«Δρακόντεια μέτρα»: Η φράση των ημερών – Πώς προέκυψε

«Δρακόντεια μέτρα»: Η φράση των ημερών – Πώς προέκυψε

Τελικός Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια, ντέρμπι τίτλου στη Θεσσαλονίκη και «Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία». Από πού προέρχεται η περίφημη φράση που ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια...

Είναι αναμφισβήτητα η φράση των ημερών με αφορμή τον τελικό του Conference League και το ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ, αλλά και γενικότερα μία από τις φράσεις που συναντάμε πολύ συχνά στον δημοσιογραφικό χώρο όταν γίνεται κουβέντα για πολύ αυστηρά μέτρα της αστυνομίας.

«Δρακόντεια μέτρα» γράφεται και λέγεται κατά κατά κόρον, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η περίφημη φράση και ποιος ήταν ο Δράκων που… έδωσε το όνομά του στην φράση αυτή.

Διαβάστε επίσης: Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Δράκων λοιπόν ήταν Αθηναίος αριστοκράτης και ο πρώτος νομοθέτης της Αθήνας. Με την κάθοδο των Δωριέων στην Αθήνα, φαίνεται να είχε υποχωρήσει ο θεσμός της βασιλείας, ο οποίος είχε αντικατασταθεί από την αριστοκρατία. Το 624 π.χ οι Αθηναίοι ανέθεσαν στον Δράκοντα να δημιουργήσει το νομοθετικό σύστημα.

Έτσι, το 621 π.χ γράφονται οι πρώτοι νόμοι σε μαρμάρινες πλάκες, τις οποίες τοποθέτησαν στην Αγορά. Οι νόμοι ήταν υπερβολικά αυστηροί και σκληροί, ακόμα και για ασήμαντα αδικήματα όπως ήταν η κλοπή ενός μήλου ή η τεμπελιά. Όπως αναφέρει και ο Πλούταρχος για να τονίσει την σκληρότητά τους, «οι νόμοι του Δράκοντος δεν γράφτηκαν με μελάνι αλλά με αίμα».

Έτσι, ακόμα και σήμερα, με την έκφραση «δρακόντεια μέτρα»», χαρακτηρίζουμε μια κατάσταση που απαιτεί εξαιρετικά αυστηρά έως και σκληρά μέτρα για τη διαχείρισή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ