ΠΑΟΚ: Τα ίσια ανάποδα για τον τίτλο, αλλά η κούπα… πλησιάζει

ΠΑΟΚ: Τα ίσια ανάποδα για τον τίτλο, αλλά η κούπα… πλησιάζει

Οι πρωταθλητές χειμώνα κερδίζουν κατά 78% τον τίτλο, αλλά ο Δικέφαλος του Βορρά έχει μόλις 25% επιτυχία όταν είναι πρώτος στα μισά της σεζόν! Και αυτό όμως η ομάδα του Λουτσέσκου σκοπεύει να το ξεπεράσει

Ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας τη Λάρισα με 2-1 είναι και μαθηματικά πρωταθλητής χειμώνα, δύο αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος της Super League, καθώς βρίσκεται στους 35 βαθμούς στο +7 από τον Ατρόμητο που ακολουθεί (έχει 28β.) και στο +8 από τον Ολυμπιακό που έμεινε πιο πίσω (27β.) με την ισοπαλία (1-1) στην Ξάνθη.

Είναι η 5η φορά στην ιστορία του Δικέφαλου που κερδίζει τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα.

Παρότι όμως το 78% των ομάδων που αναδεικνύονται πρωταθλήτριες χειμώνα κατακτούν στο τέλος και τον τίτλο, ο ΠΑΟΚ έχει το ανάποδο στατιστικό!

Κι αυτό διότι μόλις μία από τις τέσσερις φορές (25%) έχει φτάσει ως την κατάκτηση του πρωταθλήματος (το 1985) αφότου βρέθηκε πρώτος στα μισά της χρονιάς!

Ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής χειμώνα τις σεζόν 1972-73, 1979-80 και 1989-90 αλλά σε αυτές τις τρεις χρονιές ο τίτλος κατέληξε στο τέλος σε άλλα χέρια.

Το 1973 τον κατέκτησε ο Ολυμπιακός με 94 βαθμούς ενώ ο ΠΑΟΚ είχε 92 (!), το 1980 τον κατέκτησε επίσης ο Ολυμπιακός στο μπαράζ του Βόλου απέναντι στον Άρη και το 1990 τον κατέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Στα προηγούμενα 59 πρωταθλήματα από το 1959 που δημιουργήθηκε η Α’ Εθνικής, ο πρωταθλητής χειμώνα κατέκτησε και τον τίτλο 46 φορές (78%), ενώ στις άλλες 13 περιπτώσεις (22%) ο τίτλος κατέληξε τελικά αλλού.

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει έξι ανατροπές, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με τέσσερις, η ΑΕΚ με δύο και ο ΠΑΟΚ με ένα. Ο Δικέφαλος είχε πάρει το πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76 αφήνοντας πίσω του στο τέλος την ΑΕΚ παρότι στα μισά της χρονιά η Ένωσης ήταν μπροστά.

Έχουν περάσει πάντως 29 χρόνια από την προηγούμενη φορά που ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής χειμώνα. Συγκεκριμένα τη σεζόν 1989-90 ο Δικέφαλος με προπονητή τον Ρομπ Γιάκομπς κέρδισε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα με 2-1 με ανατροπή και βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας στο φινάλε του πρώτου γύρου. Οι πράσινοι είχαν προηγηθεί με 1-0 στο 13’ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Πάρη Γεωργακόπουλου, αλλά ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς με γκολ των Μαγκντί (22’) και Παλάσκα (61’) και κέρδισε με 2-1.

Όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ φέτος καλείται να αλλάξει και αυτήν την άσχημη προϊστορία που έχει όταν αναδεικνύεται πρωταθλητής χειμώνα και να μπορέσει να είναι πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ