Βαλμπουενά: O Μπένζαμιν Μπάτον του Ρέντη και η τάξη του ΄84

Βαλμπουενά: O Μπένζαμιν Μπάτον του Ρέντη και η τάξη του ΄84

Ο Ματιέ Βαλμπουενά υπενθυμίζει ότι η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός. Και δύο διάσημοι «συμμαθητές» του το επιβεβαιώνουν.

«Diamonds are forever» τραγούδησε η Σίρλεϊ Μπάσεϊ το 1971, ντύνοντας υποδειγματικά την ομώνυμη ταινία Τζέημς Μποντ – έκτη και τελευταία με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Σον Κόνερι-. Και είναι καιρός τώρα που η διάσημη μελωδία του Τζον Μπάρι λες και… ξεκινά να παίζει μόνη της, κάθε φορά που το «κάδρο» σφίγγει γύρω από το πρόσωπο του Ματιέ Βαλμπουενά: Του τελευταίου μιας ποδοσφαιρικής γενιάς που σα να έσπασε ο Θεός το καλούπι.

Πάτησε στα 41 πριν από δύο εβδομάδες (28/9/1984) ο «Αστερίξ», αυτό όμως δεν τον εμποδίζει όχι απλά να συνεχίζει να πατά στο χορτάρι αλλά να «ζωγραφίζει» προσθέτοντας νέες σελίδες στο άλμπουμ με τις αναμνήσεις. Κάποιος που έπαιξε σε δύο παγκόσμια κύπελλα με τη Γαλλία (52 συμ με το εθνόσημο), που αγωνίστηκε στο Champions League και κέρδισε ένα σωρό μεγάλα τρόπαια στην καριέρα του αγωνιζόμενος σε πέντε διαφορετικές χώρες, να τα δίνει όλα σα να μην υπάρχει αύριο αγωνιζόμενος για τον Ολυμπιακό Β΄. Με αποδείξεις.

Παράσταση

Το Κυριακάτικο στο «Ελ Πάσο» της Καλλιθέας, τα λέει όλα: Δύο δικά του γκολ (72΄πεν), 77΄ απευθείας εκτέλεση φάουλ), μια σπουδαία ανατροπή για τους Ερυθρόλευκους που επικράτησαν με 3-2 στο ντέρμπι του Νοτίου Ομίλου για την 5η αγωνιστική της Super League 2 και σκαρφάλωσαν στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Προηγήθηκε ο Ολυμπιακός με τον Μπιλάλ Μαζάρ (31΄).

Ισοφάρισε η Athens Καλλιθέα με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ανδρέα Βασιλόγιαννη (38΄) και η πήρε προβάδισμα από το δώρο ενός πέναλτι-εφεύρεσης (ο διαιτητής Τομαράς είδε παράβαση σε χέρι «στήριξης» του Αργυρίου σε ένα λάθος-ατζαμή) που μετέτρεψε σε γκολ ο Χαβιέρ Ματίγια στο 66΄. Και ύστερα ήρθαν οι… μέλισσες. Ο «Μπένζαμιν Μπάτον» από τη Ζιρόντ. Ο γιος του Κάρλος και της Μπριζίτ. Τίποτα λιγότερο από θρύλος του ποδόσφαιρου.

Τα έκανε 800

Με την ευκαιρία; Το τέταρτο παιχνίδι του με την δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού, ήταν σημαδιακό: Με αύξοντα αριθμό 800 στην καριέρα του σε επίπεδο συλλόγων. Έπαιξε 330 φορές με τη Μαρσέιγ (38 γκολ, 58 ασίστ) κατακτώντας το πρωτάθλημα του 2010. Έφτασε στις 150 συμμετοχές (18 γκολ, 43 ασίστ) με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια του Πέδρο Μαρτίνς κάνοντας three peat.

Έγραψε στο κοντέρ του 76 συμμετοχές με τη Λιόν (12 γκολ, 14 ασίστ), 71 με τη Φενερμπαχτσέ (12 γκολ, 24 ασίστ), 40 για την Ντιναμό Μόσχας (6 γκολ, 17 ασίστ), 36 για τον Απόλλωνα Λεμεσού (8 γκολ, 5 ασίστ), 35 για την Athens Καλλιθέα που φόρεσε πέρσι τα χρώματα της (3 γκολ, 4 ασίστ). Είχε και 58 ματς με τη Λιμπούρν (11 γκολ) όπου ξεκίνησαν όλα. Συν φυσικά τις τέσσερις συμμετοχές με την ομάδα Β΄ σε αυτόν τον τελευταίο χορό σε φόντο ερυθρόλευκο.

Η επιστροφή

Είχε πρόταση το καλοκαίρι ο Γάλλος να συνεχίσει στη Super League. Ο Λεβαδειακός τον προσέγγισε για να πάρει από εκείνον όλο εκείνο το ποδόσφαιρο που ο «Αστερίξ» έχει ακόμη μέσα του. Τον κάλεσε όμως ο Ολυμπιακός και το εγχείρημα της ομάδας Β΄. Ο «πνευματικός πατέρας» του Ζοσέ Ανιγκό και η ομάδα της καρδιάς του. Δεν χρειάστηκε και πολύ λοιπόν ώστε να συμβεί το αυτονόητο.

Να επιστρέψει στον Ρέντη ο Ματιέ Βαλμπουενά. Και να κλείσει την καριέρα του στα Ερυθρόλευκα. Πότε; Αυτό αφήστε το ανοιχτό. Παίζει σαν αιώνιος έφηβος. Με τρομερή αφοσίωση. Κόντρα στα Χανιά στην 3η αγωνιστική έδωσε την ασίστ της 1-0 νίκης. Στην ήττα με την Καλαμάτα σκόραρε ξανά με φάουλ. Χθες πήρε το ματς μόνος του με δύο γκολ. Ποιος αρνείται ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

H τάξη του 1984

Ο Βαλμπουενά είναι έξι μήνες μεγαλύτερος από τον Κριστιάνο Ρονάλντο (5/2/1985) και έξι μέρες μικρότερος από τον Τιάγκο Σίλβα (22/9/84) που επέστρεψε στη Βραζιλία και συνεχίζει την καριέρα του απερίσπαστος στη Φλουμινένσε. Της τάξης του 1984 είναι επίσης ο Σάντι Καθόρλα (13/12) που αγωνίζεται στην Ρεάλ Οβιέδο με συμπαίκτη τον Νταβίντ Κάρμο. Φυσικά ο «Αστερίξ» με το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη όλα αυτά τα αφήνει για αργότερα. Στην ώρα του απολογισμού. Προς το παρόν παραμένει μάχιμος και το ευχαριστιέται. Μαζί και το κομμάτι εκείνο της δουλειάς που αφορά αποκλειστικά στην κουβέντα για το ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ