Το ψαλίδι του «Αναστό», οι μάγοι και ο… Παντέλος

Το ψαλίδι του «Αναστό», οι μάγοι και ο… Παντέλος

Οι ιστορίες πίσω από τα πιο όμορφα γκολ του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Τι θυμάται ο Νίκος Αναστόπουλος, πόσες πάσες άλλαξαν Ρίμπο, Τζιοβάνι, Καστίγιο, πως έγινε "διαχρονικός" ο Παντελής Κωνσταντινίδης

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στο πέρασμα των χρόνων έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αρκετές διαχωριστικές γραμμές σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο όταν μιλάμε για μπάλα, πάνω από όλους και όλα, μιλά η ίδια η μπάλα… Ανάμεσα στα τόσα και τόσα παιχνίδια των δυο ομάδων, αναμφίβολα κάποια αποκτούν την δική τους ξεχωριστή σημασία.

Για τα σπάνιας ομορφιάς τέρματα που μπήκαν, για κάποιους μεγάλους πρωταγωνιστές, για νίκες που καταγράφονται ως ιστορικές. Το «To10.gr» στέκεται σε κάποιες από αυτές τις στιγμές και τους πρωταγωνιστές τους και λίγες ώρες πριν το μεγάλο αποψινό ντέρμπι σας τις παρουσιάζει.

Ο «ΜΟΥΣΤΑΚΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΟ… «ΑΓΑΛΜΑ» ΦΟΡΤΟΥΛΑ

Με τα «ψαλίδια» του …έκοβε στην μέση κάθε προσπάθεια των αντίπαλων αμυντικών να τον αναχαιτίσουν, κάθε διάθεση των αντίπαλων τερματοφυλάκων, να αποκρούσουν. Ο θρυλικός «μουστάκιας» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Νίκος Αναστόπουλος, έχει σημειώσει δεκάδες τέρματα με αυτόν τον τρόπο.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ, έχει πετύχει ίσως το ωραιότερο. Στο απόγειο της δόξα του, την σεζόν 1983-1984, στην οποία ωστόσο, ο «αιώνιος» αντίπαλος Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο του επαγγελματικό πρωτάθλημα, ο «Αναστό», έκανε εχθρούς και φίλους να υποκλιθούν στο ταλέντο του.

Στη νίκη με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 19η αγωνιστική (5/2/1984), πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ της καριέρας του!
Στο 33΄της αναμέτρησης οριζοντιώθηκε, αφήνοντας τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Μλάντεν Φορτούλα πραγματικό άγαλμα…

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΚΙ ΕΦΥΓΑ…»

Το «to10.gr» ζήτησε από τον μεγάλο σέντερ φορ να γυρίσει πίσω το φιλμ των αναμνήσεών του, να αναπολήσει και να μας κάνει να επιστρέψουμε και εμείς νοερά στα χρόνια της χαμένης μας αθωότητας.

«Κυνηγούσαμε τον Παναθηναϊκό στην βαθμολογία ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες, υπήρχαν θέματα μέσα στην ομάδα. Ο Αλέφαντος τσακωνόταν με τον μακαρίτη τον Νταϊφά, ο οποίος τον περίμενε στην γωνία για να τον φάει. Ο Αλέφαντος μας έκανε πλύση εγκεφάλου τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα για να νικήσουμε και η αλήθεια είναι πως μας είχε ντοπάρει για τα καλά. Μπήκαμε δυνατά στο παιχνίδι αλλά και ο ΠΑΟΚ τότε είχε πολύ καλή ομάδα, αφού ήταν σχεδόν οι ίδιοι παίκτες που πήραν το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν.

Θυμάμαι κερδίζουμε ένα φάουλ από θέση δεξιά, το εκτέλεσε ο Κουσουλάκης, πήρε την κεφαλιά ο Μητρόπουλος και γω που ήμουν ανάμεσα στον Αλαβάντα και τον Σίγγα, σηκώθηκα και το κάρφωσα. Ακουσα πρώτα τους πανηγυρισμούς της εξέδρας, γύρισα, είδα τον Φορτούλα άγαλμα και έφυγα αμέσως για τον πάγκο… Τρέξαμε όλοι στον Αλέφαντο να το πανηγυρίσουμε γιατί την προηγούμενη μέρα είχε και πάλι επεισόδιο με τον Νταϊφά και είχε δίκιο. Ηταν όντως ένα από τα ωραιότερα γκολ της καριέρας μου μαζί με τα δυο «ψαλίδια» με την Λάρισα. Το ένα στο ΟΑΚΑ και το άλλο επί Σαλιαρέλη που είχαμε παίξει λόγω τιμωρίας στα Γιάννενα. Είχα πετύχει και άλλο ένα παρόμοιο για το κύπελλο, με την Λαμία».

ΟΙ ΛΑΤΙΝ «ΜΑΓΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΑΣΕΣ

Πάλι Οκτώβρη, στο Φάληρο, σημειώθηκε ένα τέρμα το οποίο έχει καταγραφεί στις μνήμες όλων των υγιών ποδοσφαιρόφιλων. Στις 30 Οκτώβρη του 2004 οι Λάτιν «μάγοι» (Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Καστίγιο) του Ολυμπιακού ολοκλήρωναν τον θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ με 5-1 με μια συνεργασία υψηλού επιπέδου. Μέσα σε έναν πολύ μικρό χώρο η μπάλα άλλαξε πόδια επτά φορές πριν ο Καστίγιο τελειώσει την φάση ιδανικά στην πλάτη των ζαλισμένων αμυντικών του «δικεφάλου του Βορρά»!

«Το γκολ το δικό μου με αυτό, είναι εντελώς διαφορετικά. Ωστόσο νομίζω πως πιο θεαματικό είναι το ψαλιδάκι. Γιατί εμπεριέχει ο απρόβλεπτο. Μπορεί το άλλο να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και δουλειάς στην προπόνηση, αλλά πιο ξεσηκωτικό για τον κόσμο είναι το ψαλίδι», αναφέρει ο «allenatore» ο οποίος στις προβλέψεις του για το αποψινό ντέρμπι του Φαλήρου, ρίχνει το βάρος πολύ στην ανασύνταξη που θα καταφέρει να έχει ο Ολυμπιακός από το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα.

ΌΤΑΝ Ο «ΠΑΝΤΕΛΟΣ» ΑΛΩΝΕ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Το ανακαινισμένο «Γ. Καραϊσκάκης», έμελλε να συνδυαστεί με την δεύτερη περίοδο (2004-2009) μεγάλης κυριαρχίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ύστερα από το διάλειμμα με τον Παναθηναϊκό του Γιτζάκ Σουμ την σεζόν 2003-04.

Από την πρεμιέρα με την Καλλιθέα στο νεότευκτο γήπεδο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-1, μπροστά σε 30.043 θεατές (τόσο έδειξε η επίσημη καταμέτρηση των εισιτηρίων) μεσολάβησαν μια κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου (2004-05) και 18 ολόκληρες αναμετρήσεις για να γίνει ο ΠΑΟΚ ο πρώτος που άλωσε την μέχρι τότε απόρθητη έδρα!

Ηταν 16 Οκτώβρη του 2005 όταν ο «δικέφαλος του Βορρά» κατάφερνε να επωφεληθεί της τιμωρίας της έδρας των Πειραιωτών, που αγωνίστηκαν χωρίς τους οπαδούς τους στην εξέδρα και να επικρατήσει με 2-1 κάνοντας την μεγάλη ανατροπή, με σούπερ πρωταγωνιστή τον Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος σημείωσε και τα δυο τέρματα!

Ο «Παντέλος» ο οποίος από το πόστο πλέον του γενικού αρχηγού του ΠΑΟΚ, θα βρίσκεται απόψε και πάλι στον πάγκο των φιλοξενουμένων του φαληρικού γηπέδου, σίγουρα έχει να θυμηθεί πολλά και το «To10.gr» του φρέσκαρε την μνήμη…

Ο Ολυμπιακός προερχόταν από εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ με 3-1, φάνταζε άτρωτος, όμως το γεγονός πως θα έπαιζε χωρίς τον κόσμο του, είχε δημιουργήσει προσδοκίες στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα την εβδομάδα που προηγήθηκε του παιχνιδιού, η πίεση για διπλό ήταν έντονη αλλά και συνάμα απρόσμενη για τα δεδομένα της εποχής και της δυναμικότητας των δυο αντιπάλων.

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο με πολλές φάσεις –εκ των οποίων ένα δοκάρι για τον ΠΑΟΚ- και από τις δυο ομάδες, οι γηπεδούχοι προηγούνται με άψογη εκτέλεση φάουλ του Τουρέ στο 59′ και όλα δείχνουν να έχουν πάρει τον δρόμο τους…

Η κίνηση του Κωστίκου να αντικαταστήσει τον Μαλαδένη με τον Σικαμπάλα στο 61΄ ήταν αυτή που έφερε άμεσα αποτελέσματα… Με δυο ασίστ του νεαρού Αιγύπτιου, ο ΠΑΟΚ χτύπησε στην κόντρα, με τον Κωνσταντινίδη και στις δυο περιπτώσεις (66΄, 71΄) να μην αστοχεί στα «πάρε βάλε».

Ήταν μια από τις πιο μεγάλες στιγμές του και δεν το αρνείται αφού με τα δυο αυτά τέρματα, ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδιζε τους «ερυθρόλευκους» στο νέο τους σπίτι που έμοιαζε με το… άβατο του Αγίου Ορους.

Ακόμη θυμάται την υποδοχή που του έγινε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι δεν είχαν δει με καλό μάτι το διάστημα που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού την προηγούμενη τριετία. Από αυτό το παιχνίδι κι έπειτα, έγινε ένας από αυτούς και η τετραετία που επακολούθησε στην Τούμπα, ήταν όχι μόνο η πιο μεστή του περίοδος αλλά και αυτή με την οποία ουσιαστικά εξαργύρωσε μετέπειτα την συμμετοχή του στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ