
Τουλάχιστον 72 ώρες ξεκούρασης ανάμεσα στους αγώνες και 21 ημέρες διακοπών μετά το τέλος κάθε σεζόν αποφάσισαν FIFA και παίκτες. Αντιδράσεις για το πυκνό καλεντάρι, εν μέσω ενστάσεων για την υγεία των αθλητών.
Σε μια ιστορική απόφαση που αλλάζει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η FIFA και οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών (FIFPRO) κατέληξαν σε συμφωνία για την καθιέρωση ελάχιστου χρόνου ξεκούρασης 72 ωρών ανάμεσα στους αγώνες και ελάχιστης περιόδου διακοπών 21 ημερών μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, με τους συνδικαλιστικούς φορείς ποδοσφαιριστών στη Νέα Υόρκη.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν πριν τη διεξαγωγή του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων μεταξύ Παρί Σεν Ζερμέν και Τσέλσι, σε μια περίοδο έντονης κριτικής προς τη FIFA από πλευράς παικτών και ενώσεων για το ασφυκτικό αγωνιστικό πρόγραμμα και την έλλειψη χρόνου ανάπαυσης.
Διαβάστε επίσης: Encestando: «Ο Μίτσιτς οδεύει προς Ολυμπιακό, αν δεν υπάρξει νέα ανατροπή» (pic)
Το τουρνουά των συλλόγων, διάρκειας ενός μήνα και με συμμετοχή 32 ομάδων, πραγματοποιήθηκε εν μέσω της διακοπής των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την επιβάρυνση που προκαλεί στους αθλητές. Λίγο πριν την έναρξή του, συνδικάτα παικτών εξέφρασαν φόβους για περισσότερους τραυματισμούς και υπερκόπωση. Μάλιστα, το συνδικάτο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Γαλλίας έκανε λόγο για «σφαγή που πρέπει να σταματήσει άμεσα».
«Υπάρχει συναίνεση πως πρέπει να τηρείται διάστημα τουλάχιστον 72 ωρών ανάμεσα στους αγώνες, και ότι οι παίκτες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 21 ημέρες διακοπών μετά το τέλος της σεζόν», ανέφερε η FIFA. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαχειρίζεται μεμονωμένα από τους συλλόγους και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, ανάλογα με τα προγράμματα των ομάδων και τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις.
ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των μέτρων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές λίγκες θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν τα καλεντάρια τους, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει συμφωνίες με τηλεοπτικούς σταθμούς και προγραμματισμό αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Bundesliga, που έχει καταργήσει τους αγώνες της Δευτέρας μετά από έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων.
Με τις ομάδες του Europa League, επίσης, να αγωνίζονται Πέμπτες και τις εγχώριες αναμετρήσεις να προγραμματίζονται συνήθως για Κυριακή, η τήρηση του 72ωρου θα απαιτούσε μεταφορά των αγώνων τους τη Δευτέρα, μια επιλογή που δεν περιλαμβάνεται στο νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο της γερμανικής λίγκας. Και όχι μόνο.
Επιπλέον, η FIFA επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα για κάθε παίκτη, ενώ στη χάραξη του νέου διεθνούς ημερολογίου θα λαμβάνονται υπόψη και οι ταξιδιωτικές απαιτήσεις αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες. Με όλα αυτά να ακούγονται (σχεδόν) ιδανικά, αλλά να είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να έχουν εφαρμογή.
Εξάλλου, αυτό που δεν λέει ο Ινφαντίνο, είναι πως το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων αποτελεί μια ακόμη προσθήκη στο ήδη υπερφορτωμένο καλεντάρι της FIFA. Η διοργάνωση, που στοχεύει να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, έρχεται να προστεθεί σε ένα ασφυκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro, Copa América και τα εγχώρια πρωταθλήματα. Παρά τις νομικές προκλήσεις, τις απειλές για απεργίες και τις έντονες ανησυχίες για την ψυχική και σωματική υγεία των παικτών, η FIFA κατάφερε να διοργανώσει το τουρνουά, τονίζοντας πως προτεραιότητά της πλέον είναι η υγεία και η ευημερία των ποδοσφαιριστών. Τώρα,, ποιος την πιστεύει; Αυτή είναι μια άλλη ιστορία…