Έλα Αλέκο, πόσα έβαλες; (pic & vids)

Έλα Αλέκο, πόσα έβαλες; (pic & vids)

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου 1968, στο Κιάτο της Κορινθίας γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες που γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας επιθετικός που φόρεσε κιτρινόμαυρα, μα αγαπήθηκε στα ερυθρόλευκα. Ο λόγος για τον Αλέκο Αλεξανδρή… Τα πρώτα του βήματα έκανε στον Πέλοπα Κιάτου, ομάδα της περιοχής του. Μόλις ενηλικιώθηκε πήγε στην Βέροια όπου άρχισε να […]

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου 1968, στο Κιάτο της Κορινθίας γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες που γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας επιθετικός που φόρεσε κιτρινόμαυρα, μα αγαπήθηκε στα ερυθρόλευκα. Ο λόγος για τον Αλέκο Αλεξανδρή…

Τα πρώτα του βήματα έκανε στον Πέλοπα Κιάτου, ομάδα της περιοχής του. Μόλις ενηλικιώθηκε πήγε στην Βέροια όπου άρχισε να βάζει την  «υπογραφή» του στο χορτάρι. Υπηρέτησε την «Βασίλισσα της Ημαθίας» μέχρι το 1991, ακόμα και όταν εκείνη υποβιβάστηκε στην δεύτερη Εθνική κατηγορία.

Ο νεαρός Αλεξανδρής είχε σχεδόν ερωτική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα και είχε ήδη δεχθεί κλήση από την Εθνική Παίδων, από την Εθνική Ανδρών. Όλοι μιλούσαν για «Παιδί θαύμα».

Τη σεζόν 1991-92, μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, με την οποία – υπό της οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς- κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα τη σεζόν 1993-94 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 τέρματα. Τον Μάη του 94’ πετυχαίνει και το πρώτο του γκολ με την φανέλα με το Εθνόσημο.

Όμως, αρκετά είχε μιλήσει η λογική για τον Αλεξανδρή. Είχε έρθει η ώρα να ακούσει την καρδιά, την οποία προ πολλού είχε ντύσει «ερυθρόλευκη». Γνώριζε ότι είχε ταλέντο. Γνώριζε ότι δεν φτάνει αυτό, καθώς το ταλέντο «διαμελίζεται» όταν εκλείπει το θάρρος, το ρίσκο. Πόσα ταλέντα έχουν χαθεί στον κόσμο από την έλλειψη λίγου θάρρους. Κάθε μέρα στέλνει στον τάφο άγνωστους ανθρώπους που η συστολή τους εμπόδισε να κάνουν το επόμενο βήμα.

Είναι καλοκαίρι του 1994, λοιπόν, όταν από τη Νέα Φιλαδέλφεια κατηφορίζει στο Λιμάνι στα πέτρινα χρόνια των Πειραιωτών. Για δύο χρόνια ακροβατεί μεταξύ στην αποθέωση και την αμφισβήτηση. Παραμένει όμως στον Πειραιά, παλεύει, υπομένει, επιμένει και… σκοράρει. Με το δεξί, με το αριστερό, με πλασέ, με μακρινό σουτ, με βολ πλανέ, με ανάποδο ψαλίδι…

Με τους Πειραιώτες έφθασε στον απόλυτο ποδοσφαιρικά ουρανό. Κατέκτησε 7 πρωταθλήματα. Στο πρώτο από αυτά ως πρώτος σκόρερ. Επιτυχία που επανέλαβε και το 2001 και το 2002.

Παράλληλα, γίνεται σημαιοφόρος και της γαλανόλευκης, έχοντα κάνει το ντεμπούτο του τον Μάρτη του 1991. Συμμετείχε και στην αποστολή που του πρώτου μεγάλου ευρωπαϊκού ταξιδιού της Εθνικής και φορά την φανέλα με το εθνόσημο 42 φορές, σημειώνοντας 10 γκολ.

Το 2003 αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, όμως είχε λίγη «μαγεία» ακόμα να χαρίσει. Σε τρία χρόνια, θα αλλάξει ισάριθμες ομάδες (Λάρισα, Καλλιθέα, Κυρήνεια). Το 2006 αποσύρθηκε εν τέλει από την ενεργό δράση, έχοντας συνολικά 504 συμμετοχές πρωταθλήματος και δεκάδες γκολ. Επιπλέον, «παράσημα» οι 48 συμμετοχές του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 10 τέρματα.

Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, ο Αλέξης Αλεξανδρής, αφιερώθηκε στην προπονητική. Υπήρξε προπονητής στα τμήματα υποδομών του Ολυμπιακού, και άλλων ομάδων, όπως η κυπριακή ΠΑΕΕΚ, η Κέρκυρα, η Ελασσόνα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στοχοποιήθηκε γιατί απλά τόλμησε να είναι όπως στο γήπεδο. Ευθύς, με ποδοσφαιρικό εγωϊσμό, τολμηρός και ειλικρινής. Σπουδαίος επιθετικός, με τρομερές τοποθετήσεις και προσωπικότητα που «φώναζε» ίσα με τα το ταλέντο του στο σκοράρισμα. Σήμερα κλείνει τα 48 και όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι απανταχού φίλοι των «ερυθρόλευκων» θα τον θυμούνται για τις μαγικές στιγμές που τους χάρισε, γιατί ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς, γιατί ήταν πέρα από ταλαντούχος, έξυπνος, γιατί τα τέρματα με ανάποδο ψαλίδι έχουν ταυτιστεί με το πρόσωπό του…

Πολύχρονος…

Οι ευχές του Ολυμπιακού στον «Αλέκο»:

https://www.instagram.com/p/BagFSH2F0um/?taken-by=olympiacosfc

 

Δείτε παρακάτω όλα τα γκολ του με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ