Λουίς Φαν Χααλ: Ο άνθρωπος που «ευλόγησε» το ποδόσφαιρο

Λουίς Φαν Χααλ: Ο άνθρωπος που «ευλόγησε» το ποδόσφαιρο

Ο Λουίς Φαν Χααλ αποφάσισε να αποχωρήσει από τους πάγκους, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη δεξαμενή παικτών τους οποίους ανέδειξε, έτσι to10.gr σας παρουσιάζει τα κορυφαία ταλέντα που «έβγαλε» ο Ολλανδός.

Ο Λουίς Φαν Χααλ τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τους πάγκους, σε ηλικία 67 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο προπονητικό έργο με πολλές επιτυχίες και πολλούς τίτλους.

Ο Ολλανδός τεχνικός θήτευσε στον πάγκο μερικών εκ των καλυτέρων ομάδων της Ευρώπης. Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Εθνική Ολλανδίας, πάλι Μπαρτσελόνα, Άλκμααρ, Μπάγερν Μονάχου, ξανά Εθνική Ολλανδίας και τέλος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι προπονητικές του ικανότητες εξαιρετικές, ο τρόπος του να διαβάζει το παιχνίδι μοναδικός, αλλά πάνω από όλα αυτό που έμεινε ήταν οι 20 τίτλοι που κατέκτησε στην καριέρα του ως προπονητής.

Βέβαια, ένας ακόμη λόγος που θα θυμόμαστε τον Φαν Χααλ είναι η ικανότητα του να αναδεικνύει ποδοσφαιριστές από τα μικρότερα κλιμάκια των συλλόγων, μετατρέποντας τους είτε σε μελλοντικούς σταρ, είτε σε πολύ καλούς παίκτες.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την τελευταία μεγάλη φουρνιά του Άγιαξ που κατέκτησε τον τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 1994-95, όταν κέρδισε στον τελικό τη Μίλαν με το γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ.

Παίκτες όπως οι Φαν Ντε Σααρ, τα αδέλφια Ντε Μπουρ, Ντάβιντς, Όφερμαρς, Ράικαρντ, Ζέεντορφ, Λιτμάνεν και άλλοι, έκαναν μεγάλη καριέρα στην συνέχεια και έδειξαν πως η πορεία τους με τον «Αίαντα» μόνο τυχαία δεν ήταν.

Πάμε όμως να δούμε μια λίστα με μερικά από τα κορυφαία ή πιο γνωστά ονόματα που ανέδειξε ο Λουίς Φαν Χααλ. Οι παίκτες είναι 45 συνολικά, εμείς όμως θα δούμε τους πιο σημαντικούς:

Νταβίντ Αλάμπα

Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου

Χρονιά: 2010

Ο Αυστριακός μπακ-χαφ ήταν από τους πρώτους που αγωνίστηκε με τον τρόπο που το κάνουν οι σημερινοί ακραίοι αμυντικοί και έχει εκθειάσει τον Φαν Χααλ λέγοντας πως χωρίς εκείνον δεν ήταν ο παίκτης που ξέρουμε.

Χόλγκερ Μπαντστούμπερ

Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου

Χρονιά: 2009

Ο Μπαντστούμπερ ήταν ένας από τους πιο άτυχους ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών όσον αφορά του τραυματισμούς που αντιμετώπισε.

Ο Γερμανός αμυντικός μπορούσε να καλύψει με την ίδια άνεση τόσο τη θέση του κεντρικού αμυντικού, όσο και εκείνη του αριστερού μπακ.

Δεν αγωνίστηκε πολύ υπό τις οδηγίες του Φαν Χααλ, ωστόσο όταν το έκανε έδειχνε το ταλέντο που είχε και τελικά δεν κατάφερε να αναδείξει ποτέ.

Ντιέγκο Κοντέντο

Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου

Χρονιά: 2010

Ο Κοντέντο ουσιαστικά βγήκε μαζί με τον Νταβίντ Αλάμπα, άλλα έμεινε στη σκιά του Αυστριακού που έκανε τρομερές σεζόν.

Ταλέντο είχε αλλά ποτέ δεν έφτασε εκεί που περίμεναν οι Βαυαροί. Πλέον αγωνίζεται στο Γερμανικό πρωτάθλημα με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ.

Έντγκαρ Ντάβιντς

Ομάδα: Άγιαξ

Χρονιά: 1991

Τι να πει κανείς για αυτόν τον ποδοσφαιριστή, έμεινε γνωστός για την ταχύτητα του, την πάσα του, τις καλές τοποθετήσεις του και φυσικά για αυτό το υπέροχο λουκ με τα μακριά μαλλιά και τα γυαλιά που φορούσε μέσα στο γήπεδο.

Ο Φαν Χααλ του είχε βγάλει το παρατσούκλι «πίτμπουλ» επειδή έτρεχε συνεχώς και κάλυπτε τους  κενούς χώρους που άφηναν οι συμπαίκτες του.

Αντρές Ινιέστα

Ομάδα: Μπαρτσελόνα

Χρονιά: 2002

Όσα και να πούμε για τον Ινιέστα είναι πραγματικά λίγο, αφού αυτός ο παίκτης αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους μέσους των τελευταίων ετών.

Η εξαιρετική του πάσα, η ικανότητα του στην οργάνωση του παιχνιδιού, οι πολύ καλές κινήσεις με και χωρίς τη μπάλα, αλλά και τα τελειώματα των φάσεων, τον έκαναν να ξεχωρίσει και από μικρός να μπορέσει να καθιερωθεί.

Πάτρικ Κλάιφερτ

Ομάδα: Άγιαξ

Χρονιά: 1994

Η Αϊντχόφεν κατάφερε να υπογράψει τον Ρονάλντο το 1994 και να νικήσει τον Άγιαξ στην «κούρσα» για την απόκτηση του Βραζιλιάνου.

Τελικά ο «Αίαντας» στηρίχθηκε σε έναν 18χρονο, τότε, Ολλανδό επιθετικό που το όνομα του ήταν Πάτρικ Κλάιφερτ.

Ο Φαν Χααλ εμπιστεύτηκε τον Κλάιφερτ και εκείνος τον αποζημίωσε κάνοντας μια καταπληκτική χρονιά που ολοκληρώθηκε με το γκολ του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κάρλες Πουγιόλ

Ομάδα: Μπαρτσελόνα

Χρονιά: 1999

Προφανώς και ο Πουγιόλ ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του και οι τίτλοι που κατέκτησε, σε συνδυασμό με τις διακρίσεις του, το επιβεβαιώνουν.

Αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον «βράχο» στην άμυνα των «μπλαουγκράνα» και της Εθνικής Ισπανίας, ενώ ήταν υπόδειγμα αρχηγού και ηγέτη.

Μάρκους Ράσφορντ

Ομάδα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Χρονιά: 2016

Ο Ράσφορντ θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες «ανακαλύψεις» του Ολλανδού προπονητή, καθώς από τότε που άρχισε να παίζει ο νεαρός Άγγλος βελτιώνεται συνεχώς.

Πλέον είναι ένας από τους ηγέτες των «κόκκινων διαβόλων» και θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου.

Κλάρενς Ζέεντορφ

Ομάδα: Άγιαξ

Χρονιά: 1992

Ένας καταπληκτικός μέσος που από μικρός είχε δείξει τι μπορούσε να κάνει μέσα στο γήπεδο και τι μπορούσε να δώσει στην ομάδα του.

Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους παίκτες στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ αφού έχει κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικούς συλλόγους.

Βίκτορ Βαλντέζ

Ομάδα: Μπαρτσελόνα

Χρονιά: 2002

Ο Φαν Χααλ πίστεψε στον νεαρό τότε Βαλντέζ και ξεκίνησε σταδιακά να τον χρίζει ως βασικό τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα.

Έκτοτε δεν έχασε ποτέ τη θέση του στο τέρμα των «μπλαουγκράνα» κατακτώντας πάρα πολλούς τίτλους, ευρωπαϊκούς και εγχώριους.

Συναντήθηκε ξανά με τον Φαν Χααλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016, ωστόσο δεν κατάφερε να αποδώσει όπως στα πρώτα του χρόνια στην Ισπανία.

Τσάβι

Ομάδα: Μπαρτσελόνα

Χρονιά: 1998

Μιλάμε ξεκάθαρα για έναν από τους καλύτερους μέσους όλων των εποχών, η εντυπωσιακή του ικανότητα στην οργάνωση του παιχνιδιού, η απίστευτη πάσα του που κανείς δεν μπορούσε να μιμηθεί και φυσικά οι ηγετικές του ικανότητες ξεχώριζαν.

Αυτά ήταν μερικά από τα στοιχεία του ανθρώπου που σημάδεψε το άθλημα όντας στην Μπαρτσελόνα που έπαιξε, για πολλούς, το καλύτερο ποδόσφαιρο όλων των εποχών.

Η συγκεκριμένη λίστα, όπως αναφέραμε και πριν αποτελείται από 45 ποδοσφαιριστές που μερικοί κατάφεραν να κάνουν μεγάλη καριέρα, άλλοι έμειναν απλά καλοί παίκτες και άλλοι δεν μπόρεσαν να αποδώσουν παρά τις καλές «περγαμηνές» που είχαν ως νεαροί.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα ονόματα των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών ανά ομάδα:

Άγιαξ:

Μίλαν Μπερκ Μπέελεκαμπ (1996), Ντένι Λάντζατ (1996), Έλι Λουχεναπέσι (1996), Μάριο Μέλχιοτ (1996), Κόφι Μενσά (1996), Κίκι Μουσάμπα (1995), Ταρίκ Ουλίντα (1992), Μαρτάιν Ρόισερ (1993), Ντένις Σχούλπ (1996), Άρνοπ Σπλίντερ (1996), Ιγκνάτσιο Τουχουτέρου (1993), Ρόντι Τουρπάιν (1996), Ντικ φαν Μπιούρικ (1993), Ντάβε φαν ντε Μπερχ (1996), Κλάιντ Βάινχαρντ (1993), Νόρντιν Βούτερ (1994), Μένο Βίλεμς (1996)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

Τάιλερ Μπλάκετ (2014), Κάμερον Μπόρθουικ-Τζάσκσον (2015), Τίμοθι Φοσού-Μενσά (2016), Σέντι Γιάνκο (2014), Πάντι ΜακΝέρ (2014), Αντρέας Περέιρα (2014), Τζέιμς Γουέιρ (2016)

Μπαρτσελόνα:

Γκάμπρι (1996), Ζοφρέ (1998), Νάνο (1999)

Άλκμααρ:

Τζον Μπούλτερς (2006), Γερεμάιν Λενς (2005), Γκρέγκορι Νέλσον (2007), Μάρκο Βεγίνοβιτς (2009), Ρούντ Φόρμερ (2006)

Μπάγερν Μονάχου:

Τόμας Κραφτ (2010)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ