Η μεγάλη της Χάβρης σχολή

Η μεγάλη της Χάβρης σχολή

Ο Γαλλικός σύλλογος φημίζεται για τις εξαιρετικές ακαδημίες του και το 10.gr παρουσιάζει τα «διαμάντια» που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο.

O Χάρολντ Μουκουντί αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους παίκτες αυτήν τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο 21 ετών στόπερ μένει ελεύθερος από την ομάδα της Χάβρης και κορυφαίοι σύλλογοι από Γαλλία, Αγγλία κτλ είναι έτοιμες να «μονομαχήσουν» μέχρις εσχάτων για να κερδίσουν την υπογραφή του.

Ο Μουκουντί είναι από τα πολλά «διαμάντια» που έχουν βγει από τα «φυτώρια» του Γαλλικού συλλόγου, συνεχίζοντας μια παράδοση ετών.

Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν για την φοβερή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της Χάβρης. Εδώ και πολλά χρόνια υπηρετούν το ίδιο μοντέλο και παράγουν παίκτες τροφοδοτώντας το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πάμε λοιπόν να δούμε εκείνους που αγωνίστηκαν με τη γαλάζια φανέλα και τους είδαμε να παίζουν σε ένα υψηλό επίπεδο στη συνέχεια της καριέρας τους:

1. Πολ Πογκμπά

Image result for pogba le havre

Ξεκινάμε λοιπόν ίσως με τον πιο γνωστό παίκτη που βγήκε από τις ακαδημίες της Χάβρης. Αυτός είναι ο Πολ Πογκμπά.

Ο Γάλλος μέσος πήγε στην «ΧΑΚ», όπως είναι το προσωνύμιο της, το 2007 και έμεινε εκεί για δύο χρόνια. Από τις πρώτες του εμφανίσεις τράβηξε τα βλέμματα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Έτσι το 2009 μετακόμισε στην Αγγλία για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 16 ετών. Εκεί παρέμεινε στις ακαδημίες των «κόκκινων διαβόλων» για άλλα δύο χρόνια, ώσπου μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα.

Οι εμφανίσεις του δεν έπεισαν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ο οποίος τον χρησιμοποίησε σε μόλις τρία παιχνίδια. Τελικά έφυγε το 2012 ως ελεύθερος με προορισμό το Τορίνο και τη Γιουβέντους.

Με τη «Μεγάλη Κυρία» έκανε φοβερές εμφανίσεις αγωνιζόμενος για τέσσερις σεζόν. Έτσι ουσιαστικά «ανάγκασε» τη Γιουνάιτεντ το 2016 να προσφέρει στους «μπιανκονέρι» το ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ για να τον φέρει πίσω στο Μάντσεστερ. Με τον Γάλλο να γίνεται εκείνο το καλοκαίρι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

2. Λασανά Ντιαρά

O Ντιαρά ήταν από τους παίκτες που τα βρήκαν δύσκολα στην καριέρα τους, ωστόσο κατάφερε να αντεπεξέλθει στα προβλήματα. Απορρίφθηκε από πολλές ακαδημίες κυρίως λόγο του ύψους του (1,73) που δεν βοηθούσε στον χώρο του κέντρου όπου αγωνιζόταν.

Το 2003 η Χάβρη αποφάσισε να τον εντάξει στις ακαδημίες της και από την επόμενη χρονιά κιόλας αγωνιζόταν στην πρώτη ομάδα. Οι εμφανίσεις του έπεισαν την Τσέλσι που τον έφερε στο Λονδίνο το 2005, με τον Γάλλο να κάθετε για δύο χρόνια.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Άρσεναλ (δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής) και η Πόρτσμπουθ. Για να γίνει τελικά το μεγάλο βήμα στην καριέρα του Ντιαρά, το 2009, μετακομίζοντας στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στους «μερένχες» έμεινε για τρεις σεζόν έχοντας συνολικά 87 συμμετοχές και ένα γκολ. Μετά τη φυγή του πήγε για δύο χρονιές στη Ρωσία (Ανζί και Λοκομοτίβ Μόσχας). Η Μαρσέιγ το 2015 θέλησε να τον επαναπατρίσει και τα κατάφερε.

Στην πρώτη του χρονιά ήταν αρκετά καλός και από την επόμενη σεζόν χρήστηκε αρχηγός του συλλόγου. Στη συνέχεια όμως τα προβλήματα του «χτύπησαν την πόρτα» και έχασε την αρχηγία.

Τον Απρίλιο του 2017 ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την Αλ Τζαζίρα, για να έρθει η Παρί Σεν Ζερμέν και να τον φέρει στο Παρίσι έναν χρόνο αργότερα. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε πριν λίγες ημέρες όταν οι «πρωτευουσιάνοι» ανακοίνωσαν την, κοινή συναινέση, λύση του συμβολαίου του παίκτη, Με τον Γάλλο να ανακοινώνει και την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

3. Φλορέντ Σιναμά-Πονγκόλ

Image result for sinama pongolle le havre

Εντάχθηκε από μικρή ηλικία στα κλιμάκια της Χάβρης και έμεινε μέχρι τα 17 του όπου και τράβηξε το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ η οποία τον έκανε δικό της το 2001.

Ωστόσο παρέμεινε δανεικός στην Γαλλική ομάδα για δύο χρόνια. Το ντεμπούτο του με τους «κόκκινους» έγινε το 2003 και το 2005 ήταν στην ομάδα που κατάφερε να πάρει το Champions League κόντρα στην Μίλαν.

Το 2006 μετακόμισε στη Γαλλία για λογαριασμό της Ουέλβα και πραγματοποίησε πολύ γεμάτες σεζόν, με τα συνολικά του νούμερα να ανέρχονται σε 68 συμμετοχές και 22 γκολ.

Οι καλές του επιδόσεις τον έστειλαν στην Ατλέτικο Μαδρίτης για το ποσό των 8 περίπου εκατομμυρίων λιρών. Με τους Μαδριλένους πέρασε δύο σεζόν όπου κατέγραψε 40 συμμετοχές και 5 γκολ. Πρόλαβε πάντως να κατακτήσει και το Europa League του 2010 απέναντι στην Φούλαμ.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς η καριέρα του πήρε την «κάτω βόλτα» αλλάζοντας αρκετές ομάδες. Τελευταίος, χρονικά, σταθμός στην καριέρα του ήταν στο Ταϊλανδέζικο πρωτάθλημα. Τώρα βρίσκεται σε αναζήτηση συλλόγου.

4. Στιβ Μανταντά

Το 2005 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τη Χάβρη όπου και τελικά αγωνίστηκε για δύο σεζόν, πραγματοποιώντας 67 συμμετοχές.

Το 2007 πήγε δανεικός στην Μαρσέιγ και από τότε κατέγραψε πάνω από 300 συμμετοχές με τους Μασσαλούς, μένοντας εννέα χρόνια.

Στη συνέχεια, συγκεκριμένα το 2016, αποφάσισε να αφήσει τη Γαλλία για να παίξει στη Κρίσταλ Πάλας. Εκεί κατέγραψε μόλις 9 αγώνες και πήρε την απόφαση το καλοκαίρι του 2017 να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μαρσέιγ, όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

5. Μαμαντού Νιάνγκ

Ακόμη ένας παίκτης που πέρασε τα καλύτερα του χρόνια στη Μαρσέιγ. Ο Νιάνγκ ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Χάβρης την περίοδο 1998/99 και μεταπήδησε στην Τρουά όπου και έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Επόμενος σταθμός η Στρασμπούργκ όπου και έδειξε τι μπορούσε να κάνει. Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε με τη Μαρσέιγ.

Εκεί πέρασε πέντε χρόνια (2005-10) και κατέγραψε 155 συμμετοχές με 71 γκολ. Αργότερα πήγε για μια σεζόν στην Φενερμπαχτσέ και από τότε δεν κατάφερε να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο. Το 2015 αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

6. Γκιγιόμ Οαρό

Με την Χάβρη υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 20 ετών. Εκελι παρέμεινε τέσσερα χρόνια (ενδιάμεσα είχε έναν δανεισμό) σημειώνοντας 33 γκολ σε 81 συμμετοχές.

Επόμενη πρόκληση στην καριέρα του η Παρί Σεν Ζερμέν. Πέντε χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα μπορούν να κριθούν ικανοποιητικά. Συνολικά μέτρησε 114 συμμετοχές και 39 γκολ.

Το 2013 και το 2014 είναι χρονιές που θα ήθελε να ξεχάσει αγωνιζόμενος στην Κίνα (Νταλιάν Αερμπίν) και την Μπορντό.

Μια νέα σελίδα στην καριέρα του άνοιξε όταν πήγε στην Ελβετία για λογαριασμό της Γιουνγκ Μπόις το 2014. Ο Γάλλος φορ πλέον πραγματοποιεί πολύ γεμάτες σεζόν με τον ελβετικό σύλλογο. Συνολικά μετρά, μέχρι σήμερα, 81 γκολ σε 112 αγώνες και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει…

7. Ντιμιτρί Παγιέ

Ο Παγιέ εντάχθηκε στις ακαδημίες της Χάβρης σε ηλικία 12 ετών και έμεινε εκεί για τέσσερα χρόνια. Μετά επέστρψε στην νήσο Ρεϋνιόν (γενέτειρα του) για λογαριασμό της Εξελσιόρ, όπου και παρέμεινε για δύο σεζόν.

Πρώτη φορά αγωνίστηκε στο Γαλλικό πρωτάθλημα με την Ναντ, αλλά τις μεγάλες εμφανίσεις τις έκαμε με την φανέλα της Σεντ Ετιέν. Επόμενος σταθμός η Λιλ όπου τα πήγε αρκετά καλά κερδίζοντας την μεταγραφή του στην Μαρσέιγ.

Στους Μασσαλούς έκατσε δύο χρόνια για φύγει από εκεί και να πάει στη Premier League αγωνιζόμενος με τη Γουέστ Χαμ. Στο νησί δεν τα πήγε άσχημα και κατάφερε να καθιερωθεί στα «σφυριά».

Το 2017 όμως αποφάσισε να επιστρέψει στην Γαλλία και πάλι για την Μαρσέιγ. Το 2018 όντας ο ηγέτης της ομάδας την οδήγησε στον τελικό του Europa League. Η ατυχία όμως περίμενε τον Παγιέ ο οποίος τραυματίστηκε στο 31’ και αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια.

Στην νέα του θητεία με τους Μασσαλούς μετρά 65 συμμετοχές και 14 γκολ.

8. Κάρλος Καμενί

Ο Καμενί πήγε στην Χάβρη το 2000 μένοντας για τέσσερα χρόνια, πραγματοποιώντας ωστόσο μόλις δύο συμμετοχές, περνώντας μάλιστα την μία σεζόν δανεικός στην Σεντ Ετιέν χωρίς να αγωνιστεί καθόλου ούτε εκεί.

Η απόφαση του να μετακομίσει στην Ισπανία και την Εσπανιόλ ήταν το καλύτερο «δώρο» που θα μπορούσε να κάνει στον εαυτό του. Στην ομάδα της Καταλονίας έμεινε 8 χρόνια πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, όντας ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της λίγκας και καταγράφοντας 222 συμμετοχές.

Το 2012 πήρε την απόφαση να αφήσει την αγαπημένη του Εσπανιόλ και τα πάει στην Μάλαγα. Εκεί έμεινε για πέντε χρονιές έχοντας 113 εμφανίσεις και πολλή καλές σεζόν ως βασικός.

Από το 2017 βρίσκεται στην Φενερμπαχτσέ, έχοντας ωστόσο περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.

9. Ριγιάντ Μαχρέζ

Ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός δεν ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Χάβρης, ωστόσο αγωνίστηκε στην συνέχεια.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Κιμπέρ το 2009. Στη συνέχεια πήγε στην δεύτερη ομάδα της Χάβρης όπου και αγωνίστηκε για μια χρονιά, μέχρι να προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα μένοντας για περίπου τρία χρόνια.

Το 2014 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Λέστερ, κάτι που τελικά εξελίχθηκε σε καλό. Φυσικά μεγαλύτερη επιτυχία με τις «αλεπούδες» ήταν το απρόσμενο πρωτάθλημα του 2016.

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε αρχίσει από τότε τις πιέσεις για τον αγοράσει, κάτι που τελικά κατάφερε το καλοκαίρι που μας πέρασε.

10. Μπέντζαμιν Μεντί

Ένας από τους πολλούς που βγήκαν από τις ακαδημίες της Χάβρης και αγωνίστηκαν στη Μαρσέιγ. Εντάχθηκε στα κλιμάκια της «ΧΑΚ» το 2007 και το 2011 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, όπου αγωνίστηκε συνολικά δύο σεζόν.

Το 2013 τον αγόρασε η Μαρσέιγ. Την πρώτη του χρονιά αγωνίστηκε στις «ρεζέρβες» του συλλόγου και από την επόμενη σεζόν αποτελούσε βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας.

Επόμενος σταθμός η Μονακό το 2016. Οι συνεχιζόμενες καλές εμφανίσεις του και με τους Μονεγάσκους, έκαναν την Μάντσεστερ Σίτι να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 52 εκατομμύρια λίρες.

Πλέον αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα.

11. Ζαν-Αλέν Μπουμσόνγκ

Image result for jean alain boumsong le havre

Ένας παίκτης που παρακολουθήσαμε και στην Ελλάδα με την φανέλα του Παναθηναίκού.

Εντάχθηκε στην Χάβρη το 1997 και έμεινε για τρία χρόνια. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Οσέρ όπου και έκανε γεμάτες σεζόν για τέσσερα χρόνια.

Φυσικά οι μεγάλοι σταθμοί της καριέρας του ήταν η Γιουβέντους και η Λυών αγωνιζόμενος σε κορυφαίο επίπεδο.

Τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε ήταν το «τριφύλλι». Εκεί παρέμεινε για τρία χρόνια προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

12. Βικάς Ντορασό

Le Havre Dhorasoo

Πιθανός ένα όνομα που δεν θα θυμούνται πολλοί. Ένας παίκτης που με την μπάλα στα πόδια ήταν από τους καλύτερους χειριστές της μπάλας που είχε δει η Ligue 1.

Γεννήθηκε κοντά στην Χάβρη και εντάχθηκε στον σύλλογο το 1993. Αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στον σύλλογο έχοντας 137 συμμετοχές και 4 γκολ.

Το 1998 πήγε στην Λυών με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα. Η Μίλαν αποφάσισε να τον εντάξει στο δυναμικό της το 2004, αλλά μπόρεσε να μείνει μόνο για έναν χρόνο, πραγματοποιώντας 12 συμμετοχές.

Τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν το 2005, ενώ πήγε και στη Λιβόρνο το 2007 χωρίς να κάνει κάποια συμμετοχή, βάζοντας τέλος στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

13. Σουλεϊμάν Ντιαβαρά

Image result for souleymane diawara le havre

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1998. Πρόλαβε να κάνει πάνω από 100 συμμετοχές με την φανέλα της Χάβρης, προτού η ομάδα υποβιβαστεί και πάει στη Σοσό το 2003.

Μια χρονιά στην Αγγλία με την Τσάρλτον (2006/07) και επιστροφή στην Γαλλία για την Μπορντό. Οι καλές του εμφανίσεις με τους Γιρονδίνους τον έφεραν στην Μαρσέιγ το 2009 όπου και έμεινε για πέντε σεζόν.

Τελευταία του χρονιά ήταν με τη Νις τη αγωνιστική περίοδο 2014/15.

14. Φερλάν Μεντί

Image result for ferland mendy le havre

O Μεντί εντάχθηκε στην Χάβρη το 2013 και ξεκίνησε να αγωνίζεται με την δεύτερη ομάδα του συλλόγου.

Το 2015 μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα και εξελίχθηκε σε βασική μονάδα παίζοντας σε 47 ματς και πετυχαίνοντας 2 γκολ στα δύο χρόνια που έμεινε εκεί.

Η Λυών που παρακολουθούσε την περίπτωση του παίκτη έδωσε 5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Πλέον είναι βασικός και θεωρείται από τους καλύτερους αριστερούς μπακ του πρωταθλήματος, έχοντας μεγάλες προοπτικές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ