!
Η παραπάνω ημερομηνία, μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκε από τους ανθρώπους που ίδρυσαν το ιστορικό αυτό σωματείο. Μέρα ιδιαίτερη για τους Ελληνες όλης της γης, μέρα Εθνικής εορτής, μέρα τόσο ξεχωριστή για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ετσι λοιπόν, ύστερα από περίπου δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό (26 Οκτωβρίου 1912), σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, μια συντροφιά που την αποτελούσαν 22 άνθρωποι, πήρε τη μεγάλη απόφαση της ίδρυσης του συλλόγου.

ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το σημαντικότερο μέλημα αρχικά, ήταν το όνομα που θα του έδιναν. Οι δημιουργοί του νέου συλλόγου αποφάσισαν να του δώσουν ένα όνομα θεϊκό, γεμάτο επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια, που να εμπνέει σεβασμό και φόβο στους αντιπάλους του. Ως «νονός», του ονόματος, εμφανίζεται ο Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, και το πρότεινε σε αντιδιαστολή με τον ημίθεο που είχαν διαλέξει οι ιδρυτές του Ηρακλή.

Ως έμβλημα του συλλόγου, επιλέχθηκε ο αναπαυόμενος «Θεός του πολέμου», πάντα έτοιμος να δώσει τις μάχες του αν χρειασθεί. Και όπως αποδείχθηκε στα 104αυτά χρόνια, οι μάχες που κλήθηκε να δώσει ο Αρης ήταν… αμέτρητες!

ΤΑ 22 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ TOY ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
1.Αγγέλου Γιάννης, 2.Αγοραστός Λάζαρος, 3.Βλαχόπουλος Γρηγόρης, 4.Βλαχόπουλος Λάζαρος, 5.Γκοτζαμάνης Πέτρος, 6.Δήμου, 7.Ζέγας Αγγελος, 8.Θεοδωρίδης Θεόδωρος, 9.Ιωαννίδης Δημήτρης, 10.Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, 11.Κοτρότσης Δημήτρης, 12.Κρέης Πέτρος, 13.Κυδωνάκης Μήνως, 14.Κωστίδης Λάζαρος, 15.Λάμπρου Γιώργος, 16.Νακόπουλος Γιάννης, 17.Παπαγεωργίου Θανάσης, 18.Πλιάτσικας Γιάννης, 19.Ρωσσιάδης Ρούσσος, 20.Σαλούστο Κάρολος, 21.Τσιατσιαπάς Τάσος, 22.Κότσανος Πρόδρομος.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΤΕΡΜΠΙ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!
Κι αν στους ιδρυτές του Αρη χρειάσθηκε κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφασίσουν την ονομασία του συλλόγου, δεν συνέβη το ίδιο και με τα χρώματα που θα «έντυναν» τον Θεό του πολέμου. Η επιρροή του Βυζαντίου και ο πόθος της εκπλήρωσης του οράματος για ανασύσταση της θρυλικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οδήγησε τους ιδρυτές του Μακεδονικού συλλόγου στην επιλογή των «κιτρινόμαυρων» χρωμάτων.

Πάντως στις 9 Αυγούστου του 1925, ο νεοσύστατος τότε ΠΑΟΚ θα θελήσει να τα κάνει δικά του! Οι δύο σύλλογοι αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους σε ένα ματς το οποίο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα. Νικητής αναδεικνύεται ο Αρης με σκορ 5-2, κατοχυρώνοντας οριστικά και αμετάκλητα τα «κιτρινόμαυρα» χρώματα στη διάθεσή του.

Οι 11 παίκτες του Αρη σε εκείνο το παιχνίδι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης, Βλαχόπουλος.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:
Με τρία Πανελλήνια πρωταθλήματα ο Αρης αποτελεί την 4η δύναμη στην Ελλάδα στην σχετική κατηγορία και υπολείπεται μόνο των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Ο «Θεός του πολέμου» έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας το 1928, 1932 και το 1946, ενώ στο παλμαρέ του μετράει και μια κατάκτηση Κυπέλλου το 1970.

Το τμήμα του ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο του συλλόγου και ιδρύθηκε το 1914 αλλά ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος και η μικρασιατική καταστροφή επέτρεψαν στον Άρη να παίξει μόλις το Μάρτιο του 1923 τον πρώτο επίσημο αγώνα απέναντι στον Μέγα Αλέξανδρο, σε ένα αγώνα που διεκόπη ενώ ο Άρης κέρδιζε με 5-0. Μάλιστα ο Άρης υπήρξε ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ποδοσφαιρική ομάδα για φιλικό αγώνα στην Ελλάδα. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1924 διεξήχθη στο παλαιό γήπεδο του Ηρακλή, ο αγώνας μεταξύ Άρη και Περιστέρ Μοναστηρίου (τότε πρωταθλήτρια Νότιας Σερβίας) με τελικό νικητή τον Αρη με 5-0. Στην άτυπη ρεβάνς του αγώνα αυτού, στις 5 Απριλίου 1925,στο Μοναστήρι (Μπίτολα) ο Αρης έχασε με 2-1, ωστόσο κατέστη η πρώτη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που έδωσε αγώνα στο εξωτερικό.

Ο Άρης ήταν ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας, κατακτώντας τον τίτλο στις 17 Ιουνίου του 1928, στο πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΟ, με νίκη 3-1 επί του Εθνικού Πειραιώς. Τη σεζόν 1931-1932 ο Άρης πήρε για δεύτερη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα, με τον παίκτη του, Νίκο Αγγελάκη, να κρατάει από τότε το ακατάρριπτο ρεκόρ των έξι προσωπικών τερμάτων σε αγώνα με τον Απόλλωνα Αθηνών. Ο Άρης στέφεται και πάλι πρωταθλητής την περίοδο 1945-1946, στο πρώτο μεταπολεμικό πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με πρωταγωνιστή τον Κλεάνθη Βικελίδη, που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της χρονιάς.

Τις πρώτες σεζόν της Α’ Εθνικής κατηγορίας ο Άρης παρουσίασε μέτρια πορεία φτάνοντας στο ναδίρ το 1963 όπου απέφυγε τον υποβιβασμό σε αγώνες μπαράζ. Το 1964 καταφέρνει για πρώτη φορά να καταλάβει θέση η οποία οδηγεί στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων της επόμενης χρονιάς. Εκεί θα αντιμετωπίσει τη Ρόμα με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 στη Θεσσαλονίκη και ηττήθηκε με 3-0 στην Ιταλία. Το 1965/66 θα πετύχει την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη εναντίον της δευτεραθλήτριας του γερμανικού πρωταθλήματος, Κολωνίας με 2-1 στο Καυτανζόγλειο αλλά θα ηττηθεί με 2-0 στον επαναληπτικό και θα αποκλειστεί.

Το Κύπελλο του 1970
Στις 28 Ιουνίου του 1970 ο Άρης κατακτά το κύπελλο Ελλάδας, με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο. Ήταν η πρώτη ομάδα εκτός Αθήνας και Πειραιά που κατέκτησε τον τίτλο στα 40 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, ενώ για πρώτη φορά έγινε ζωντανή μετάδοση τελικού στην τηλεόραση.

Το 1979 ο Άρης θα πραγματοποιήσει το εξωπραγματικό ρεκόρ των 17 νικών σε 17 αγώνες στο γήπεδο Χαριλάου και θα κατακτήσει την τρίτη θέση, ενώ το 1980 θα χάσει το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο Εθνικό στάδιο Βόλου, από τον Ολυμπιακό. Την ίδια χρονιά απέκλεισε την Μπενφίκα και την, αήττητη για 38 ματς, Περούτζια στο κύπελλο UEFA για να αποκλειστεί από την Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.

Την επόμενη σεζόν θα κατακτήσει και πάλι την τρίτη θέση στην Ελλάδα, ενώ παραλίγο να πραγματοποιήσει την επικότερη ανατροπή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, όταν μετά την ήττα του στην Αγγλία με 5-1 από την Ίπσουιτς, προηγούνταν στο Καυτατζόγλειο με 3-0 στο 70ο λεπτό του αγώνα. Η τελική έκβαση (3-1) στενοχώρησε, αλλά γέμισε με υπερηφάνεια τους 30.000 οπαδούς της ομάδας.

Στα επόμενα χρόνια η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία του Αρη σε τέσσερις τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας μέσα σε μια επταετία! Το 2003 στην Τούμπα (ήττα 0-1 από τον ΠΑΟΚ), το 2005 στην Πάτρα (ήττα 0-3 από τον Ολυμπιακό), το 2008 στο Καυτανζόλειο (ήττα 0-2 από τον Ολυμπιακό) και το 2010 (ήττα 0-1 από τον Παναθηναϊκό).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ
Το εντός έδρας σερί που διατηρεί ο Άρης στην Ευρώπη είναι εντυπωσιακό, καθώς μετράει συνολικά 26 συνεχόμενους αγώνες χωρίς ήττα, σημειώνοντας 12 νίκες και 14 ισοπαλίες. Η τελευταία φορά που οι «κίτρινοι» έχασαν μέσα στο σπίτι τους ήταν στις 6 Οκτωβρίου 1968, με σκορ 1-2 από την ουγγρική Ουίπεστ. Από τότε, από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν χωρίς τους τρεις βαθμούς ενδεικτικά οι Κάλιαρι, Τσέλσι, Ίπσουιτς, Λόκερεν, Σερβέτ, Θέλτα, Ζίμπρου, Ρόμα, Σαραγόσα, Ερυθρός Αστέρας, Μπράγκα, Σλάβεν, Ατλέτικο, Λεβερκούζεν, Ρόζενμποργκ και τελευταία η Μάντσεστερ Σίτι το 2011. Ξεχωρίζει η εξαιρετική πορεία του Άρη την περίοδο 1979-1980, όταν έφτασε μέχρι τη φάση των 16, αποκλείοντας την δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και πέντε φορές φιναλίστ σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μπενφίκα και την τότε πανίσχυρη και αήττητη για 40 αγώνες Περούτζια του θρυλικού Πάολο Ρόσι. Τελικά, αποκλείστηκε από τη διοργάνωση στην τρίτη φάση του Κυπέλλου Ουέφα από τη Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ
Βεβαίως ειδική αναφορά θα κάνουμε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς Ο Άρης του Εκτορ Ραούλ Κούπερ έγραψε ιστορία στο Europa league. Μιλάμε βεβαίως για τη σεζόν 2010-2011 όταν απέκλεισε από την επόμενη φάση τους ροχιμπλάνκος, κατόχους του τροπαίου και με δυνατό ρόστερ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν οι Ντιέγκο Φορλάν, Σέρχιο Αγουέρο και ο 22χρονος τότε Ντιέγκο Κόστα της Τσέλσι.

Οι κίτρινοι έκαναν ονειρικό ξεκίνημα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, υποχρεώνοντας τους Ισπανούς σε ήττα με 1-0 μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης, με γκολ του Χαβίτο στο 59’ απέναντι στον νυν τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Ντε Χέα. Ο Άρης δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη απέναντι στην Ατλέτικο, καθώς τρεις μήνες μετά στο επαναληπτικό παιχνίδι στην Ισπανία βγήκε και πάλι νικητής με 3-2, με δυο γκολ του Κόκε και ένα του Λαζαρίδη, στη μεγαλύτερη κατά πολλούς νίκη ελληνικής ομάδας στο εξωτερικό.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Άρης κατέχει το αξεπέραστο μέχρι σήμερα ρεκόρ της μεγαλύτερης μετακίνησης οπαδών εντός συνόρων, το οποίο σημειώθηκε στον τελικό κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 24 Απριλίου του 2010. Πάνω από 27.000 φίλαθλοι ακολούθησαν την ομάδα στην Αθήνα, βάφοντας την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών κίτρινη με την ουρά πολλών χιλιομέτρων που σχηματίστηκε από περισσότερα από 300 λεωφορεία καθώς και αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το τελευταίο λεωφορείο της πομπής έφτασε στο ΟΑΚΑ τρεις ώρες μετά την άφιξη του πρώτου. Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι των κίτρινων στις κερκίδες ήταν ανεπανάληπτη, παρόλο που είδαν τελικά την ομάδα τους να χάνει το κύπελλο από τους πράσινους με 1-0.

ΜΠΑΣΚΕΤ:
Αναμφίβολα, το μπάσκετ αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του συλλόγου. Αλλωστε με 21 τίτλους, εκ των οποίων 10 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα κει 3 Ευρωπαϊκά δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1922 αλλά μόλις το Νοέμβριο του 1925 έπαιξε τον πρώτο επίσημο αγώνα της ιστορίας του (νίκησε 18-12 την Χ.Α.Ν.Θ.) και στέφθηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης το 1926, 1927, 1928, 1929, και το 1930 όπου κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδος. Ακολούθησε μία μακρά περίοδο ανομβρίας με τον Άρη να επανέρχεται το 1958 κατακτώντας το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Έκτοτε ακολουθεί μια σταθερή πορεία με δεύτερες, τρίτες και τέταρτες θέσεις στο Εθνικό πλέον πρωτάθλημα μέχρι το 1979.

Τότε αρχίζει η μεγάλη εκτόξευση με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και, από το 1979 και στα επόμενα 14 χρόνια, ακολουθούν οι κατακτήσεις 9 πρωταθλημάτων Ελλάδος, 6 κυπέλλων Ελλάδος, 1 Ευρωπαϊκού κυπέλλου (1993) και η παρουσία σε 3 final-four πρωταθλήματος Ευρώπης (1988, 1989, 1990), αλλά κυρίως η ευρεία αναγνώριση της ομάδος των Γκάλη, Γιαννάκη και Ιωαννίδη.

Μάλιστα, οι κατακτήσεις των πρωταθλημάτων είχαν συνοδευτεί από ένα σημαντικό ρεκόρ, το γεγονός ότι είχε παραμείνει αήττητος εντός των ελληνικών συνόρων για 3,5 χρόνια. Από την ήττα του από τον Πανιώνιο με 84-82 το 1985 μέχρι την ήττα του από τον ΠΑΟΚ με 81-78 το 1988. Στο διάστημα αυτό, η μόνη ήττα που γνώρισε από ελληνική ομάδα ήταν από τον Παναθηναϊκό με σκορ 87-84 στον ημιτελικό κυπέλλου του 1986.

Στο διάστημα αυτό, ο αυτοκράτορας κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, ενώ κατέχει και ρεκόρ νίκης με τη μεγαλύτερη διαφορά στο σκορ τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο κύπελλο (91 πόντοι διαφορά με τη Νήαρ Ηστ το 1986 και 40 με τον Πανελλήνιο το 1987 αντίστοιχα).

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1993, η ομάδα κατέκτησε άλλους 4 τίτλους (2 κύπελλα Ελλάδος (1998, 2004), 1 Κύπελλο Κόρατς (1997) και 1 EuroCup Challenge (2003), φτάνοντας στους 21 τίτλους και προσθέτοντας στη φανέλα του Άρη ένα δεύτερο αστέρι.
Να σημειωθεί ότι η ομάδα της δεκαετίας του ’80 και η οποία χαρακτηρίστηκε και «αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ, ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου ως η «μεγαλύτερη ομάδα του 20ου αιώνα» για τη χώρα μας.

Τα ασύλληπτα ρεκόρ
Ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ που διατηρεί ο Άρης στο μπάσκετ είναι το ασύλληπτο αήττητο σερί 80 αγώνων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί και είχε διάρκεια για τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Συγκεκριμένα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε για τελευταία φορά στις 2 Μαρτίου του 1985 στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 84-82 και έπειτα… ξέχασε τι θα πει ήττα, μέχρι το ημερολόγιο να δείξει 5 Νοεμβρίου του 1988, όταν και έχασε από τον ΠΑΟΚ με 81-78. Στο διάστημα αυτό, κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, ενώ κατέχει και ρεκόρ νίκης με τη μεγαλύτερη διαφορά στο σκορ τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο κύπελλο (91 πόντοι διαφορά με τη Νήαρ Ηστ το 1986 και 40 με τον Πανελλήνιο το 1987 αντίστοιχα).

Νίκος Γκάλης: Το πιο λαμπρό αστέρι
Φυσικά ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Νίκο Γκάλη, τον μοναδικό Ελληνα καλαθοσφαιριστή που έχει καταφέρει να εισαχθεί στο Hall Of Fame των ΗΠΑ, υψίστης τιμής διάκριση. Συνεπώς η φανέλα του Άρη φιγουράρει στο παγκόσμιο μουσείο του μπάσκετ.

ΒΟΛΕΪ:
Κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1997, ο Αρης έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να σπάσει το «κατεστημένο» των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που ως τότε μοιράζονταν τους τίτλους στο άθλημα του βόλεϊ. Μάλιστα, ήταν και η μοναδική φορά που σε τελικό του αθλήματος αγωνίστηκαν δύο ομάδες τις περιφέρειας, καθώς αντίπαλός του ήταν η Ορεστιάδα. Το Κλειστό Γήπεδο της Μίκρας, όπου διεξήχθη η αναμέτρηση, ήταν κατάμεστο από κόσμο δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, στον οποίον ο Άρης επικράτησε πανηγυρικά με 3-0 σετ. Την ίδια χρονιά, η ομάδα κατέκτησε και το Σούπερ Καπ με το ίδιο σκορ επί του κυπελλούχου Ολυμπιακού στον Βόλο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρης καλλιέργησε όλα σχεδόν τα αθλήματα. Διαδοχικά ιδρύθηκαν τμήματα Πετοσφαίρισης, Υδατοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Χόκεϊ επί πάγου, Μπέιζμπολ, Κολύμβησης, Στίβου, Πάλης, Πυγμαχίας, Άρσης βαρών,Τζούντο, Roller Hockey (2005), καλαθόσφαιρα με αμαξίδιο και κόρφμπολ (Σεπτέμβριος 2006). Μάλιστα στις 21 Νοεμβρίου 2007 ο Α.Σ Άρης Θεσσαλονίκης και το τμήμα μπεϊζμπολ του, ανακοίνωσαν την έναρξη του τμήματος Σόφτμπολ.

Βεβαίως δεν ξεχνάμε τον μεγάλο κολυμβητή Αρη Γρηγοριάδη που ανδρώθηκε στους κίτρινους, φέρνοντας επιτυχίες ευρωπαϊκού και παγκοσμίου επιπέδου.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΡΗ
Στις 25 Ιανουαρίου 2006, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Λέσχης Φίλων Αρη στον κόσμο του Αρη. Λόγω των πολλών κακουχιών τις οποίες υποχρεώθηκε να περάσει το ποδοσφαιρικό του τμήμα, ο Αρης οδηγήθηκε στην απόφαση ίδρυσης της. Επρόκειτο για ένα σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη έγινε τον Ιανουάριο του 2006 και στο οποίο μεταβιβάστηκε (σ.σ. από 9 φυσικά πρόσωπα) το 83% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ.

Το σωματείο αυτό, διατήρησε το συγκεκριμένο ποσοστό συμμετέχοντας στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Αρης με τις συνδρομές των μελών του, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε κάποια στιγμή τα 10.000 μελη.

Ουσιαστικά μιλάγαμε για τον μεγαλομέτοχο της ποδοσφαιρικής ομάδας που δεν ήταν άλλος από τον κόσμο του. Από το 2006 λοιπόν η «Λέσχη Φιλων Αρη» αποτελούσε την «ασπίδα προστασίας» του συλλόγου, με τη θητεία κάθε διοικητικού σχήματος να είναι διετής και να κρίνεται από εκλογές στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά όλα τα μέλη.

Η «Λέσχη Φίλων Άρη» δεν υφίσταται πλέον, καθώς κάτι τα διοικητικά προβλήματα της ΠΑΕ, κάτι η κακή διαχείριση ορισμένων διοικήσεων της και κάτι η κρίση που γονάτισε τον Ελληνα, οδήγησαν στον τερματισμό της λειτουργίας της εδώ και μερικά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτέλεσεμια κίνηση, αναμφίβολα πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, εναρμονισμένη στα πρότυπα μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων όπως π.χ. η Μπαρτσελόνα.

«Επιτρέπεται να γονατίσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»
Ένα από τα μότο που εκφράζουν τους αρειανούς είναι το «Επιτρέπεται να γονατίσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Μέσα στην εκαντοντάχρονη plus ζωή του ο Αρης έχει «πέσει» αρκετές φορές, «χτυπημένος» κυρίως από την λανθασμένη πολιτική που ακολούθησαν πολλοί από τους παράγοντες που βρέθηκαν στη ηγεσία των περισσότερων τμημάτων του.

Πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να σπείρει τεράστια διχόνοια στον σύλλογο και να τον αναγκάσει να βιώσει πολλές δύσκολες στιγμές. Όπως οι τρεις υποβιβασμοί στο ποδόσφαιρο , τα χρέη σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, οι κακές πορείες αλλά και την απαξίωση των υπόλοιπων τμημάτων του συλλόγου.

Πάντοτε όμως ο Άρης έβρισκε τον τρόπο να διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη την περηφάνια, το μέταλλο και τη δυναμική του κόσμου του. Πάντοτε έβρισκε τον τρόπο να αναγεννάται από τις στάχτες του, να κάνει νέους οπαδούς και να διατηρείται σταθερά μέσα στους πέντε μεγάλους συλλόγους της χώρας. Με ιδιαίτερο χαρακτήρα, κυρίως μόνος και αποκομμένος από συμμαχίες, παρασκήνια και που έχει αποδειχθεί από την ίδια την ιστορία.

Μια τέτοια στιγμή αναγέννησης είναι και αυτή τώρα. Ο Αρης ετοιμάζεται για τη μεγάλη επάνοδο στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας, ενώ και στο τμήμα μπάσκετ άρχισε, το σκοτάδι της περιόδου Λάσκαρη, να δίνει τη θέση του σε μια πιο αισιόδοξη επόμενη μέρα. Έχοντας κλείσει τα 104 χρόνια του, ο σύλλογος Άρης επιβάλλεται να επιστρέψει. Τώρα…

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ:

Ποδόσφαιρο
3 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1928, 1932, 1946
1 Κύπελλο Ελλάδος: 1970
1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος: 1971

Μπάσκετ
10 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1930, 1979 , 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
8 Κύπελλα Ελλάδος: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990 ,1992, 1998, 2004
1 Κύπελλο Κυπελλούχων: 1993
1 Κύπελλο Κόρατς: 1997
1 Champions Cup: 2003
1 Σούπερ Καπ: 1986

Βόλεϊ
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 1997
1 Σούπερ Καπ: 1998

Πόλο
4 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1928, 1929, 1930, 1932

Korfball
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 2007
1 Κύπελλο Ελλάδος: 2007
1 Πρωτάθλημα Beach Korfball: 2008

Χόκεϊ Επί Πάγου
4 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1989, 1990, 1991, 2011
Ball Hockey
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 2009

Roller Hockey
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 2009
3 Κύπελλα Ελλάδος: 2007, 2008, 2009
1 Βαλκανικό Κύπελλο: 2009
Άρση Βαρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδος Γυναικών: 1994, 1995

Κολύμβηση
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Γυναικών: 1994

Στίβος
1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Γυναικών: 1991
1 Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών: 1988
2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανώμαλου δρόμου γυναικών: 1961, 1962

Πυγμαχία
1 Πρωτάθλημα Ανδρών: 1972
1 Πρωτάθλημα Γυναικών: 2017

Τζούντο
1 Πρωτάθλημα 2017

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ