Σίνισα Γκόγκιτς: Ένας χαρισματικός σκόρερ

Σίνισα Γκόγκιτς: Ένας χαρισματικός σκόρερ

Ο Σίνισα Γκόγκιτς σήμερα συμπληρώνει τα 54 του χρόνια και με αφορμή το γεγονός αυτό, to10.gr κάνει μια αναδρομή στην ιστορία παρουσιάζοντάς σας την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Σερβοκύπριος πρώην σέντερ φορ γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1963. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ηλικία των 19 φορώντας τη φανέλα της Ραντνίτσκι Νις. Εκεί […]

Ο Σίνισα Γκόγκιτς σήμερα συμπληρώνει τα 54 του χρόνια και με αφορμή το γεγονός αυτό, to10.gr κάνει μια αναδρομή στην ιστορία παρουσιάζοντάς σας την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο Σερβοκύπριος πρώην σέντερ φορ γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1963. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ηλικία των 19 φορώντας τη φανέλα της Ραντνίτσκι Νις. Εκεί έμεινε από το ’82 έως το ’87 πραγματοποιώντας 40 εμφανίσεις με 4 γκολ. Έπειτα πήρε μεταγραφή στη Ραντ Βελιγραδίου και έμεινε εκεί για δύο χρόνια. Είχε ανάλογη πορεία σκοράροντας 5 γκολ σε 51 ματς.

Το 1989 ο ΑΠΟΕΛ τον απέκτησε και όπως αποδείχθηκε έκανε πολύ καλά γι’ αυτό. Στην πρώτη του χρονιά στη Λευκωσία κατέκτησε το πρωτάθλημα της Κύπρου όντας παράλληλα πρώτος σκόρερ με 19 τέρματα. Ακόμη, ο ΑΠΟΕΛ με τον Γκόγκιτς στο ρόστερ του αναδείχθηκε πρωταθλητής Κύπρου και τη σεζόν ’91-’92 και κυπελλούχος την αμέσως επόμενη χρονιά.

Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν στην Ανόρθωση. Ξανά στην πρώτη του σεζόν πήρε το βραβείο του πρώτου σκόρερ, καθώς κατάφερε να βρει δίχτυα 26 φορές. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για την Ανόρθωση ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το κατόρθωσε όμως, την επόμενη χρονιά με τον Γκόγκιτς να οδηγεί την ομάδα του στο πρώτο της τίτλο του Πρωταθλητή Κύπρου μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Την αγωνιστική περίοδο 1996-97 ο Γκόγκιτς σκόραρε κάτι παραπάνω από ένα γκολ σε κάθε ματς, γεγονός που δεν άφησε ασυγκίνητο τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες παρακολουθούσαν τον επιθετικό των Κύπριων και τον απέκτησαν στο τέλος εκείνης της σεζόν.

Μια τετραετία φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα ο Σίνισα Γκόγκιτς και ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας όλα τα χρόνια που είχε στις τάξεις του τον χαρισματικό του φορ. Η σεζόν 1998-99 ήταν καλύτερη για την ελληνική ομάδας, καθώς πέρα από το πρωτάθλημα η ομάδα του Πειραιά έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League. Ο 36χρονος τότε Γκόγκιτς είχε συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό το επίτευγμα. Οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» του έδωσαν το προσωνύμιο «παππούς», επειδή είχε καταφέρει να πετύχει σπουδαία πράγματα μολονότι η ποδοσφαιρική του ηλικία ήταν μεγάλη.

Το 2000 ο Γκόγκιτς έφυγε από τον Ολυμπιακό και επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ. Βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το πρωτάθλημα το 2002 σκοράροντας 16 γκολ σε 26 αγώνες.

Δύο χρόνια μετά, ο σπουδαίος επιθετικός υπέγραψε στον Ολυμπιακό Λευκωσίας ολοκληρώνοντας εκεί την πολυετή καριέρα του.

Τι έκανε ως προπονητής

Σε ηλικία 42 χρονών, ο Σίνισα Γκόγκιτς ανέλαβε προπονητής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ενώ μια διετία μετά ανέλαβε προπονητής του Απόλλωνα Λεμεσού. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2008 του δόθηκε το πόστο του βοηθού προπονητή στον Ερυθρό Αστέρα και τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρώτος προπονητής της ομάδας.

Το καλοκαίρι του 2009 προσελήφθη ως πρώτος προπονητής στον Παναιτωλικό, ενώ κάποιους μήνες μετά ανέλαβε προπονητής της Σεντζέν Ρούμπι, ομάδα της Κίνας. Τη σεζόν 2011-12 επέστρεψε στον Ολυμπιακό καθώς ανέλαβε και πάλι το πόστο του προπονητή των ακαδημιών των ερυθρόλευκων. Τον Ιούνιο του 2012, ο Σίνισα Γκόγκιτς ανέλαβε προπονητής στην ομάδα του Εργοτέλη. Στις 29 Μαΐου 2013 ανέλαβε το πόστο του πρώτου προπονητή στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Ο «Κύπριος» Γκόγκιτς

Ο Σίνισα Γκόγκιτς δεν αγωνίστηκε ποτέ στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, αν και είχε γεννηθεί εκεί. Έχοντας ζήσει και αγωνιστεί αρκετά χρόνια στην Κύπρο, πήρε την Κυπριακή υπηκοότητα και επέλεξε να παίξει για την Εθνική ομάδα της Κύπρου.

Με την Κύπρο, πραγματοποίησε συνολικά 37 εμφανίσεις ενώ κατάφερε να πετύχει και 8 γκολ.

Δείτε ορισμένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Σίνισα Γκόγκιτς στα γήπεδα όπου αγωνίστηκε:

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ